2015-09-30 18:17

2015-09-30 18:17

På rundtur bland ryska kloster

MO: Torbjörn Kock berättade i bygdegården om sin och hustruns resa

Det var publikrekord för byalagets kafékvällar i Mo när Torbjörn Kock från Kålsäter berättade om sina upplevelser bland ryska kloster. Skildringen av resan till Vita havet och allt från tortyr till tekokning och från tågtoaletter till karelska piroger.

Torbjörn Kocks intresse för ryska kloster väcktes för 30 år sedan i Stockholm när han i en katolsk bokhandel upptäckte en skrift från 1935 om Valamo kloster skriven av Sven Jerring. Intresset bestod och han har med åren lärt sig lite ryska och kan läsa det kyrilliska alfabetet.

Så i somras blev drömresan av. Torbjörn Kock och hans hustru Lena besökte inte bara Valamo kloster i Ladoga och ryska Karelen, utan fortsatte ända upp till Vita havet och det berömda befästa klosterområdet på Solovetskijöarna, alldeles söder om Kolahalvön.

I torsdags berättade Torbjörn Kock om resan för ett 50-tal besökare i Mo bygdegård vid byalagets kafékväll.

Båda klosterområdena är välbesökta av såväl pilgrimer som turister. Till Solovetskij kommer många tusen besökare om året, merparten ryssar. Valamo, längre söderut, besöks av många olika nationaliteter och är i hög grad turistanpassat.

– Solovetskij räknas som ett av de främsta klostren i Ryssland. Som jag förstår ska varje rättrogen ryskortodox någon gång i livet besöka Solovetskij, säger Torbjörn Kock.

Han och Lena var bland annat med på söndagsmässan där munkarna gick i procession runt en av klosterkyrkorna.

Paralleller till i dag

Torbjörn Kock berättade om Katarina den storas magnifika sommarresidens utanför Sankt Petersburg, om resan med nattåg till Kem vid Vita havet och båt ut till Solovetskijöarna, om munkar och kyrkliga traditioner såväl som om tortyr och fångläger. Han fyllde på med fascinerande detaljer, från både dåtid och nutid.

Paralleller drogs exempelvis mellan IS brutaliteter i Mellanöstern i dag och svenskarnas tidigare härjningar i Ryssland. Ryssarna ställdes av erövrarna inför valet att fly eller låta döpa sig till lutheraner.

Besökarna fick höra om Katarinas älskare, om den höga standarden på maten i ryska restaurangvagnar, om straffarbetare som dog som flugor, om 7 000 år gamla hällristningar, om en skakig skräckfärd i gummibåt på Vita havet och karelska frukostar med lös havregrynsgröt och pannkakor.

Något som slog Torbjörn Kock under resan var den stora skillnaden mellan stad och landsbygd. Medan Sankt Petersburg är som vilken europeisk storstad som helst, mötte han fattigdom och hopplöshet bland landsbygdsborna. Han tycker det är tragiskt att en så rik jordbruksbygd som Karelen förfallit.

– Något som är väldigt typiskt Ryssland är att alla odlar. Alla som har ett hus har både potatis och grönsaker. Marken utnyttjas maximalt.

Torbjörn Kocks intresse för ryska kloster väcktes för 30 år sedan i Stockholm när han i en katolsk bokhandel upptäckte en skrift från 1935 om Valamo kloster skriven av Sven Jerring. Intresset bestod och han har med åren lärt sig lite ryska och kan läsa det kyrilliska alfabetet.

Så i somras blev drömresan av. Torbjörn Kock och hans hustru Lena besökte inte bara Valamo kloster i Ladoga och ryska Karelen, utan fortsatte ända upp till Vita havet och det berömda befästa klosterområdet på Solovetskijöarna, alldeles söder om Kolahalvön.

I torsdags berättade Torbjörn Kock om resan för ett 50-tal besökare i Mo bygdegård vid byalagets kafékväll.

Båda klosterområdena är välbesökta av såväl pilgrimer som turister. Till Solovetskij kommer många tusen besökare om året, merparten ryssar. Valamo, längre söderut, besöks av många olika nationaliteter och är i hög grad turistanpassat.

– Solovetskij räknas som ett av de främsta klostren i Ryssland. Som jag förstår ska varje rättrogen ryskortodox någon gång i livet besöka Solovetskij, säger Torbjörn Kock.

Han och Lena var bland annat med på söndagsmässan där munkarna gick i procession runt en av klosterkyrkorna.

Paralleller till i dag

Torbjörn Kock berättade om Katarina den storas magnifika sommarresidens utanför Sankt Petersburg, om resan med nattåg till Kem vid Vita havet och båt ut till Solovetskijöarna, om munkar och kyrkliga traditioner såväl som om tortyr och fångläger. Han fyllde på med fascinerande detaljer, från både dåtid och nutid.

Paralleller drogs exempelvis mellan IS brutaliteter i Mellanöstern i dag och svenskarnas tidigare härjningar i Ryssland. Ryssarna ställdes av erövrarna inför valet att fly eller låta döpa sig till lutheraner.

Besökarna fick höra om Katarinas älskare, om den höga standarden på maten i ryska restaurangvagnar, om straffarbetare som dog som flugor, om 7 000 år gamla hällristningar, om en skakig skräckfärd i gummibåt på Vita havet och karelska frukostar med lös havregrynsgröt och pannkakor.

Något som slog Torbjörn Kock under resan var den stora skillnaden mellan stad och landsbygd. Medan Sankt Petersburg är som vilken europeisk storstad som helst, mötte han fattigdom och hopplöshet bland landsbygdsborna. Han tycker det är tragiskt att en så rik jordbruksbygd som Karelen förfallit.

– Något som är väldigt typiskt Ryssland är att alla odlar. Alla som har ett hus har både potatis och grönsaker. Marken utnyttjas maximalt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.