2015-09-08 14:58

2015-09-08 14:58

Drive-in-bio nyhet på Åmåls ljusfest

ÅMÅL

Under torsdagen och lördagen fylls Åmål av fotgängare under ljusfesten. Men den mest spännande nyheten vänder sig enbart till motorister.
– Min målsättning är att locka hundra bilar, säger Viktor Johansson, som anordnar drive-in-bio på Norra Hamnplan.

Tidigare har det visats film under bar himmel i Örnäsparken och på Café XO:s bakgård. Bio för bilar är däremot ett oprövat kort i Åmål. Sent på lördagen avslutas årets ljusfest med filmvisning på den stora asfaltparkeringen intill gästhamnen.

– Drive-in-bio är ett klassiskt koncept som ger lite retrokänsla, säger Viktor Johansson, som ingår i arrangörsgruppen.

För att duken ska synas högt över karosstaken hålls den uppe med hjälp av lyftkran och ljudet levereras genom FM-radio. Förbipasserande gångare och cyklister kommer därmed att se kunna se men inte att höra någonting av vad som visas. Bara bilister kan ta del av upplevelsen fullt ut.

– Det är nog inte så många som vill sitta ute och titta på film ändå. Det blir ganska kallt på kvällen vid den här tiden på året, säger Viktor Johansson.

Önskar amerikanare

Drive-in-bion arrangeras i samarbete mellan bland andra Makerspace, kommunen och ett antal lokala veteranbilsentusiaster. Den sistnämnda grupperingen leds av Tommy Lerhman och fungerar bland annat som vakter.

– Alla typer av fordon är välkomna, men givetvis vore det extra roligt om det kom massor av amerikanare, säger Lerhman.

Från USA kommer även kvällens film, ”Sista natten med gänget”, som handlar om ett gäng nybakade studenter och utspelar sig under en sommarkväll 1962. Ljudspåret är fullt av välkända rocklåtar.

– Det är en klassiker på drive-in-biografer, säger Viktor Johansson.

Mest på lördag

Årets upplaga av Åmåls ljusfest smyger igång på torsdagen med musikvandring genom ett tiotal av stadens innergårdar och långöppet i butikerna. Fredagen är fri från arrangemang, men när solen sänker sig på lördag drar festligheterna i gång på allvar. Lokalhistorikern Gustav Wennberg inleder kvällen med en stadsvandring som utgår från Kulturmagasinet, där det också anordnas en marknad med fokus på hantverk.

Dalslands Litteraturförening bjuder in till självplock i deras bokförråd på Kyrkogatan och längs Åmålsån, som flyter precis utanför, ska det placeras ut 1 500 marschaller.

Soldater och musik

Tössbo karoliner skjuter salut och har uppvisning vid Hembygdsmuseet, som också är start och målgång för den populära tipspromenaden.

På Fisketorget och i Plantaget uppträder bland andra elever från Karlbergsgymnasiets estetprogram. Som vanligt deltar även elever från Danscenter Sofia Westlund och medlemmar från Åmåls Drill, dans och cheer i festprogrammet.

Tidigare har det visats film under bar himmel i Örnäsparken och på Café XO:s bakgård. Bio för bilar är däremot ett oprövat kort i Åmål. Sent på lördagen avslutas årets ljusfest med filmvisning på den stora asfaltparkeringen intill gästhamnen.

– Drive-in-bio är ett klassiskt koncept som ger lite retrokänsla, säger Viktor Johansson, som ingår i arrangörsgruppen.

För att duken ska synas högt över karosstaken hålls den uppe med hjälp av lyftkran och ljudet levereras genom FM-radio. Förbipasserande gångare och cyklister kommer därmed att se kunna se men inte att höra någonting av vad som visas. Bara bilister kan ta del av upplevelsen fullt ut.

– Det är nog inte så många som vill sitta ute och titta på film ändå. Det blir ganska kallt på kvällen vid den här tiden på året, säger Viktor Johansson.

Önskar amerikanare

Drive-in-bion arrangeras i samarbete mellan bland andra Makerspace, kommunen och ett antal lokala veteranbilsentusiaster. Den sistnämnda grupperingen leds av Tommy Lerhman och fungerar bland annat som vakter.

– Alla typer av fordon är välkomna, men givetvis vore det extra roligt om det kom massor av amerikanare, säger Lerhman.

Från USA kommer även kvällens film, ”Sista natten med gänget”, som handlar om ett gäng nybakade studenter och utspelar sig under en sommarkväll 1962. Ljudspåret är fullt av välkända rocklåtar.

– Det är en klassiker på drive-in-biografer, säger Viktor Johansson.

Mest på lördag

Årets upplaga av Åmåls ljusfest smyger igång på torsdagen med musikvandring genom ett tiotal av stadens innergårdar och långöppet i butikerna. Fredagen är fri från arrangemang, men när solen sänker sig på lördag drar festligheterna i gång på allvar. Lokalhistorikern Gustav Wennberg inleder kvällen med en stadsvandring som utgår från Kulturmagasinet, där det också anordnas en marknad med fokus på hantverk.

Dalslands Litteraturförening bjuder in till självplock i deras bokförråd på Kyrkogatan och längs Åmålsån, som flyter precis utanför, ska det placeras ut 1 500 marschaller.

Soldater och musik

Tössbo karoliner skjuter salut och har uppvisning vid Hembygdsmuseet, som också är start och målgång för den populära tipspromenaden.

På Fisketorget och i Plantaget uppträder bland andra elever från Karlbergsgymnasiets estetprogram. Som vanligt deltar även elever från Danscenter Sofia Westlund och medlemmar från Åmåls Drill, dans och cheer i festprogrammet.