2015-09-07 10:23

2015-09-07 11:24

Ätbart sålde bra

MO: Nystekt, närodlat, hembakat, inlagt och nyplockat fanns till försäljning på Modagen

Hantverk, loppis och konst i all ära, men besökarna på Modagen i lördags verkade i mångt och mycket sikta in sig på det ätbara.
– Den inlagda gurkan går åt direkt. Den hinner vi inte ens packa upp, säger Stina Jonasson från Trädgårdsvännerna i Mo.

En rejäl åskskur på morgonen gjorde att utställare och besökare fick försöka kryssa mellan pölarna på den gamla tennisbanan där merparten av försäljningen pågick. Regnet skrämde nog också bort besökare, men det var ändå många personer i rörelse i området kring bygdegården när Modagen arrangerades i lördags.

I programmet ingick underhållning, uppvisningar och aktiviteter, både ute och inne, och på försäljningsborden erbjöds allt från tvålar till böcker och trädgårdsprydnader.

Trädgårdsvännerna i Mo har varit med på alla 21 Modagar och har skaffat sig en trogen kundkrets. Vännerna, som för tillfället är sju till antalet, säljer framför allt sådant som har sitt ursprung i deras egna trädgårdar. De vackra höstanemonerna stod längst fram, men kunderna var mest intresserade av det ätbara, som hemkokt sylt och potatis.

Så verkade vara fallet på många håll. Lingon och hembakat var populära handelsvaror.

Till de stående inslagen på Modagen hör de populära Grålletraktorerna. Där fanns även Henrik Olsson på plats för fjärde året för att visa sin Säffletillverkade tändkulemotor. Han hade i det råa vädret fått stänga av kylaggregatet för att motorn gick kall.

– Jag använder den ibland hemma på gårdsplanen för att hyvla spån, för att det är kul. Den behöver inte mycket underhåll. Den knallar och går. Lite diesel och olja så går den bra, säger han.

Smide från näset

Många av utställarna återkommer från år till år. Bo Nyborg från Värmlandsnäs avstod för andra året Skördefesten för att sälja egentillverkade trädgårdsprydnader av armeringsjärn i Mo. Gunnel Öberg, som själv sålde loppissaker, hade spanat in smidet redan i fjol, och var nu på väg att slå till.

Ett par av piedestalerna pryddes av färdiga blomsterarrangemang.

– Men ska jag vara riktigt ärlig, så är det min syster som har gjort dem, säger Bo Nyborg.

Barnen drogs till det hörn där Emma Larsson från Edsleskog hade sju kaniner och en hund i en inhägnad. Hon har tidigare varit kaninuppfödare, men inte nu längre. Studierna tar för mycket tid. Barnens favoriter är två små fluffiga vita angorablandraser.

– De vuxna är mest intresserade av Mellerudskaninen, som har en så speciell historia.

Kolbullestekning har blivit en tradition på Modagen. De mäktiga fläskpannkakorna steks i gjutjärnspannor över öppen eld. Nästan elva kilo fläsk har förberetts och tärnats.

Per-Åke Ivarsson är en av provstekarna för att se hur kolbullarna blir. Men det är fortfarande för mycket eldslågor och fläsket blir lite flamberat på kuppen.

– Vi får ha i mer margarin annars fastnar det. Fläsket är så magert nuförtiden, säger Stig Pettersson.

En rejäl åskskur på morgonen gjorde att utställare och besökare fick försöka kryssa mellan pölarna på den gamla tennisbanan där merparten av försäljningen pågick. Regnet skrämde nog också bort besökare, men det var ändå många personer i rörelse i området kring bygdegården när Modagen arrangerades i lördags.

I programmet ingick underhållning, uppvisningar och aktiviteter, både ute och inne, och på försäljningsborden erbjöds allt från tvålar till böcker och trädgårdsprydnader.

Trädgårdsvännerna i Mo har varit med på alla 21 Modagar och har skaffat sig en trogen kundkrets. Vännerna, som för tillfället är sju till antalet, säljer framför allt sådant som har sitt ursprung i deras egna trädgårdar. De vackra höstanemonerna stod längst fram, men kunderna var mest intresserade av det ätbara, som hemkokt sylt och potatis.

Så verkade vara fallet på många håll. Lingon och hembakat var populära handelsvaror.

Till de stående inslagen på Modagen hör de populära Grålletraktorerna. Där fanns även Henrik Olsson på plats för fjärde året för att visa sin Säffletillverkade tändkulemotor. Han hade i det råa vädret fått stänga av kylaggregatet för att motorn gick kall.

– Jag använder den ibland hemma på gårdsplanen för att hyvla spån, för att det är kul. Den behöver inte mycket underhåll. Den knallar och går. Lite diesel och olja så går den bra, säger han.

Smide från näset

Många av utställarna återkommer från år till år. Bo Nyborg från Värmlandsnäs avstod för andra året Skördefesten för att sälja egentillverkade trädgårdsprydnader av armeringsjärn i Mo. Gunnel Öberg, som själv sålde loppissaker, hade spanat in smidet redan i fjol, och var nu på väg att slå till.

Ett par av piedestalerna pryddes av färdiga blomsterarrangemang.

– Men ska jag vara riktigt ärlig, så är det min syster som har gjort dem, säger Bo Nyborg.

Barnen drogs till det hörn där Emma Larsson från Edsleskog hade sju kaniner och en hund i en inhägnad. Hon har tidigare varit kaninuppfödare, men inte nu längre. Studierna tar för mycket tid. Barnens favoriter är två små fluffiga vita angorablandraser.

– De vuxna är mest intresserade av Mellerudskaninen, som har en så speciell historia.

Kolbullestekning har blivit en tradition på Modagen. De mäktiga fläskpannkakorna steks i gjutjärnspannor över öppen eld. Nästan elva kilo fläsk har förberetts och tärnats.

Per-Åke Ivarsson är en av provstekarna för att se hur kolbullarna blir. Men det är fortfarande för mycket eldslågor och fläsket blir lite flamberat på kuppen.

– Vi får ha i mer margarin annars fastnar det. Fläsket är så magert nuförtiden, säger Stig Pettersson.