2015-09-04 15:52

2015-09-04 15:52

Facebookinlägg leder till åtal

ÅMÅL: Flera fall av förtal och hets mot folkgrupp

En man från Åmål åtalas misstänkt för förtal och hets mot folkgrupp efter att ha utryckt sig grovt rasistiskt om en Åmålskvinna och hennes familj på Facebook.

Händelserna inträffade i juli förra sommaren. Upprinnelsen var ett bråk efter en skadegörelse i en fastighet. Flera polisanmälningar lämnades in från båda sidor, om skadegörelse, om misshandel och om förtal.

Åtalet som väcks nu gäller vad som hände efteråt. En man från Åmål, som inte var närvarande vid bråket, uttryckte på Facebook sin ilska över det inträffade genom en rad grova tillmälen mot en Åmålskvinna som var inblandad i bråket. En hel del av inläggen är även rasistiska och en bild på kvinnan och hennes dotter publicerades.

Tagit skärmdumpar

Åklagaren bedömer att inläggen kunde förväntas utsätta kvinnan för andras missaktning. Stämningsansökan vid Vänersborgs tingsrätt gäller förtal i två fall och därutöver hets mot folkgrupp. I bevisningen ingår förhör med mannen och kvinnan, samt skärmdumpar från internet.

Inläggen som citeras i åtalet om hets mot folkgrupp gjordes i en Facebookgrupp mot invandringspolitik som vid tillfället samlade åtminstone 3 400 medlemmar.

Mannen har medgivit händelseförloppet men nekar till brott.

Kvinnan har begärt skadestånd på 10 000 kronor för kränkning.

Händelserna inträffade i juli förra sommaren. Upprinnelsen var ett bråk efter en skadegörelse i en fastighet. Flera polisanmälningar lämnades in från båda sidor, om skadegörelse, om misshandel och om förtal.

Åtalet som väcks nu gäller vad som hände efteråt. En man från Åmål, som inte var närvarande vid bråket, uttryckte på Facebook sin ilska över det inträffade genom en rad grova tillmälen mot en Åmålskvinna som var inblandad i bråket. En hel del av inläggen är även rasistiska och en bild på kvinnan och hennes dotter publicerades.

Tagit skärmdumpar

Åklagaren bedömer att inläggen kunde förväntas utsätta kvinnan för andras missaktning. Stämningsansökan vid Vänersborgs tingsrätt gäller förtal i två fall och därutöver hets mot folkgrupp. I bevisningen ingår förhör med mannen och kvinnan, samt skärmdumpar från internet.

Inläggen som citeras i åtalet om hets mot folkgrupp gjordes i en Facebookgrupp mot invandringspolitik som vid tillfället samlade åtminstone 3 400 medlemmar.

Mannen har medgivit händelseförloppet men nekar till brott.

Kvinnan har begärt skadestånd på 10 000 kronor för kränkning.