2015-08-28 18:53

2015-08-31 09:18

Samlade krafter ska ge mer

ÅMÅL: Föreningar och kyrkor gör gemensam sak för Världens barn

Krafttag. På måndag sätts de första bössorna ut i årets insamling för Världens barn. Tre föreningar och två kyrkor samlar sina krafter, tillsammans med kommunala musikskolan, för att få in mer pengar. Huvudarrangemanget blir en galakväll den 1 oktober.

Åmåls grannkommuner placerar sig år efter år högt på de rankinglistor som görs över de kommuner som samlar in mest pengar per invånare i Radiohjälpens insamling för Världens barn. Åmål däremot brukar placera sig betydligt längre ner, i fjol på plats 174 av 290.

– Vi har aldrig varit över tio kronor per person, säger Lena Hesselroth från Rädda Barnen, en av de organisationer som driver insamlingen.

I Åmål gör därför i år Rädda Barnen, Röda Korset, Lions, Kungsbergskyrkan och Baptistkyrkan gemensam sak med kommunala musikskolan för att få upp insamlingsresultatet. Med kraftsamling och samordning hoppas de frivilliga att få in mer pengar. Entré, bössor, lotteri, servering och secondhandförsäljning är några av planerna.

Utmanar Åmålsborna

– Jag skulle vilja komma med en utmaning, att Åmålsborna skänker 20 kronor för varje familjemedlem. Det skulle bli 100 kronor för en trebarnsfamilj. Det är inget offer utan att ge lite, lite av sitt överflöd till något barn nånstans som behöver hjälp, säger Peter Landälv.

Lennart Andersson från Röda Korset tycker att tio kronor per Åmålsbo är en absolut minimigräns att ha som mål, även om det är ett mycket högre resultat än vid tidigare Världens barn-insamlingar.

Huvudarrangemanget kommer att bli en gala på Karlbergsteatern den 1 oktober. Bente Hjelm kommer att vara konferencier och leda en musikspäckad kväll där musikskoleelever tillsammans med vuxna sångare och musiker ska bjuda på ett brett program med musik ur olika genrer.

Arbetet med att förbereda höstens gala är i full gång, men ännu är programmet inte helt spikade. Tidigare Världens barn-galor i Åmål har genererat så mycket som 30 000 kronor.

Redan på måndag placerar Röda Korset ut de första insamlingsbössorna och frivilliga från Röda Korset, Rädda Barnen och Lions kommer senare även att gå på stan med bössor. Det finns också idéer om att det ska gå att fortlöpande följa insamlingsarbetet på internet.

– Att vi är många som jobbar mot samma mål, gör det roligare för oss som hjälper till också, säger Gun-Britt Fredriksson från Röda Korset.

Norsk manskör

Även i samband med Ljusfesten om två veckor kommer det att bli musikaliska insamlingsaktiviteter. Kungsbergskyrkan gästas då av en 30-hövdad manskör från Haldenområdet, som kommer att samla in pengar till Världens barn, först genom att sjunga på gågatan och sedan ge en konsert på kvällen i kyrkan.

De frivilliga har funderat på vad det är som gör att Åmålsborna varje år ger mindre till Världens barn än invånarna i grannkommunerna. De tror att det kanske åtminstone delvis kan vara så att Åmålsborna ger på andra sätt, så att inte pengarna registreras lokalt, till exempel genom Sveriges Radios insamlingar.

Åmåls grannkommuner placerar sig år efter år högt på de rankinglistor som görs över de kommuner som samlar in mest pengar per invånare i Radiohjälpens insamling för Världens barn. Åmål däremot brukar placera sig betydligt längre ner, i fjol på plats 174 av 290.

– Vi har aldrig varit över tio kronor per person, säger Lena Hesselroth från Rädda Barnen, en av de organisationer som driver insamlingen.

I Åmål gör därför i år Rädda Barnen, Röda Korset, Lions, Kungsbergskyrkan och Baptistkyrkan gemensam sak med kommunala musikskolan för att få upp insamlingsresultatet. Med kraftsamling och samordning hoppas de frivilliga att få in mer pengar. Entré, bössor, lotteri, servering och secondhandförsäljning är några av planerna.

Utmanar Åmålsborna

– Jag skulle vilja komma med en utmaning, att Åmålsborna skänker 20 kronor för varje familjemedlem. Det skulle bli 100 kronor för en trebarnsfamilj. Det är inget offer utan att ge lite, lite av sitt överflöd till något barn nånstans som behöver hjälp, säger Peter Landälv.

Lennart Andersson från Röda Korset tycker att tio kronor per Åmålsbo är en absolut minimigräns att ha som mål, även om det är ett mycket högre resultat än vid tidigare Världens barn-insamlingar.

Huvudarrangemanget kommer att bli en gala på Karlbergsteatern den 1 oktober. Bente Hjelm kommer att vara konferencier och leda en musikspäckad kväll där musikskoleelever tillsammans med vuxna sångare och musiker ska bjuda på ett brett program med musik ur olika genrer.

Arbetet med att förbereda höstens gala är i full gång, men ännu är programmet inte helt spikade. Tidigare Världens barn-galor i Åmål har genererat så mycket som 30 000 kronor.

Redan på måndag placerar Röda Korset ut de första insamlingsbössorna och frivilliga från Röda Korset, Rädda Barnen och Lions kommer senare även att gå på stan med bössor. Det finns också idéer om att det ska gå att fortlöpande följa insamlingsarbetet på internet.

– Att vi är många som jobbar mot samma mål, gör det roligare för oss som hjälper till också, säger Gun-Britt Fredriksson från Röda Korset.

Norsk manskör

Även i samband med Ljusfesten om två veckor kommer det att bli musikaliska insamlingsaktiviteter. Kungsbergskyrkan gästas då av en 30-hövdad manskör från Haldenområdet, som kommer att samla in pengar till Världens barn, först genom att sjunga på gågatan och sedan ge en konsert på kvällen i kyrkan.

De frivilliga har funderat på vad det är som gör att Åmålsborna varje år ger mindre till Världens barn än invånarna i grannkommunerna. De tror att det kanske åtminstone delvis kan vara så att Åmålsborna ger på andra sätt, så att inte pengarna registreras lokalt, till exempel genom Sveriges Radios insamlingar.