2015-07-27 14:32

2015-07-27 14:32

Slåttergille trots regn

EDSLESKOG: Traditionen hålls vid liv vid torpet Petersborg

Ett 50-tal personer hade trotsat regnet och kommit till det traditionella slåttertgillet på Petersborg i Edsleskog.
- Jag tror det är första gången det regnar så här. Men det går bra ändå, säger Torsten Fransson.

Torpet Petersborg, eller Pettre i folkmun, fungerar numera som hembygdsgård. Den drivs av Edsleskogs hembygdsförening som är en ganska livaktig förening med cirka 115 medlemmar. Edsleskogs Hembygdsförening bildades 1955. Föreningen är aktiv i socknen, men har också många utflyttade som sina medlemmar.

Från 1800-talet

Petter Andersson hette mannen som byggde torpet i mitten av 1800-talet. Hans historia och torpets, berättas i den lilla, välbevarade stugan som tillhör gården.

I lördags eftermiddag var det dags för det årliga slåttergillet och trots att det regnade så kom ändå ett 40-tal personer. Det fick bli lite provisoriskt och fika och mackor åts inne på logen, gräset blev i alla fall slaget.

Inga problem i blötan

– Det är faktiskt lite lättare att slå när det är lite blött, säger Bengt Johansson, en av männen som slog gräset med lie.

Inte lika många liemän som vanligt, hade kommit och hela Petersborg blev inte slaget på en dag. Men alla hade några trivsamma timmar tillsammans.

Klockan klämtade

Meteterolgerna hade varnat för kraftigt regn, men just när slåttergillet inleddes regnade det ändå inte så mycket. Orkestern hade först tänkt sig spela plogen, men bar till slut ut sina instrument för att spela på scenen som vanligt.

Trevklövern med Ström heter bandet som består av består av Rolf Roth, Willy Johansson, Ingvar Olsson och Gunnel Ström.

Regn hela dagen

Samtidigt sattes arbetet i gång på ängen.

– Jag tror faktiskt det är första gången det regnar redan från början av slåttergillet, säger Edsleskogs hembygdsforskare Torsten Fransson. Vi brukar annars ha tur med vädret. Men det går bra ändå. Det kom ändå ett 50-tal personer och det märks att Pettre är en stark samlingspunkt för folk som har sina rötter i Edsleskog.

Torpet Petersborg, eller Pettre i folkmun, fungerar numera som hembygdsgård. Den drivs av Edsleskogs hembygdsförening som är en ganska livaktig förening med cirka 115 medlemmar. Edsleskogs Hembygdsförening bildades 1955. Föreningen är aktiv i socknen, men har också många utflyttade som sina medlemmar.

Från 1800-talet

Petter Andersson hette mannen som byggde torpet i mitten av 1800-talet. Hans historia och torpets, berättas i den lilla, välbevarade stugan som tillhör gården.

I lördags eftermiddag var det dags för det årliga slåttergillet och trots att det regnade så kom ändå ett 40-tal personer. Det fick bli lite provisoriskt och fika och mackor åts inne på logen, gräset blev i alla fall slaget.

Inga problem i blötan

– Det är faktiskt lite lättare att slå när det är lite blött, säger Bengt Johansson, en av männen som slog gräset med lie.

Inte lika många liemän som vanligt, hade kommit och hela Petersborg blev inte slaget på en dag. Men alla hade några trivsamma timmar tillsammans.

Klockan klämtade

Meteterolgerna hade varnat för kraftigt regn, men just när slåttergillet inleddes regnade det ändå inte så mycket. Orkestern hade först tänkt sig spela plogen, men bar till slut ut sina instrument för att spela på scenen som vanligt.

Trevklövern med Ström heter bandet som består av består av Rolf Roth, Willy Johansson, Ingvar Olsson och Gunnel Ström.

Regn hela dagen

Samtidigt sattes arbetet i gång på ängen.

– Jag tror faktiskt det är första gången det regnar redan från början av slåttergillet, säger Edsleskogs hembygdsforskare Torsten Fransson. Vi brukar annars ha tur med vädret. Men det går bra ändå. Det kom ändå ett 50-tal personer och det märks att Pettre är en stark samlingspunkt för folk som har sina rötter i Edsleskog.