2015-07-27 09:04

2015-07-27 09:50

Meriterad musiktrio spelar i Åmåls kyrka

ÅMÅL

Innan Åmålsbördige Per Johansson åker på turné i Kanada tar han med sig två framstående kammarmusiker till sin hemstad. På onsdagen får Åmålsborna chansen till att lyssna på deras musik i Åmåls kyrka.

Musikerna som spelar under onsdagens sommarkvällsmusik är Åmålsbördige Per Johansson på klarinett, Marit Sjödin på cello och kanadensaren Sarah Hagen på piano.

Per Johansson började sin klarinettkarriär med att spela för Gunnar Pehrstad i Åmål. Sedan 18 år tillbaka är han soloklarinettist i Helsingborgs Symfoniorkester. Han ingår dessutom i gruppen Essens:1, tillsammans med violinsten Ian Peaston. Duon korsar alla möjliga genregränser och utforskar vilka nya klangvärldar man kan få när man blandar en elfiol, en elklarinett och två datorer.

Turné i Kanada

När Per Johansson var på The Banff Centre for the Arts i Kanada 2004 träffade han för första gången Marit Sjödin och Sarah Hagen. Marit Sjödin har studerat kammarmusik i både Göteborg och Paris. Hon är numera en frilanscellist som bland annat har gjort sceniska föreställningar vid Malmö opera. Sarah Hagen har gjort konserter i både Kanada, USA och Europa. För två år sedan vann hon första pris i en amerikansk pianotävling.

Eftersom klarinett, cello och piano är en instrumentkombination med vackra klangmöjligheter, bestämde de sig för att börja turnera ihop. Nästa säsong planerar trion att att göra en Kanadaturné.

Musikerna som spelar under onsdagens sommarkvällsmusik är Åmålsbördige Per Johansson på klarinett, Marit Sjödin på cello och kanadensaren Sarah Hagen på piano.

Per Johansson började sin klarinettkarriär med att spela för Gunnar Pehrstad i Åmål. Sedan 18 år tillbaka är han soloklarinettist i Helsingborgs Symfoniorkester. Han ingår dessutom i gruppen Essens:1, tillsammans med violinsten Ian Peaston. Duon korsar alla möjliga genregränser och utforskar vilka nya klangvärldar man kan få när man blandar en elfiol, en elklarinett och två datorer.

Turné i Kanada

När Per Johansson var på The Banff Centre for the Arts i Kanada 2004 träffade han för första gången Marit Sjödin och Sarah Hagen. Marit Sjödin har studerat kammarmusik i både Göteborg och Paris. Hon är numera en frilanscellist som bland annat har gjort sceniska föreställningar vid Malmö opera. Sarah Hagen har gjort konserter i både Kanada, USA och Europa. För två år sedan vann hon första pris i en amerikansk pianotävling.

Eftersom klarinett, cello och piano är en instrumentkombination med vackra klangmöjligheter, bestämde de sig för att börja turnera ihop. Nästa säsong planerar trion att att göra en Kanadaturné.