2015-07-27 13:00

2015-07-27 13:00

Bokdagarna närmar sig

ÅMÅL: Författarna presenteras

På fredag invigs Bokdagar i Dalsland. Programmet består av alltifrån utrikeskorrespondenter till manusförfattare. Förhoppningen är att det ska finnas något för allas tycke och smak.

Förra året bestämde sig Bokdagar i Dalsland för att sluta med teman på sina bokdagar. I stället satsar de extra mycket på att få en blandning på författarskaran.

– Vi tycker att programmet ska bestå av både välkända och mindre kända namn, för att publiken ska få uppleva igenkänning likväl som överraskning, säger presschefen Johanna Lindström.

Författare återvänder

Ett känt namn som återvänder till Åmål är Sigrid Combüchen. Hon har blivit särskilt uppmärksammad i Dalslandsstaden sedan hon kom ut med sin senaste bok ”Den umbärliga”. Boken handlar nämligen om författaren Ida Bäckman som är uppvuxen i Åmål. För sin bok tilldelas Sigrid Combüchen Dalslands Sparbanks Litteraturpris, 2015.

Ytterligare två författare som återvänder till Åmål är Mustafa Can och Lars Lerin.

Teveserier och filmer

En författare som framför allt har spridit sitt namn genom att skriva manus till tv-serier är Gunilla Linn Persson. ”Skärgårdsdoktorn”, ”Hästens öga” och ”Allis med is” är exempel på hennes alster. I år är hon aktuell med skärgårdsskildringen ”Hemåt över isen”.

Hans Gunnarsson, manusskribenten som har skrivit manus till två Arn-filmer, kommer med sin nya bok ”All Inclusive”.

Originella röster

Till Åmål kommer också Claus Beck Nielsen som karakteriseras för sin originalitet, mångsidighet och sitt utforskande bland existentiella frågor. Den senaste boken ”Mina möten med de verkliga författarna” blev nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris.

Även Martina Montelius, som är aktuell med ”Oscar Levertins vänner”, har uppmärksammats för att ha en egen ton i sina texter.

Samhällsromaner

För de som inte fick nog av berättelser från andra världskriget förra året när Åmål gästades av Majgull Axelsson, så kommer i år Astrid Seeberger. I sin roman ”Nästa år i Berlin” har hon skrivit om sin mors upplevelser från förintelsens Tyskland.

En bok som tar upp nutidens problem är ”Araben”. Författaren Pooneh Rohi gestaltar integration och rotlöshet.

Lättare läsning

Söker man efter lättare läsning så är Kristina Sandberg ett alternativ. För den nyfikne kommer Augustvinnaren Tomas Bannerhed och pratar om sin frågvisa bok ”I starens tid”. Om man vill ägna de sista sommarveckorna åt lite mer spänning så kommer Jan Arnald, eller om man föredrar det mer kända författarnamnet Arne Dahl. Han tar med sig sin sista bok i den fristående serien ”Opcopsviten”.

Journalister

Förläggaren och journalisten Svante Weyler gästar Dalslands Bokdagar med scensamtal med två av sina författare, Astrid Seeberger och Tomas Bannerhed.

Sist men inte minst i programmet finns Kristina Kappelin. Sedan 1985 har hon bott i Italien och varit utrikeskorrespondent för bland annat Aftonbladet och SVT.

Förra året bestämde sig Bokdagar i Dalsland för att sluta med teman på sina bokdagar. I stället satsar de extra mycket på att få en blandning på författarskaran.

– Vi tycker att programmet ska bestå av både välkända och mindre kända namn, för att publiken ska få uppleva igenkänning likväl som överraskning, säger presschefen Johanna Lindström.

Författare återvänder

Ett känt namn som återvänder till Åmål är Sigrid Combüchen. Hon har blivit särskilt uppmärksammad i Dalslandsstaden sedan hon kom ut med sin senaste bok ”Den umbärliga”. Boken handlar nämligen om författaren Ida Bäckman som är uppvuxen i Åmål. För sin bok tilldelas Sigrid Combüchen Dalslands Sparbanks Litteraturpris, 2015.

Ytterligare två författare som återvänder till Åmål är Mustafa Can och Lars Lerin.

Teveserier och filmer

En författare som framför allt har spridit sitt namn genom att skriva manus till tv-serier är Gunilla Linn Persson. ”Skärgårdsdoktorn”, ”Hästens öga” och ”Allis med is” är exempel på hennes alster. I år är hon aktuell med skärgårdsskildringen ”Hemåt över isen”.

Hans Gunnarsson, manusskribenten som har skrivit manus till två Arn-filmer, kommer med sin nya bok ”All Inclusive”.

Originella röster

Till Åmål kommer också Claus Beck Nielsen som karakteriseras för sin originalitet, mångsidighet och sitt utforskande bland existentiella frågor. Den senaste boken ”Mina möten med de verkliga författarna” blev nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris.

Även Martina Montelius, som är aktuell med ”Oscar Levertins vänner”, har uppmärksammats för att ha en egen ton i sina texter.

Samhällsromaner

För de som inte fick nog av berättelser från andra världskriget förra året när Åmål gästades av Majgull Axelsson, så kommer i år Astrid Seeberger. I sin roman ”Nästa år i Berlin” har hon skrivit om sin mors upplevelser från förintelsens Tyskland.

En bok som tar upp nutidens problem är ”Araben”. Författaren Pooneh Rohi gestaltar integration och rotlöshet.

Lättare läsning

Söker man efter lättare läsning så är Kristina Sandberg ett alternativ. För den nyfikne kommer Augustvinnaren Tomas Bannerhed och pratar om sin frågvisa bok ”I starens tid”. Om man vill ägna de sista sommarveckorna åt lite mer spänning så kommer Jan Arnald, eller om man föredrar det mer kända författarnamnet Arne Dahl. Han tar med sig sin sista bok i den fristående serien ”Opcopsviten”.

Journalister

Förläggaren och journalisten Svante Weyler gästar Dalslands Bokdagar med scensamtal med två av sina författare, Astrid Seeberger och Tomas Bannerhed.

Sist men inte minst i programmet finns Kristina Kappelin. Sedan 1985 har hon bott i Italien och varit utrikeskorrespondent för bland annat Aftonbladet och SVT.