2015-07-17 10:58

2015-07-17 10:58

Tre författare blickar bakåt

OSTINDIEFARAREN: Intressanta böcker

Dalslänningar från 1700-talet är huvudpersonerna när författarna Gudrun Nyberg, Kristina Söderpalm och Anne Agardh gästar gamla kyrkan i Åmål på måndag.

Författarna kommer under eftermiddagen att berätta lite om framför allt åmålsbor som ”de grävt fram” och som finns med i deras böcker och artiklar.

Åmålssystrar

Gudrun Nyberg kom i år ut med boken ”Systrar till lärda män” där man bland annat får följa tre Åmålssystrar och deras liv och öden i Åmål på 1700-talet. Hon återskapar ”osynliga” kvinnor och frågan är vad de skulle ha blivit av dem om de hade varit män.

Slavkapten

Kristina Söderpalm har skrivit en artikel i årets upplaga av Hembygden som handlar om de dalslänningar som seglade med ostindiefararna på 1700-talet och Anne Agardh har skrivit boken ”Brink, den svenske slavkaptenen”. Kapten Abraham Brink kom från Åmål och som kuriosa kan nämnas att han var son till en av de kvinnor, Anna Caisa, som Gudrun Nyberg skrivit om. Anne Agardh tar upp frågor om makt, girighet och individens värde i sin bok. Kapten Brink seglade ett svenskt skepp från Amsterdam till Afrika och skulle byta varor mot en last av afrikanska slavar.

Författarna kommer under eftermiddagen att berätta lite om framför allt åmålsbor som ”de grävt fram” och som finns med i deras böcker och artiklar.

Åmålssystrar

Gudrun Nyberg kom i år ut med boken ”Systrar till lärda män” där man bland annat får följa tre Åmålssystrar och deras liv och öden i Åmål på 1700-talet. Hon återskapar ”osynliga” kvinnor och frågan är vad de skulle ha blivit av dem om de hade varit män.

Slavkapten

Kristina Söderpalm har skrivit en artikel i årets upplaga av Hembygden som handlar om de dalslänningar som seglade med ostindiefararna på 1700-talet och Anne Agardh har skrivit boken ”Brink, den svenske slavkaptenen”. Kapten Abraham Brink kom från Åmål och som kuriosa kan nämnas att han var son till en av de kvinnor, Anna Caisa, som Gudrun Nyberg skrivit om. Anne Agardh tar upp frågor om makt, girighet och individens värde i sin bok. Kapten Brink seglade ett svenskt skepp från Amsterdam till Afrika och skulle byta varor mot en last av afrikanska slavar.