2015-07-10 16:08

2015-07-10 16:08

Mode, musik och pirater när ostindiefararen kommer

ÅMÅL: Programmet är spikat inför Götheborgs Åmålsbesök

Den 19 juli lägger ostindiefararen Götheborg till i Åmåls djuphamn. Sista anhalten på fartygets Vänerturné bjuder på ett fullspäckat program, både vid fartyget och kring Kulturmagasinet. Piratparad, sjungande sjömän och modevisning med 1700-talstema är bara några av höjdpunkterna.

Den här helgen ligger Götheborg i Lidköping, därefter väntar Karlstad innan ostindiefararen tar sikte på Dalslands enda stad.

– Tredagarsbesöket i Åmål blir Grande finale på fartygets Vänerturné. Vi har satt ihop ett trevligt program med många intressanta programpunkter, säger kommunens turismutvecklare Anna Hjelmberg.

Aktiviteterna börjar redan innan Götheborg har lagt till. Först ut är Svenska kyrkan, som anordnar en gudstjänst med 1700-talstema i Kulturmagasinet. Bland annat kommer prästen att berätta lite om vad som står i gamla kyrkböcker.

– Gudstjänsten var mycket av en informationscentral på 1700-talet, ett slags anslagstavla för vad som hände i samhället, säger Anna Hjelmberg.

Spektakulär entré

Höjdpunkten under Götheborgs första besök i dalsländskt vatten är så klart själva ankomsten till Åmåls djuphamn. Vid lunchtid den 19 juli beräknas fartyget vara synligt från kajen, som också är den bästa åskådarplatsen. Från en tillfällig scen kommer konferencieren Peter Gyllander både att berätta om ostindiefararens Vänerturné i stort och intervjua kaptenen Carsten Hedlund på telefon. När fartyget närmar sig land avlossar besättningen salut, vilket besvaras av Tössbo karoliner.

– Det blir en pampig och stämningsfull invigning. Förmodligen kommer många båtar följa med vid inseglingen, säger Anna Hjelmberg.

När besättningen har klivit i land väntar välkomsttal, presentutbyte och utdelning av Dalslandsmedaljen. Sedan avslutas invigningsdagen med musik av lokala artister.

Parad från Plantaget

Andra besöksdagen, den 20 juli, är det lite extra fokus på barnen. Programmet tar avstamp med en piratparad som går från Plantaget till skeppsområdet. Där koras de bäst utklädda och belönas med ett besök hos kaptenen i hans kajuta.

– Alla som vill får gå med i paraden, liten som stor. Ålder spelar ingen roll, säger Anna Hjelmberg.

Vid djuphamnskajen bjuds det bland annat på underhållning i form av trollkarlen Simon Söderqvist, ponnyridning och uppvisning av Åmåls drill, dans och cheer. Miniscoutläger, skeppssmeder, sånger av Bellman (i form av Kalle Bäckström) och representanter för repslagarmuéet i Älvängen ingår också i kringarrangemangen.

Historiska kläder visas

Framåt eftermiddagen den 20 juli hålls det modevisning med en touch av 1700-talet i Kulturmagasinet.

– En del kläder har vi fått låna från Säffleoperan, andra kostymer har sparats från Åmåls 350-årsjubileum, säger Anna Hjelmberg.

Efter visningen bjuds det på historiska föreläsningar av författarna Kristina Söderpalm, Anne Agardh och Gudrun Nyberg. Alla tre tar på olika sätt avstamp i Dalsland. Mest känd är förmodligen Agardh, som för ett par år sedan släppte en bok om slavskepparen Abraham Brink från Åmål. Söderpalm är aktuell med en skrift om dalsländska ostindiefarare, medan Nyberg nyligen släppte en bok som bland annat handlar om Haquin Lidbecks döttrar.

På kvällen blir det musikunderhållning med Skeppsbandet på kajen.

Aktiviteter i staden

Även avslutningsdagen, den 21 juli, bjuder på en föreläsning. Programmet inleds av Leif Nilsson, som ska berätta om sjöfart i Vänern i nutid och dåtid. Därefter kommer Åmålsbon Ove Holmström att redogöra för sin resa med ostindiefararen. Mellan föreläsningarna anordnas en historisk stadsvandring under ledning av Gustav Wennberg. 1700-talshusen kring Plantaget ingår naturligtvis i rutten.

Vid skeppsområdet i djuphamnen är det samma kringarrangemang som gäller den 20 och 21 juli. Den enda förändringen gäller musikunderhållningen, även om det är lokala talanger som dominerar under båda dagarna.

– Det är svårt att säga hur många besökare som kommer, men det blir nog några tusen. Skeppet säljer sig själv, säger Anna Hjelmberg.

Vid halvtiotiden på kvällen avrundar ostindiefararen Götheborgs sitt sista stadsbesök under sin första Vänerturné.

Den här helgen ligger Götheborg i Lidköping, därefter väntar Karlstad innan ostindiefararen tar sikte på Dalslands enda stad.

– Tredagarsbesöket i Åmål blir Grande finale på fartygets Vänerturné. Vi har satt ihop ett trevligt program med många intressanta programpunkter, säger kommunens turismutvecklare Anna Hjelmberg.

Aktiviteterna börjar redan innan Götheborg har lagt till. Först ut är Svenska kyrkan, som anordnar en gudstjänst med 1700-talstema i Kulturmagasinet. Bland annat kommer prästen att berätta lite om vad som står i gamla kyrkböcker.

– Gudstjänsten var mycket av en informationscentral på 1700-talet, ett slags anslagstavla för vad som hände i samhället, säger Anna Hjelmberg.

Spektakulär entré

Höjdpunkten under Götheborgs första besök i dalsländskt vatten är så klart själva ankomsten till Åmåls djuphamn. Vid lunchtid den 19 juli beräknas fartyget vara synligt från kajen, som också är den bästa åskådarplatsen. Från en tillfällig scen kommer konferencieren Peter Gyllander både att berätta om ostindiefararens Vänerturné i stort och intervjua kaptenen Carsten Hedlund på telefon. När fartyget närmar sig land avlossar besättningen salut, vilket besvaras av Tössbo karoliner.

– Det blir en pampig och stämningsfull invigning. Förmodligen kommer många båtar följa med vid inseglingen, säger Anna Hjelmberg.

När besättningen har klivit i land väntar välkomsttal, presentutbyte och utdelning av Dalslandsmedaljen. Sedan avslutas invigningsdagen med musik av lokala artister.

Parad från Plantaget

Andra besöksdagen, den 20 juli, är det lite extra fokus på barnen. Programmet tar avstamp med en piratparad som går från Plantaget till skeppsområdet. Där koras de bäst utklädda och belönas med ett besök hos kaptenen i hans kajuta.

– Alla som vill får gå med i paraden, liten som stor. Ålder spelar ingen roll, säger Anna Hjelmberg.

Vid djuphamnskajen bjuds det bland annat på underhållning i form av trollkarlen Simon Söderqvist, ponnyridning och uppvisning av Åmåls drill, dans och cheer. Miniscoutläger, skeppssmeder, sånger av Bellman (i form av Kalle Bäckström) och representanter för repslagarmuéet i Älvängen ingår också i kringarrangemangen.

Historiska kläder visas

Framåt eftermiddagen den 20 juli hålls det modevisning med en touch av 1700-talet i Kulturmagasinet.

– En del kläder har vi fått låna från Säffleoperan, andra kostymer har sparats från Åmåls 350-årsjubileum, säger Anna Hjelmberg.

Efter visningen bjuds det på historiska föreläsningar av författarna Kristina Söderpalm, Anne Agardh och Gudrun Nyberg. Alla tre tar på olika sätt avstamp i Dalsland. Mest känd är förmodligen Agardh, som för ett par år sedan släppte en bok om slavskepparen Abraham Brink från Åmål. Söderpalm är aktuell med en skrift om dalsländska ostindiefarare, medan Nyberg nyligen släppte en bok som bland annat handlar om Haquin Lidbecks döttrar.

På kvällen blir det musikunderhållning med Skeppsbandet på kajen.

Aktiviteter i staden

Även avslutningsdagen, den 21 juli, bjuder på en föreläsning. Programmet inleds av Leif Nilsson, som ska berätta om sjöfart i Vänern i nutid och dåtid. Därefter kommer Åmålsbon Ove Holmström att redogöra för sin resa med ostindiefararen. Mellan föreläsningarna anordnas en historisk stadsvandring under ledning av Gustav Wennberg. 1700-talshusen kring Plantaget ingår naturligtvis i rutten.

Vid skeppsområdet i djuphamnen är det samma kringarrangemang som gäller den 20 och 21 juli. Den enda förändringen gäller musikunderhållningen, även om det är lokala talanger som dominerar under båda dagarna.

– Det är svårt att säga hur många besökare som kommer, men det blir nog några tusen. Skeppet säljer sig själv, säger Anna Hjelmberg.

Vid halvtiotiden på kvällen avrundar ostindiefararen Götheborgs sitt sista stadsbesök under sin första Vänerturné.