2015-07-10 09:43

2015-07-10 09:43

Hantverksdag för 31:a gången

ÅNIMSKOG

I dag anordnar Ånimskogs hembygdsgårdsförening sin årliga hantverksdag. Trivsel, gemenskap och fingerfärdiga utställare har alltid varit de bärande hörnstenarna för evenemanget.

Årets upplaga av hantverksdagen, som blir den 31:a i ordningen, bjuder på några nyheter. Exempelvis kommer det att spelas trombon när flaggan hissas och anordnas ett lotteri med hemlig vinst. Utan att avslöja för mycket, så har vinsten koppling till en av utställarna som inte sysslar med hantverk, men som brinner för att bevara ett slags gammalt kulturarv.

Syftet med hantverksdagen är att visa att det finns en hembygdsgård i Ånimskog och lära ut hur man gjorde förr. Den som inte är intresserad av knivslipning, malning och andra hantverk kan i stället gå runt i den 1800-talsinredda mansgården eller smaka på en klassisk dalsländsk klengås.

Eftersom det är ont om naturliga samlingsplatser på orten brukar hantverksdagen locka folk i alla tänkbara åldrar, oavsett vad de har för intresse. Så har det varit sedan starten 1984.

Flera byggnader

Vid sidan av huvudbyggnaden finns det bland annat visthusbod, smedja och någonting som kallas för Väktar-Stinas stuga på hembygdsgården i Ånimskog. De flesta husen kommer vara fulla av aktivitet under hantverksdagen.

Årets upplaga av hantverksdagen, som blir den 31:a i ordningen, bjuder på några nyheter. Exempelvis kommer det att spelas trombon när flaggan hissas och anordnas ett lotteri med hemlig vinst. Utan att avslöja för mycket, så har vinsten koppling till en av utställarna som inte sysslar med hantverk, men som brinner för att bevara ett slags gammalt kulturarv.

Syftet med hantverksdagen är att visa att det finns en hembygdsgård i Ånimskog och lära ut hur man gjorde förr. Den som inte är intresserad av knivslipning, malning och andra hantverk kan i stället gå runt i den 1800-talsinredda mansgården eller smaka på en klassisk dalsländsk klengås.

Eftersom det är ont om naturliga samlingsplatser på orten brukar hantverksdagen locka folk i alla tänkbara åldrar, oavsett vad de har för intresse. Så har det varit sedan starten 1984.

Flera byggnader

Vid sidan av huvudbyggnaden finns det bland annat visthusbod, smedja och någonting som kallas för Väktar-Stinas stuga på hembygdsgården i Ånimskog. De flesta husen kommer vara fulla av aktivitet under hantverksdagen.