2015-07-10 17:50

2015-07-10 17:51

Folkfest i centrum under gatubluesen

ÅMÅL: Het musik värmde i vinden

Scenerna är något färre än förr och de största stjärnorna lyste med sin frånvaro. Fast det spelade ingen roll när gatubluesen kickade i gång på fredagseftermiddagen. Hela Åmåls stadskärna gungade i takt med musiken.

Det blåste lite, var stundtals ganska kallt, och molntäcket på himmelen ville inte riktigt ge med sig.

Men visst spreds det varm festivalstämning när den traditionella gatubluesen brakade loss i Åmåls centrum. Gårdagens startuppställning mönstrade många svängiga akter, så väl fullblodsproffs som amatörer. Hedersplatsen på gågatan var öronmärkt för fem danska artister med Tim Lothar och HP Lange i spetsen. Gruppvis sög de till sig täta åskådarled med tunga låtar från Mississippideltat och Chicagos svartaste slum.

En USA-orienterad musikgeografi praktiserades – naturligtvis – också på Café XO:s bakgård. Där jammade festivalveteraner och nykomlingar på sedvanligt vis under ledning av Stockholmaren Per Ängkvist inför fullsatta bänkrader.

I Kulturmagasinet inledde fjolårets Junior Blues Prize-vinnare Patricia Nielsen, alias Shoutin' Red, precis som hon gjorde under torsdagens invigning. Båda gångerna framförde hon riktigt gamla låtar med munspelsackompanjemang och körsång av Bill Öhrström.

Det blåste lite, var stundtals ganska kallt, och molntäcket på himmelen ville inte riktigt ge med sig.

Men visst spreds det varm festivalstämning när den traditionella gatubluesen brakade loss i Åmåls centrum. Gårdagens startuppställning mönstrade många svängiga akter, så väl fullblodsproffs som amatörer. Hedersplatsen på gågatan var öronmärkt för fem danska artister med Tim Lothar och HP Lange i spetsen. Gruppvis sög de till sig täta åskådarled med tunga låtar från Mississippideltat och Chicagos svartaste slum.

En USA-orienterad musikgeografi praktiserades – naturligtvis – också på Café XO:s bakgård. Där jammade festivalveteraner och nykomlingar på sedvanligt vis under ledning av Stockholmaren Per Ängkvist inför fullsatta bänkrader.

I Kulturmagasinet inledde fjolårets Junior Blues Prize-vinnare Patricia Nielsen, alias Shoutin' Red, precis som hon gjorde under torsdagens invigning. Båda gångerna framförde hon riktigt gamla låtar med munspelsackompanjemang och körsång av Bill Öhrström.