2015-07-08 16:41

2015-07-08 16:41

Gunga i ull och smycken av cykelslang

ÅMÅL: Konsthantverkare ställer ut i juli

En tovad gunga och skulpturer i ull tillsammans med smycken i titan, älgben och återanvänd cykelslang är bara några exempel på det som konsthantverkarna Ulla Sundström och Marianne Larsdotter ställer ut på Hantverksmagasinet i Åmål.

Utställningen öppnade i går och pågår till den 29 juli. Utställarna Ulla Sundströms och Marianne Larsdotters alster har inte så mycket gemensamt, men konsthantverkarna har funnit varandra genom hantverket och har ställt ut tillsammans tidigare.

Marianne Larsdotter kommer från Hönö, men bor numera i Nossebro. För henne började alltihop för 25 år sedan när hon blev fårägare:

– Jag flyttade till en gård och sen stod jag där och undrade vad jag skulle göra med all ullen.

Fåren har hon inte kvar, men däremot kärleken till ullen. Helst utgår hon från otvättad råull och bearbetar den från början. Därifrån kan det bli allt från kuddar och väskor till skulpturer och till och med en gunga.

– Ullen är snyggast i sin naturliga färg. Jag köper lite färgad ull och lägger in, men det är inte mycket, säger Marianne Larsdotter.

Ulla Sundström är värmländska från början, men i dag verksam i Alingsås. Hon ställer i Åmål framför allt ut stickade plagg och smycken. Ett av hennes favoritmaterial är titan, men hon tycker om att blanda och prova nya material och tekniker.

– Det finns nog nästan inget hantverk som jag inte hållit på med.

Hon är silversmed i grunden, men föredrar titan för att det ger henne mer möjlighet till färg. På en piedestal ligger också armband och halsband som ser ut som vassa törnekronor, men vid en närmare anblick visar de sig vara mjuka och i gummi.

– Det är återbruk av cykelslang, säger Ulla Sundström.

Utställningen öppnade i går och pågår till den 29 juli. Utställarna Ulla Sundströms och Marianne Larsdotters alster har inte så mycket gemensamt, men konsthantverkarna har funnit varandra genom hantverket och har ställt ut tillsammans tidigare.

Marianne Larsdotter kommer från Hönö, men bor numera i Nossebro. För henne började alltihop för 25 år sedan när hon blev fårägare:

– Jag flyttade till en gård och sen stod jag där och undrade vad jag skulle göra med all ullen.

Fåren har hon inte kvar, men däremot kärleken till ullen. Helst utgår hon från otvättad råull och bearbetar den från början. Därifrån kan det bli allt från kuddar och väskor till skulpturer och till och med en gunga.

– Ullen är snyggast i sin naturliga färg. Jag köper lite färgad ull och lägger in, men det är inte mycket, säger Marianne Larsdotter.

Ulla Sundström är värmländska från början, men i dag verksam i Alingsås. Hon ställer i Åmål framför allt ut stickade plagg och smycken. Ett av hennes favoritmaterial är titan, men hon tycker om att blanda och prova nya material och tekniker.

– Det finns nog nästan inget hantverk som jag inte hållit på med.

Hon är silversmed i grunden, men föredrar titan för att det ger henne mer möjlighet till färg. På en piedestal ligger också armband och halsband som ser ut som vassa törnekronor, men vid en närmare anblick visar de sig vara mjuka och i gummi.

– Det är återbruk av cykelslang, säger Ulla Sundström.