2015-07-07 14:44

2015-07-08 21:24

GD: Inga planer på att stoppa flytten

ÅMÅL: Skatteverket avböjer förfrågan från Dalarna om möte

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson avböjer att träffa politiker och företagsledare från Dalarna. Det finns inga planer på att stoppa flytten av skattekontoren i Åmål och Mora, skriver han, så ett möte om det är inte prioriterat.

Generaldirektören Ingemar Hansson har även tidigare avböjt att träffa kommunalråden i Åmål och Mora för att diskutera flytten av skattekontoren. Då, i början av juni, hade han i stället ett telefonmöte med Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S), där han klargjorde sin inställning att nedläggningen i Åmål och Mora gått för långt för att stoppas.

Det nya svaret till Dalarna har samma innebörd.

Kontoret i Åmål ska vara flyttat till Karlstad den 1 september och kontoret i Mora till Falun den 1 oktober.

Gemensam skrivelse

Moras kommunalråd Anna Hed (C) har mobiliserat krafter i Dalarna och tillsammans med Ulrika Liljeberg (C), Leksands kommun, Kurt Podgorski (S), Malung-Sälens kommun, Mikael Thalin (C), Orsa kommun, Annette Riesbeck (C), Rättviks kommun, Peter Egardt (S), Älvdalens kommun, Leif Nilsson (S), Region Dalarna, Hans Unander (S), finansutskottet, Anders Ahlgren (C), riksdagsledamot, Ulf Berg (M), riksdagsledamot, Anders Selling, vd Vasaloppet, Claes Seldeby, vd Ostnor, Fredrik Skarp, vd Morakniv, Bengt-Arne Tomth och Grannas A Olsson, Hemslöjd AB, och Mark Maljeu, vd Grönklittsgruppen, har hon begärt ett möte med finansminister Magdalena Andersson (S) och Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson.

Tänker inte stoppa

Regeringen har bett om att få återkomma senare, men gruppen har nu fått svar från Skatteverket.

Generaldirektören avböjer möte, eftersom det inte finns några planer på att stoppa flytten från Åmål och Mora:

– Lokalerna i Mora är uppsagda och kontoren i Falun och Karlstad har anpassats för att ta emot nya medarbetare.

I regionala centrum

Han hänvisar, liksom tidigare, till effekteringskrav på myndigheten och att Skatteverkets inriktning är att myndigheten vill ha tillräckligt stora kontor för att kunna ha en bred kompetens och att det är i större städer och regionala centrum som de flesta företagen finns. Personlig service ska finnas på servicekontoren, som finns på fler orter.

Beslutet att lägga ned i Åmål och Mora fattades i april 2014.

– Inför beslutet om flytt från Mora och Åmål hade vi kontakt med kommunalråd och kommunchef i både Mora och Åmål, skriver Ingemar Hansson.

Beslutade senare

Nedläggningen i Enköping, Hudiksvall, Ludvika, Lycksele, Mariestad, Simrishamn, Vetlanda, Värnamo och Ängelholm, som beslutades i år, har skjutits upp i väntan på Statskontorets utredning, med nya direktiv från regeringen om myndigheters lokalisering. Nedläggningen i Åmål och Mora ska däremot genomföras som planerat.

– Att Skatteverket behandlar två kontor styvmoderligt är illa, men att regeringen väljer att se mellan fingrarna och inte alls visar intresse för något som slår mot en hel region är ännu värre, skriver Moras kommunalråd Anna Hed och Vasaloppets vd Anders Selling i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Generaldirektören Ingemar Hansson har även tidigare avböjt att träffa kommunalråden i Åmål och Mora för att diskutera flytten av skattekontoren. Då, i början av juni, hade han i stället ett telefonmöte med Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S), där han klargjorde sin inställning att nedläggningen i Åmål och Mora gått för långt för att stoppas.

Det nya svaret till Dalarna har samma innebörd.

Kontoret i Åmål ska vara flyttat till Karlstad den 1 september och kontoret i Mora till Falun den 1 oktober.

Gemensam skrivelse

Moras kommunalråd Anna Hed (C) har mobiliserat krafter i Dalarna och tillsammans med Ulrika Liljeberg (C), Leksands kommun, Kurt Podgorski (S), Malung-Sälens kommun, Mikael Thalin (C), Orsa kommun, Annette Riesbeck (C), Rättviks kommun, Peter Egardt (S), Älvdalens kommun, Leif Nilsson (S), Region Dalarna, Hans Unander (S), finansutskottet, Anders Ahlgren (C), riksdagsledamot, Ulf Berg (M), riksdagsledamot, Anders Selling, vd Vasaloppet, Claes Seldeby, vd Ostnor, Fredrik Skarp, vd Morakniv, Bengt-Arne Tomth och Grannas A Olsson, Hemslöjd AB, och Mark Maljeu, vd Grönklittsgruppen, har hon begärt ett möte med finansminister Magdalena Andersson (S) och Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson.

Tänker inte stoppa

Regeringen har bett om att få återkomma senare, men gruppen har nu fått svar från Skatteverket.

Generaldirektören avböjer möte, eftersom det inte finns några planer på att stoppa flytten från Åmål och Mora:

– Lokalerna i Mora är uppsagda och kontoren i Falun och Karlstad har anpassats för att ta emot nya medarbetare.

I regionala centrum

Han hänvisar, liksom tidigare, till effekteringskrav på myndigheten och att Skatteverkets inriktning är att myndigheten vill ha tillräckligt stora kontor för att kunna ha en bred kompetens och att det är i större städer och regionala centrum som de flesta företagen finns. Personlig service ska finnas på servicekontoren, som finns på fler orter.

Beslutet att lägga ned i Åmål och Mora fattades i april 2014.

– Inför beslutet om flytt från Mora och Åmål hade vi kontakt med kommunalråd och kommunchef i både Mora och Åmål, skriver Ingemar Hansson.

Beslutade senare

Nedläggningen i Enköping, Hudiksvall, Ludvika, Lycksele, Mariestad, Simrishamn, Vetlanda, Värnamo och Ängelholm, som beslutades i år, har skjutits upp i väntan på Statskontorets utredning, med nya direktiv från regeringen om myndigheters lokalisering. Nedläggningen i Åmål och Mora ska däremot genomföras som planerat.

– Att Skatteverket behandlar två kontor styvmoderligt är illa, men att regeringen väljer att se mellan fingrarna och inte alls visar intresse för något som slår mot en hel region är ännu värre, skriver Moras kommunalråd Anna Hed och Vasaloppets vd Anders Selling i en debattartikel i Dagens Samhälle.