2015-07-01 09:09

2015-07-01 10:00

Bluesfest i miniformat

FENGERSFORS: Not Quite Roots får bruket att svänga

Försmak. Som så många andra småbröder är Not Quite Roots både yvigare och mer öppensinnad än Åmåls bluesfest. På lördag förvandlas bruksområdet i Fengersfors till en intim festivalarena. Tre svängiga band står på scenen under kvällen.

Fyra gånger tidigare har Not Quite Roots fungerat som en uttalad förfest till bluesveckan i Åmål. Men femårsjubileet blir lite mer självständigt. Dels har arrangörerna valt att lägga endagsfestivalen på en helg i stället för mitt i veckan. Dels är artisterna mer intresserade av att åstadkomma ös än att återskapa bluesmusikens rötter.

Tre band kommer att äntra scenen utanför fabriksområdets bistro under kvällen. Den tyngsta bokningen är förmodligen Evil Emil and The King Kong Cobras, ett zydecoband med rötterna i Arvika. Bandet bildades 1997 och har spelat på flera festivaler ute i Europa.

– Även den stelaste träbock kommer ha svårt att sitta still när Evil Emil och gänget drar i gång, säger Jonatan Malm, som arrangerar Not Quite Roots ihop med Johan Wijk.

Färgstark korsning

Sväng i massor lär det också bli när niomannabandet Halkan Balkan tar plats bakom mikrofonerna. Medlemmarna har sina rötter i Göteborg, Skåne, Jönköping samt Rostock, och spelar en blandning av traditionell festmusik från Balkan och dansk schlager, kryddat med lite umpa–umpa. Publiken kan förvänta sig stenhård baktakt till glada tillrop och glödande danssteg.

Kvällens tredje och sista band är Jesus/Baby från Fengersfors. Gruppen består av arrangörerna själva, som har mutat in en alldeles egen jordplätt på blueskartan. Deras stil har beskrivits som en blandning av flaskhalsblues, tattarjazz och soulgrowl.

– I år lovar vi dessutom att bjuda på ett set av svängiga roots-discolåtar. Gamla dängor får åka med på en resa som de aldrig drömt om, säger Johan Wijk.

Bjuds på barnteater

Förutom musik lockar den femte upplagan av Not Quite Roots även med överraskningar, guidad tur på fabriken och barnteater. Bakom föreställningen, som kallas ”Strumpologi”, står scenkonstgruppen Golvet Glappar från Göteborg. Med humor och allvar gestaltar gruppen frågor som rör normer, jämställdhet och jakten på en strumpa.

Fyra gånger tidigare har Not Quite Roots fungerat som en uttalad förfest till bluesveckan i Åmål. Men femårsjubileet blir lite mer självständigt. Dels har arrangörerna valt att lägga endagsfestivalen på en helg i stället för mitt i veckan. Dels är artisterna mer intresserade av att åstadkomma ös än att återskapa bluesmusikens rötter.

Tre band kommer att äntra scenen utanför fabriksområdets bistro under kvällen. Den tyngsta bokningen är förmodligen Evil Emil and The King Kong Cobras, ett zydecoband med rötterna i Arvika. Bandet bildades 1997 och har spelat på flera festivaler ute i Europa.

– Även den stelaste träbock kommer ha svårt att sitta still när Evil Emil och gänget drar i gång, säger Jonatan Malm, som arrangerar Not Quite Roots ihop med Johan Wijk.

Färgstark korsning

Sväng i massor lär det också bli när niomannabandet Halkan Balkan tar plats bakom mikrofonerna. Medlemmarna har sina rötter i Göteborg, Skåne, Jönköping samt Rostock, och spelar en blandning av traditionell festmusik från Balkan och dansk schlager, kryddat med lite umpa–umpa. Publiken kan förvänta sig stenhård baktakt till glada tillrop och glödande danssteg.

Kvällens tredje och sista band är Jesus/Baby från Fengersfors. Gruppen består av arrangörerna själva, som har mutat in en alldeles egen jordplätt på blueskartan. Deras stil har beskrivits som en blandning av flaskhalsblues, tattarjazz och soulgrowl.

– I år lovar vi dessutom att bjuda på ett set av svängiga roots-discolåtar. Gamla dängor får åka med på en resa som de aldrig drömt om, säger Johan Wijk.

Bjuds på barnteater

Förutom musik lockar den femte upplagan av Not Quite Roots även med överraskningar, guidad tur på fabriken och barnteater. Bakom föreställningen, som kallas ”Strumpologi”, står scenkonstgruppen Golvet Glappar från Göteborg. Med humor och allvar gestaltar gruppen frågor som rör normer, jämställdhet och jakten på en strumpa.