2015-06-30 15:04

2015-06-30 15:04

Mycket skäll i dagisbilen

ÅMÅL: Hundar hämtas vid dörren

Barn är inte de enda som kan behöva sällskap och stimulans när deras vårdnadshavare jobbar. Sedan i vintras finns det två bilburna hunddagis med bas i Åmål och Säffle.
– Det är inget glamoröst jobb, man blir utskälld varje dag, säger ägarna Marita Sörensen och Kristina Larsson.

När Marita Sörensen flyttade från Norge till Kilarna utanför Åmål lämnade hon också sitt tidigare jobb som personlig tränare. I stället har hon blivit dagmamma för ett gäng hundar. Varje förmiddag, måndag–fredag, sätter hon sig bakom ratten i en ombyggd pickup och plockar upp sina lurviga vänner. På samma sätt inleder Säfflebon Kristina Larsson en helt vanlig arbetsdag. Båda ingår i den Karlstadsbaserade kedjan Pickup hunddagis.

Bara tre i Sverige

– När jag började arbeta med det här för tre år sedan fanns det bara tre liknande företag i hela Sverige. Nu har det blivit lite mer, framför allt i storstäderna, säger Kristina Larsson.

Olika typer av hunddagmammor har alltid funnits, även i våra trakter. Men det var först när verksamheten sattes på hjul som branschen började ta fart. Den ökande populariteten har flera förklaringar. Dels tjänar hundägaren tid när husdjuret hämtas i stället för lämnas. Dels är det lättare att praktisera ett modernt ur- och skurtänk om dagisföreståndaren har en bil som kan ta djuren till trevliga rastplatser.

– Jag aktiverar hundarna minst två timmar varje dag. Många kunder tycker det är skönt att slippa gå ut och motionera direkt när de kommer hem från jobben, säger Kristina Larsson, som tar hand om tolv hundar.

Fler än så får hon inte plats med i bilen.

Ett sug efter fler

Eftersom det fortfarande fanns en efterfrågan när Kristina Larsson nådde sitt maxtak bestämdes det att Pickup hunddagis skulle rekrytera ytterligare en franchisetagare i närområdet. Det var så Marita Sörensen hamnade i branschen. Utan att marknadsföra sig har hon fått fyra uppdragsgivare sedan starten i november förra året och fler har visat intresse.

Det har också visat sig att livet som hunddagmamma i grund och botten påminner en del om att vara personlig tränare.

– I båda jobben måste man vara intresserad av att vara ute och aktivera andra”, säger Marita Sörensen.

När Marita Sörensen flyttade från Norge till Kilarna utanför Åmål lämnade hon också sitt tidigare jobb som personlig tränare. I stället har hon blivit dagmamma för ett gäng hundar. Varje förmiddag, måndag–fredag, sätter hon sig bakom ratten i en ombyggd pickup och plockar upp sina lurviga vänner. På samma sätt inleder Säfflebon Kristina Larsson en helt vanlig arbetsdag. Båda ingår i den Karlstadsbaserade kedjan Pickup hunddagis.

Bara tre i Sverige

– När jag började arbeta med det här för tre år sedan fanns det bara tre liknande företag i hela Sverige. Nu har det blivit lite mer, framför allt i storstäderna, säger Kristina Larsson.

Olika typer av hunddagmammor har alltid funnits, även i våra trakter. Men det var först när verksamheten sattes på hjul som branschen började ta fart. Den ökande populariteten har flera förklaringar. Dels tjänar hundägaren tid när husdjuret hämtas i stället för lämnas. Dels är det lättare att praktisera ett modernt ur- och skurtänk om dagisföreståndaren har en bil som kan ta djuren till trevliga rastplatser.

– Jag aktiverar hundarna minst två timmar varje dag. Många kunder tycker det är skönt att slippa gå ut och motionera direkt när de kommer hem från jobben, säger Kristina Larsson, som tar hand om tolv hundar.

Fler än så får hon inte plats med i bilen.

Ett sug efter fler

Eftersom det fortfarande fanns en efterfrågan när Kristina Larsson nådde sitt maxtak bestämdes det att Pickup hunddagis skulle rekrytera ytterligare en franchisetagare i närområdet. Det var så Marita Sörensen hamnade i branschen. Utan att marknadsföra sig har hon fått fyra uppdragsgivare sedan starten i november förra året och fler har visat intresse.

Det har också visat sig att livet som hunddagmamma i grund och botten påminner en del om att vara personlig tränare.

– I båda jobben måste man vara intresserad av att vara ute och aktivera andra”, säger Marita Sörensen.