2015-06-29 15:34

2015-06-29 15:34

Tennisbana blir fotbollsplan – täcks med 160 ton sand

ÅMÅL: Upplagt för spontanidrott på Örnäs

Delar av Örnäsområdet i Åmål har byggts om för att uppmuntra besökare till spontanidrott. På torsdag presenteras satsningen för allmänheten med jippoartade aktiviteter och invigning av en ny sandbelagd bollplan.

Under flera års tid har en projektgrupp arbetat för att utveckla Örnäs som rekreationsområde. Nu faller den sista stora pusselbiten på plats. Senast i dag ska en av tennisbanorna – den nordligaste – täckas med drygt 160 ton finkornig sjösand från Habotrakten för att kunna användas till strandfotboll eller barfotahandboll. Cirka 20 000 kronor beräknas banan kosta.

– Hela tanken med projektet är att uppmuntra till spontanidrott. Vem som helst kan samla ihop ett kompisgäng och spela lite boll i sanden, säger Björn Staf, som ingår i projektgruppen.

Uppvisningsmatcher

På torsdag invigs den nya bollplanen med en rad uppvisningsmatcher mellan ungdomar och A-lag från IF Viken och IFK Åmål. Det blir både fotboll och handboll med tre respektive fyra utespelare plus målvakt på planen åt gången. Dessförinnan bjuds det även på fika och guidad visning av andra attraktioner som ingår i det nya aktivitetsområdet på Örnäs.

Mest pengar, vid sidan av sandbanan, har lagts på en frisbeegolfbana med nio korgar och ett utomhusgym. Byggena kostade omkring 18 000 kronor vardera. Golfbanan stod färdig i mars, medan gymmet kom på plats härom veckan.

– Det har redan börjat bli lite slitet och nedtrampat kring korgarna på golfbanan, säger Björn Staf.

För den som vill prova finns det frisbees att hyra av tennisklubben, som också anordnar prova-på-aktiviteter i samband med torsdagens jippo.

Fem åt gången

Utomhusgymmet, som ligger en bit bakom huvudläktaren Örnäsvallen, består av en grönmålad metallställning med plats för cirka fem personer åt gången. I närheten startar även ett nydraget hälsospår, en slinga på 900 meter. Vid målgången kan den som vill räkna ut sitt kroppsfett i procent med hjälp av ett tabellsystem.

– Det kan vara en bra grej för den som vill börja motionera, säger Jonas Rhenberg, som ingår i projektgruppen.

Framöver ska det även byggas ett bollplank, sättas upp basketkorgar och anläggas en boulebana på Örnäsområdet, som också kommer få en utsiktsplats från Klockarberget. Totalt nio personer ingår i projektgruppen.

Under flera års tid har en projektgrupp arbetat för att utveckla Örnäs som rekreationsområde. Nu faller den sista stora pusselbiten på plats. Senast i dag ska en av tennisbanorna – den nordligaste – täckas med drygt 160 ton finkornig sjösand från Habotrakten för att kunna användas till strandfotboll eller barfotahandboll. Cirka 20 000 kronor beräknas banan kosta.

– Hela tanken med projektet är att uppmuntra till spontanidrott. Vem som helst kan samla ihop ett kompisgäng och spela lite boll i sanden, säger Björn Staf, som ingår i projektgruppen.

Uppvisningsmatcher

På torsdag invigs den nya bollplanen med en rad uppvisningsmatcher mellan ungdomar och A-lag från IF Viken och IFK Åmål. Det blir både fotboll och handboll med tre respektive fyra utespelare plus målvakt på planen åt gången. Dessförinnan bjuds det även på fika och guidad visning av andra attraktioner som ingår i det nya aktivitetsområdet på Örnäs.

Mest pengar, vid sidan av sandbanan, har lagts på en frisbeegolfbana med nio korgar och ett utomhusgym. Byggena kostade omkring 18 000 kronor vardera. Golfbanan stod färdig i mars, medan gymmet kom på plats härom veckan.

– Det har redan börjat bli lite slitet och nedtrampat kring korgarna på golfbanan, säger Björn Staf.

För den som vill prova finns det frisbees att hyra av tennisklubben, som också anordnar prova-på-aktiviteter i samband med torsdagens jippo.

Fem åt gången

Utomhusgymmet, som ligger en bit bakom huvudläktaren Örnäsvallen, består av en grönmålad metallställning med plats för cirka fem personer åt gången. I närheten startar även ett nydraget hälsospår, en slinga på 900 meter. Vid målgången kan den som vill räkna ut sitt kroppsfett i procent med hjälp av ett tabellsystem.

– Det kan vara en bra grej för den som vill börja motionera, säger Jonas Rhenberg, som ingår i projektgruppen.

Framöver ska det även byggas ett bollplank, sättas upp basketkorgar och anläggas en boulebana på Örnäsområdet, som också kommer få en utsiktsplats från Klockarberget. Totalt nio personer ingår i projektgruppen.