2015-06-17 16:14

2015-06-17 16:14

Många stänger att välja mellan till dansen

MIDSOMMAR: Fyra officiella midsommarfirande bara i Åmål

Precis som vanligt finns det många lövade stänger att välja att dansa kring på midsommarafton. Väderprognoserna gör gällande att solen kan titta fram, men det gäller att dansa sig varm.

Midsommarfirandet är väldigt traditionsbundet och skiljer sig inte mycket från år till år.

I Åmål blir midsommarstången som vanligt rest i Örnäsparken. Dennis Friberg, Helena Olsson, Ulla Olsson och Sara Larsson ordnar musiken och leder dansen och lekarna och kommer efteråt att bjuda på en stunds musikunderhållning.

Som vanligt är stugorna i parken öppna. Hembygdsföreningen ordnar servering och fiskdamm och dessutom kommer Åmåls djurpark att finnas på plats.

Tidigt firande

Tösse firar som vanligt på förmiddagen, till skillnad mot de flesta andra. Barnen samlas vid skolan för att åka och plocka blommor och sedan kläs stången utanför Solsätershemmet. Där blir det även servering och musikunderhållning.

I Fengersfors hör det till traditionen att åka traktorkärra till midsommarfirandet. Midsommarstången kläs på förmiddagen nere vid sjön och sedan samlas alla vid lanthandeln på eftermiddagen för att åka gemensamt i lövad kärra till festligheterna.

Kan flytta inomhus

Ånimskogs midsommarfirare har logen på Lilla Bräcke att ta till om det skulle börja regna. Men planen är förstås att kunna dansa och leka till dragspelsmusik utomhus.

I Svanskog hålls midsommarfirandet sedan några år tillbaka till vid hembygdsgården. Här underhåller Dragspelsgruppen under ledning av Eskil Johansson, medan Marie Weinebäck och Eva-Lena Johansson leder lekarna kring midsommarstången. Det blir också fiskdamm för barnen, chokladhjul och tombola.

Stången kläs i Svanskog redan på torsdagskvällen då frivilliga krafter samlas med blommor och löv och avslutar med gemensam fika.

På von Echstedtska gården i Kila kombineras traditionella danser och lekar på midsommarafton med historievandring på rokokogården, för små och stora barn.

På Baldersnäs herrgård utanför Långed ordnas varje år stort firande, med sillbuffé, spelmän och folkdans. Likaså samlar midsommarfirandet på Majberget i Bengtsfors alltid många människor. I år deltar där ett folkdanslag från Österrike. I Säffle hålls de stora festligheterna i Kanalparken, med dragspelsmusik och även dragkamp.

Midsommarfirandet är väldigt traditionsbundet och skiljer sig inte mycket från år till år.

I Åmål blir midsommarstången som vanligt rest i Örnäsparken. Dennis Friberg, Helena Olsson, Ulla Olsson och Sara Larsson ordnar musiken och leder dansen och lekarna och kommer efteråt att bjuda på en stunds musikunderhållning.

Som vanligt är stugorna i parken öppna. Hembygdsföreningen ordnar servering och fiskdamm och dessutom kommer Åmåls djurpark att finnas på plats.

Tidigt firande

Tösse firar som vanligt på förmiddagen, till skillnad mot de flesta andra. Barnen samlas vid skolan för att åka och plocka blommor och sedan kläs stången utanför Solsätershemmet. Där blir det även servering och musikunderhållning.

I Fengersfors hör det till traditionen att åka traktorkärra till midsommarfirandet. Midsommarstången kläs på förmiddagen nere vid sjön och sedan samlas alla vid lanthandeln på eftermiddagen för att åka gemensamt i lövad kärra till festligheterna.

Kan flytta inomhus

Ånimskogs midsommarfirare har logen på Lilla Bräcke att ta till om det skulle börja regna. Men planen är förstås att kunna dansa och leka till dragspelsmusik utomhus.

I Svanskog hålls midsommarfirandet sedan några år tillbaka till vid hembygdsgården. Här underhåller Dragspelsgruppen under ledning av Eskil Johansson, medan Marie Weinebäck och Eva-Lena Johansson leder lekarna kring midsommarstången. Det blir också fiskdamm för barnen, chokladhjul och tombola.

Stången kläs i Svanskog redan på torsdagskvällen då frivilliga krafter samlas med blommor och löv och avslutar med gemensam fika.

På von Echstedtska gården i Kila kombineras traditionella danser och lekar på midsommarafton med historievandring på rokokogården, för små och stora barn.

På Baldersnäs herrgård utanför Långed ordnas varje år stort firande, med sillbuffé, spelmän och folkdans. Likaså samlar midsommarfirandet på Majberget i Bengtsfors alltid många människor. I år deltar där ett folkdanslag från Österrike. I Säffle hålls de stora festligheterna i Kanalparken, med dragspelsmusik och även dragkamp.