2015-06-08 12:29

2015-06-08 12:29

14 författare uppträder

ÅMÅL: Bokdagar i Dalsland satsar på säkra kort i Kulturmagasinet

Sommarens Bokdagar i Dalsland präglas av kritiker-favoriter och beprövade toppnamn. Kristina Sandberg, Lars Lerin och Martina Montelius är tre av totalt 14 författare som gästar Kulturmagasinet i Åmål den 31 juli–1 augusti.

Inför tidigare upplagor av Bokdagar i Dalsland har arrangörerna oftast portionerats ut bokningarna stötvis, men den här gången offentliggjordes hela programmet på ett bräde. Vad den nya strategin beror på går det att spekulera i. Klart är i varje fall att många välkända litteraturprofiler kommer att äntra scenen i Kulturmagasinet vid månadsskiftet juli–augusti. Extra intressant blir det att höra vad Sigrid Combüchen och Kristina Sandberg har att berätta. Båda satte ifjol punkt för varsitt uppmärksammat bokprojekt.

Har hyllats och prisats

Medan Combüchen i första hand är inbjuden som mottagare av Dalslands Litteraturpris för sin biografi om Åmålsbördiga Ida Bäckmann, ”Den umbärliga”, så har Sandberg mottagit massor av hyllningar för sin trilogi om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik. Den tredje och avslutande delen, ”Liv till varje pris”, belönades i fjol med så väl Augustpriset som Svenska Dagbladets litteraturpris och Moa Martinsonstipendiet.

Flera favoriter i repris

Generellt sett genomsyras programmet av rutinerade affischnamn. Både konstnären Lars Lerin och journalisten Mustafa Can har redan tidigare visat vad de går för med uppskattade framträdanden i Kulturmagasinet, 2011 respektive 2014. Deckarkungen Arne Dahl, den danske särlingen Claus Beck Nielsen och Augustvinnaren Tomas Bannerhed har också uppträtt i Åmål förr, senast i samband med författarkvällar på Café XO.

Välkänd journalist

Många tidningsläsare och tv-tittare känner säker igen Kristina Kappelin, som bott i Italien sedan 1985. Förutom återkommande reportage och krönikor i Sveriges television, Aftonbladet, Dagens Industri och Sydsvenskan figurerar hon då och då som fristående författare. Det senaste verket heter ”Italiensk dagbok” och släpptes i fjol. Ungefär samtidigt debuterade Pooneh Rohi, doktorand i lingvistik, med romanen ”Araben”. Både Kappelin och Rohi är klara för Bokdagar i Dalsland. Detsamma gäller för Astrid Seeberger och Martina Montelius. Medan den förstnämnda är högaktuell med boken ”Nästa år i Berlin”, så har den andra framför allt gjort sig ett namn som dramatiker. Även manusförfattarna Gunilla Linn Persson (”Skärgårdsdoktorn”) och Hans Gunnarsson (”Arn”), samt förläggaren Svante Weyler uppträder i Kulturmagasinet.

Inför tidigare upplagor av Bokdagar i Dalsland har arrangörerna oftast portionerats ut bokningarna stötvis, men den här gången offentliggjordes hela programmet på ett bräde. Vad den nya strategin beror på går det att spekulera i. Klart är i varje fall att många välkända litteraturprofiler kommer att äntra scenen i Kulturmagasinet vid månadsskiftet juli–augusti. Extra intressant blir det att höra vad Sigrid Combüchen och Kristina Sandberg har att berätta. Båda satte ifjol punkt för varsitt uppmärksammat bokprojekt.

Har hyllats och prisats

Medan Combüchen i första hand är inbjuden som mottagare av Dalslands Litteraturpris för sin biografi om Åmålsbördiga Ida Bäckmann, ”Den umbärliga”, så har Sandberg mottagit massor av hyllningar för sin trilogi om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik. Den tredje och avslutande delen, ”Liv till varje pris”, belönades i fjol med så väl Augustpriset som Svenska Dagbladets litteraturpris och Moa Martinsonstipendiet.

Flera favoriter i repris

Generellt sett genomsyras programmet av rutinerade affischnamn. Både konstnären Lars Lerin och journalisten Mustafa Can har redan tidigare visat vad de går för med uppskattade framträdanden i Kulturmagasinet, 2011 respektive 2014. Deckarkungen Arne Dahl, den danske särlingen Claus Beck Nielsen och Augustvinnaren Tomas Bannerhed har också uppträtt i Åmål förr, senast i samband med författarkvällar på Café XO.

Välkänd journalist

Många tidningsläsare och tv-tittare känner säker igen Kristina Kappelin, som bott i Italien sedan 1985. Förutom återkommande reportage och krönikor i Sveriges television, Aftonbladet, Dagens Industri och Sydsvenskan figurerar hon då och då som fristående författare. Det senaste verket heter ”Italiensk dagbok” och släpptes i fjol. Ungefär samtidigt debuterade Pooneh Rohi, doktorand i lingvistik, med romanen ”Araben”. Både Kappelin och Rohi är klara för Bokdagar i Dalsland. Detsamma gäller för Astrid Seeberger och Martina Montelius. Medan den förstnämnda är högaktuell med boken ”Nästa år i Berlin”, så har den andra framför allt gjort sig ett namn som dramatiker. Även manusförfattarna Gunilla Linn Persson (”Skärgårdsdoktorn”) och Hans Gunnarsson (”Arn”), samt förläggaren Svante Weyler uppträder i Kulturmagasinet.

Klara för Bokdagar i Dalsland

Sigrid Combüchen (författare), Kristina Sandberg (författare), Gunilla Linn Persson (författare), Astrid Seeberger (författare, läkare), Tomas Bannerhed (författare, lärare, redaktör), Lars Lerin (konstnär, författare), Svante Weyler (förläggare, journalist), Mustafa Can (journalist, författare), Claus Beck Nielsen (författare, konstnär, dramatiker), Arne Dahl (författare), Pooneh Rohi (författare, doktorand i lingvistik) Kristina Kappelin (journalist, författare), Hans Gunnarsson (författare), Martina Montelius (dramatiker).