2015-05-25 14:17

2015-05-25 14:17

Biskop först – körer sist

TÖSSE-MO-ÅNIMSKOG-ÅMÅL: Fest, musik och samtal när nya kyrkoherden installeras

Långfirande. I söndags, på pingstdagen, installerades Lotta Cohén som Åmåls kyrkoherde av biskop Esbjörn Hagberg. Festligheterna pågår hela veckan och bjuder på allt från soffsamtal till pampiga konserter.

Ovanligt många närvarade vid söndagens gudstjänst i Tösse kyrka. De flesta hade också följt uppmaningen om att klä sig i rött, för att ära pingstdagen. I kyrkoåret innebär pingst att påsktiden avslutas, vilket är en stor sak i sig, men den största begivenheten i Tösse var så klart installationen av Lotta Cohén. Förutom biskop Esbjörn Hagberg medverkade även domprost Harald Cohén, Lottas bror. Festligheten ramades in med nyutslagna blommor och sång av kören Worship Gospel.

Mingel under läktare

Efteråt anordnades mingel med tilltugg under kyrkoläktaren, men installationsfirandet fortsätter veckan igenom med stora och små evenemang i olika delar av församlingen.

– Alla kyrkor är lika viktiga, säger kantor Rodhe Andersson.

Argentina och Tyskland

Musikalisk innerlighet och vitalitet är temat för morgondagens installationskonsert i Mo kyrka. Programmet präglas av två vitt skilda kompositörer: argentinaren Ástor Piazzolla och tysken Johannes Brahms. Medan Piazzolla har gått till historien som en förnyare av tangon står Brahms med ena foten i romantiken och den andra i klassicismen.

Världsvana musiker

I Mo framförs deras musik av en välmeriterad duo bestående av Kjell Fagéus och Love Derwinger. Klarinettisten Fagéus är utbildad vid Juilliard i New York och var under många år solist i Kungliga Hovkappellet i Stockholm, medan pianisten Derwinger har turnerat i Europa, USA, Japan, Mellanöstern och Sydamerika.

På lördag tar Ånimskogs kyrka emot Lotta Cohén vid en helgmålsbön, som avrundas med ett soffsamtal i församlingshemmet. Samtalsledare är Lena Skoting, kyrkoherde i Säffle.

Körer och avtackning

Installationsveckan avslutas på söndag med en familjegudstjänst i Åmåls kyrka. Vid gudstjänsten medverkar barnkören Kyrkans änglar och kyrkans ungdomskör. Samtidigt avtackas också Claes-Gunne Fransson efter 22 år som kyrkvaktmästare i församlingen.

Ovanligt många närvarade vid söndagens gudstjänst i Tösse kyrka. De flesta hade också följt uppmaningen om att klä sig i rött, för att ära pingstdagen. I kyrkoåret innebär pingst att påsktiden avslutas, vilket är en stor sak i sig, men den största begivenheten i Tösse var så klart installationen av Lotta Cohén. Förutom biskop Esbjörn Hagberg medverkade även domprost Harald Cohén, Lottas bror. Festligheten ramades in med nyutslagna blommor och sång av kören Worship Gospel.

Mingel under läktare

Efteråt anordnades mingel med tilltugg under kyrkoläktaren, men installationsfirandet fortsätter veckan igenom med stora och små evenemang i olika delar av församlingen.

– Alla kyrkor är lika viktiga, säger kantor Rodhe Andersson.

Argentina och Tyskland

Musikalisk innerlighet och vitalitet är temat för morgondagens installationskonsert i Mo kyrka. Programmet präglas av två vitt skilda kompositörer: argentinaren Ástor Piazzolla och tysken Johannes Brahms. Medan Piazzolla har gått till historien som en förnyare av tangon står Brahms med ena foten i romantiken och den andra i klassicismen.

Världsvana musiker

I Mo framförs deras musik av en välmeriterad duo bestående av Kjell Fagéus och Love Derwinger. Klarinettisten Fagéus är utbildad vid Juilliard i New York och var under många år solist i Kungliga Hovkappellet i Stockholm, medan pianisten Derwinger har turnerat i Europa, USA, Japan, Mellanöstern och Sydamerika.

På lördag tar Ånimskogs kyrka emot Lotta Cohén vid en helgmålsbön, som avrundas med ett soffsamtal i församlingshemmet. Samtalsledare är Lena Skoting, kyrkoherde i Säffle.

Körer och avtackning

Installationsveckan avslutas på söndag med en familjegudstjänst i Åmåls kyrka. Vid gudstjänsten medverkar barnkören Kyrkans änglar och kyrkans ungdomskör. Samtidigt avtackas också Claes-Gunne Fransson efter 22 år som kyrkvaktmästare i församlingen.