2015-05-15 16:19

2015-05-15 16:51

Pilgrimer kom över bergen

EDSLESKOG: Kyrkan och Friluftsfrämjandet gjorde gemensam sak för tredje året i rad

Som pärlor på en tråd tog sig 56 pilgrimsvandrare över bergen mellan Tisselskog och Edsleskog. De första 20 minuterna gick de helt tysta, för att nå en inre frid.

Friluftsfrämjandet och Svenska kyrkan ordnade på Kristi himmelsfärdsdagen för tredje året i rad en pilgrimsvandring längs norra delen av Pilgrimsleden. Färden gick från Värnebo i Tisselskog till gamla kyrkogården i Edsleskog.

Den här gången hade ovanligt många intresserade pilgrimer samlats, och bussen som gick från Edsleskogs kyrka till startplatsen var fylld till sista plats.

De tidigare åren har ett 40-tal vandrare varit med. Men den här gången var det totalt 56 personer som deltog. Ryktet har spridit sig och några av vandrarna kom långväga för att gå.

Följebil fanns redo

Sträckan är cirka 15 kilometer men leden går bitvis i kuperad terräng och det fanns som tidigare år möjlighet att åka bil delar av sträckan. Tre stopp för vätskepåfyllning och mellanmål var inplanerade. Det bjöds bland annat på frukt, choklad och korv.

Åmåls kyrkoherde Lotta Cohén deltog för första gången. Hon samlade vandrarna för en liten betraktelse kring pilgrimsvandringarnas historia och syfte innan de gav sig iväg. De första 20 minuterna vandrades under tystnad för att komma i rätt stämning.

Sjöar och ängar

Pilgrimsleden går genom naturskön skogsterräng med vida vyer och passerar både sjöar och ängar. Vandrarna bredde ut sig som ett pärlband längs stigen.

Väl framme i Edsleskog fick alla som genomfört vandringen ta emot ett Sankt Olofsmärke som minne av Lotta Cohén och Majlis Lundberg från Svenska kyrkan. Efteråt hölls en gudstjänst i församlingshemmet.

Friluftsfrämjandet och Svenska kyrkan ordnade på Kristi himmelsfärdsdagen för tredje året i rad en pilgrimsvandring längs norra delen av Pilgrimsleden. Färden gick från Värnebo i Tisselskog till gamla kyrkogården i Edsleskog.

Den här gången hade ovanligt många intresserade pilgrimer samlats, och bussen som gick från Edsleskogs kyrka till startplatsen var fylld till sista plats.

De tidigare åren har ett 40-tal vandrare varit med. Men den här gången var det totalt 56 personer som deltog. Ryktet har spridit sig och några av vandrarna kom långväga för att gå.

Följebil fanns redo

Sträckan är cirka 15 kilometer men leden går bitvis i kuperad terräng och det fanns som tidigare år möjlighet att åka bil delar av sträckan. Tre stopp för vätskepåfyllning och mellanmål var inplanerade. Det bjöds bland annat på frukt, choklad och korv.

Åmåls kyrkoherde Lotta Cohén deltog för första gången. Hon samlade vandrarna för en liten betraktelse kring pilgrimsvandringarnas historia och syfte innan de gav sig iväg. De första 20 minuterna vandrades under tystnad för att komma i rätt stämning.

Sjöar och ängar

Pilgrimsleden går genom naturskön skogsterräng med vida vyer och passerar både sjöar och ängar. Vandrarna bredde ut sig som ett pärlband längs stigen.

Väl framme i Edsleskog fick alla som genomfört vandringen ta emot ett Sankt Olofsmärke som minne av Lotta Cohén och Majlis Lundberg från Svenska kyrkan. Efteråt hölls en gudstjänst i församlingshemmet.