2015-05-10 16:46

2015-05-10 16:46

Skuttande kossor lockade närmare 1 000 åskådare

ÅMÅL: Folkfest på Björkils gård

Nytt rekord. Aldrig tidigare har så många bilar och människor varit samlade på Björkils gård utanför Åmål som under söndagens kosläpp. Mjölk, kaffe och bullar värmde i vårkylan.

Prick klockan elva på förmiddagen öppnades dörrarna till ladugården på Björkil. Äntligen skulle cirka 160 mjölkkor få komma ut på grönbete efter många långa månader i ladugården. Försiktigt tassade de första individerna fram över asfalten, men när det stenhårda underlaget övergick i mjuk sand kunde de inte hålla sig längre. Med några vilda glädjeskutt flög kossorna ned mot hagen, till publikens stora förtjusning. Massor av mobiltelefoner fångade djurens lustiga, danslika rörelser.

– I fjol hade vi över 800 besökare, men det är ännu mer nu, säger lantbrukaren Anders Bäckström, som tillsammans med sin familj och mejeriföretaget Arla har bjudit in allmänheten till kosläpp sedan 2009.

Maskiner och fika

I begynnelsen var det ganska glest i åskådarleden, men numera är arrangemanget en riktig folkfest. För att underhålla besökarna i väntan på söndagens höjdpunkt anordnades det bland annat tipspromenad, maskinvisning och servering av mjölk, kaffe och bullar.

– Kosläpp är en bra grej, både för barn och för vuxna. För många som bor inne i staden är det en av få chanser att få se hur det är på en riktig bondgård, säger Åmålsbon Ronny Andersson, som hade tagit med sig knattarna Matilda Andersson och Anton Andersson till Björkil.

Prick klockan elva på förmiddagen öppnades dörrarna till ladugården på Björkil. Äntligen skulle cirka 160 mjölkkor få komma ut på grönbete efter många långa månader i ladugården. Försiktigt tassade de första individerna fram över asfalten, men när det stenhårda underlaget övergick i mjuk sand kunde de inte hålla sig längre. Med några vilda glädjeskutt flög kossorna ned mot hagen, till publikens stora förtjusning. Massor av mobiltelefoner fångade djurens lustiga, danslika rörelser.

– I fjol hade vi över 800 besökare, men det är ännu mer nu, säger lantbrukaren Anders Bäckström, som tillsammans med sin familj och mejeriföretaget Arla har bjudit in allmänheten till kosläpp sedan 2009.

Maskiner och fika

I begynnelsen var det ganska glest i åskådarleden, men numera är arrangemanget en riktig folkfest. För att underhålla besökarna i väntan på söndagens höjdpunkt anordnades det bland annat tipspromenad, maskinvisning och servering av mjölk, kaffe och bullar.

– Kosläpp är en bra grej, både för barn och för vuxna. För många som bor inne i staden är det en av få chanser att få se hur det är på en riktig bondgård, säger Åmålsbon Ronny Andersson, som hade tagit med sig knattarna Matilda Andersson och Anton Andersson till Björkil.