2015-05-08 18:47

2015-05-08 18:47

Proffs gav Åmålsborna råd om fotografering

ÅMÅL

Norske proffsfotografen Morten Gjerde delade med sig av sina kunskaper för intresserade amatörfotografer i torsdags kväll.

Först i kön var Gunilla Lundbom, som bor i husbil och i Snäcke.

Portfoliebedömning var ett nytt islag i Åmåls fotofest för året, Företeelsen är stor utomlands. På de stora fotomässorna är det många som tar chansen att få sina bilder bedömda och kritiskt granska – allt för att få råd och tips.

Blyga Åmålsbor

Åmålsborna är lite mer återhållsamma. Det vara bara ett fåtal som tagit chansen när norske proffsfotografen Morten Gjerde erbjöd sina tjänster under fotofesten. Först i kön var Gunilla Lundbom, som fotograferar mycket under sin utlandsvistelse med husbil under vinterhalvåret.

Hon tog med sig både svartvita och färgbilder, mestadels gatudokumentära bilder, bilder på människor.

Morten Gjerdes specialitet är just den dokumentära bilden och han intresserat sig allra mest för att dokumentera svaga grupper och människors utsatthet. I 15 år har han helt livnärt sig på fotografering – mer eller mindre. Han har några sidonäringar, men i stort sett har han jobbat med fotografering i närmare 20 års tid.

– Nu intresserar jag mig mer och mer för att presentera mig i bokform. Där har jag ett projekt på gång, säger Morten Gjerde.

I portfoliobedömningen koncentrerade han sig på att ge deltagarna goda råd, om hur man kan nå längre med sin fotografering.

– Jag vill få fram nerven i bilden. Jag pratar om att få fram den osynliga kvalitén i bilden. den som gör att man känner något när man ser ett fotografi, säger Morten Gjerde.

Avslutning idag

Åmåls fototest 2015 avrundas idag, där huvudnumret blir eftermiddagens föreläsning med fotografen och filmaren Peter Gerdehag, som ligger bakom de prisade dokumenträerna Kokvinnorna och Hästmannen. han ställer ut sina fantastiska bilder på församlingshemmet i Åmål och där håller han också sin föreläsning.

Som tidigare under veckan pågår också utställningar i konsthallen, Kulturmagasinet, Gamla badhuset, hembygdsmuseet, Café XO och på Coop Konsum.

Portfoliebedömning var ett nytt islag i Åmåls fotofest för året, Företeelsen är stor utomlands. På de stora fotomässorna är det många som tar chansen att få sina bilder bedömda och kritiskt granska – allt för att få råd och tips.

Blyga Åmålsbor

Åmålsborna är lite mer återhållsamma. Det vara bara ett fåtal som tagit chansen när norske proffsfotografen Morten Gjerde erbjöd sina tjänster under fotofesten. Först i kön var Gunilla Lundbom, som fotograferar mycket under sin utlandsvistelse med husbil under vinterhalvåret.

Hon tog med sig både svartvita och färgbilder, mestadels gatudokumentära bilder, bilder på människor.

Morten Gjerdes specialitet är just den dokumentära bilden och han intresserat sig allra mest för att dokumentera svaga grupper och människors utsatthet. I 15 år har han helt livnärt sig på fotografering – mer eller mindre. Han har några sidonäringar, men i stort sett har han jobbat med fotografering i närmare 20 års tid.

– Nu intresserar jag mig mer och mer för att presentera mig i bokform. Där har jag ett projekt på gång, säger Morten Gjerde.

I portfoliobedömningen koncentrerade han sig på att ge deltagarna goda råd, om hur man kan nå längre med sin fotografering.

– Jag vill få fram nerven i bilden. Jag pratar om att få fram den osynliga kvalitén i bilden. den som gör att man känner något när man ser ett fotografi, säger Morten Gjerde.

Avslutning idag

Åmåls fototest 2015 avrundas idag, där huvudnumret blir eftermiddagens föreläsning med fotografen och filmaren Peter Gerdehag, som ligger bakom de prisade dokumenträerna Kokvinnorna och Hästmannen. han ställer ut sina fantastiska bilder på församlingshemmet i Åmål och där håller han också sin föreläsning.

Som tidigare under veckan pågår också utställningar i konsthallen, Kulturmagasinet, Gamla badhuset, hembygdsmuseet, Café XO och på Coop Konsum.