2015-05-07 16:03

2015-05-07 16:03

Vårystra kossor släpps på bete

ÅMÅL: Jordnära underhållning hos familjen Bäckströ i Björkil

Hundratals besökare väntas till Björkils gård utanför Åmål när det är dags för årets kosläpp i morgon.

Betessläpp, eller kosläpp som det också kallas, är när bönderna släpper ut sina kor på sommarbete. Under senare år har traditionen utvecklats till att bli en riktig folkfest på många mjölkgårdar, inte minst hos lantbrukarfamiljen Bäckström på Björkil, strax väster om Åmål.

I väntan på de vårystra klövdjuren kan besökarna på gården bland annat roa sig genom att gå en liten tipspromenad. Gissningsvis handlar de flesta frågorna om jordbruk och kohållning. Dagen till ära bjuds det också på färsk mjölk och bullar.

För värdskapet står makarna Anders och Ulrika Bäckström, som driver gården ihop med sina barn och tre anställda. Tillsammans tar de hand om cirka 190 mjölkkor, samt 300 ungdjur och kalvar.

Betessläpp, eller kosläpp som det också kallas, är när bönderna släpper ut sina kor på sommarbete. Under senare år har traditionen utvecklats till att bli en riktig folkfest på många mjölkgårdar, inte minst hos lantbrukarfamiljen Bäckström på Björkil, strax väster om Åmål.

I väntan på de vårystra klövdjuren kan besökarna på gården bland annat roa sig genom att gå en liten tipspromenad. Gissningsvis handlar de flesta frågorna om jordbruk och kohållning. Dagen till ära bjuds det också på färsk mjölk och bullar.

För värdskapet står makarna Anders och Ulrika Bäckström, som driver gården ihop med sina barn och tre anställda. Tillsammans tar de hand om cirka 190 mjölkkor, samt 300 ungdjur och kalvar.