2015-04-20 17:43

2015-04-20 18:03

Munk räddades ur Vänern

ÅMÅL: Sjöräddningssällskapet i Åmål ryckte ut åt rymdintresserade killar

En munk, med rosa glasyr och strössel, räddades i Vänern utanför Värmlandsnäs av Sjöräddningssällskapet i Åmål, efter att ha varit uppe i stratosfären och vänt. Räddningsaktionen har visats över 250 000 gånger på Youtube.

På internet finns ett antal filmer i samma genre. Första ölen i rymden, första pizzan i rymden och så vidare. Men ett par bröder från Lysekil, Benjamin och Alexander Jönsson, beslutade sig för att skicka ut den första munken i rymden. Sedan slutade resan hos Sjöräddningssällskapet i Åmål.

Egentligen kom munken aldrig ut i rymden, men en bra bit på väg. Efter fem timmar, 32 kilometer upp i luften och en bit in i stratosfären, exploderade väderballongen som munken var fäst vid.

Munken hade sällskap av en kamera och en gps-sändare så den gick hela tiden att följa. Problemet var bara att den landade mitt i Vänern, vid Skarven utanför Ekenäs. Killarna kontaktade Sjöräddningssällskapet i Åmål och vädjade om assistans.

– De hade tänkt sig att den skulle landa på land och att de skulle åka och plocka upp den själva, säger Anders K Eriksson, som tillsammans med Kjell-Åke Andersson och Jarl Magnusson var behjälpliga och ryckte ut tillsammans med killarna.

De såg räddningsaktionen som ett bra tillfälle att öva sig att leta upp ett litet föremål i vattnet som sänder ut sin postion. Munken låg cirka 15 distansminuter bort från Åmål och resan tog en timme.

Vinden hade under tiden ökat och den lilla lådan guppade i vågor som var cirka 1,7 meter höga, men den plockades enkelt ombord med en båtshake.

Munken var dock illa medfaren av doppet, trots många lager skyddande klarlack, och föll isär. Efteråt har den dock noggrant torkats för att bevaras för framtiden.

Ballongen skickades upp i Askim torsdag den 9 april, och landade i Vänern fem timmar senare. På filmen syns munken, med rosa glasyr och strössel, i förgrunden medan marken avlägsnar sig i bakgrunden. Till och med ett flygplan kan ses passera. En bra bit ovan molnen trasas ballongen sönder och munken faller snabbt ner mot jorden igen för att hamna i Vänern.

Filmen har visats över 250 000 gånger på Youtube och rymdmunken har uppmärksammats av en rad medier, såväl amerikanska som svenska.

Klicka här för att komma till filmen på Youtube.

På internet finns ett antal filmer i samma genre. Första ölen i rymden, första pizzan i rymden och så vidare. Men ett par bröder från Lysekil, Benjamin och Alexander Jönsson, beslutade sig för att skicka ut den första munken i rymden. Sedan slutade resan hos Sjöräddningssällskapet i Åmål.

Egentligen kom munken aldrig ut i rymden, men en bra bit på väg. Efter fem timmar, 32 kilometer upp i luften och en bit in i stratosfären, exploderade väderballongen som munken var fäst vid.

Munken hade sällskap av en kamera och en gps-sändare så den gick hela tiden att följa. Problemet var bara att den landade mitt i Vänern, vid Skarven utanför Ekenäs. Killarna kontaktade Sjöräddningssällskapet i Åmål och vädjade om assistans.

– De hade tänkt sig att den skulle landa på land och att de skulle åka och plocka upp den själva, säger Anders K Eriksson, som tillsammans med Kjell-Åke Andersson och Jarl Magnusson var behjälpliga och ryckte ut tillsammans med killarna.

De såg räddningsaktionen som ett bra tillfälle att öva sig att leta upp ett litet föremål i vattnet som sänder ut sin postion. Munken låg cirka 15 distansminuter bort från Åmål och resan tog en timme.

Vinden hade under tiden ökat och den lilla lådan guppade i vågor som var cirka 1,7 meter höga, men den plockades enkelt ombord med en båtshake.

Munken var dock illa medfaren av doppet, trots många lager skyddande klarlack, och föll isär. Efteråt har den dock noggrant torkats för att bevaras för framtiden.

Ballongen skickades upp i Askim torsdag den 9 april, och landade i Vänern fem timmar senare. På filmen syns munken, med rosa glasyr och strössel, i förgrunden medan marken avlägsnar sig i bakgrunden. Till och med ett flygplan kan ses passera. En bra bit ovan molnen trasas ballongen sönder och munken faller snabbt ner mot jorden igen för att hamna i Vänern.

Filmen har visats över 250 000 gånger på Youtube och rymdmunken har uppmärksammats av en rad medier, såväl amerikanska som svenska.

Klicka här för att komma till filmen på Youtube.