2015-04-17 17:11

2015-04-17 17:12

Banken flyttar efter 55 år

ÅMÅL: Gamla bankhuset passar inte moderna behov

Slut på en era. Bankhuset på Kungsgatan 12 i Åmål har huserat banker sedan 1960 då huset byggdes för Åmåls sparbank. Men nu flyttar Swedbank till nya lokaler och anledningen är att det gamla huset är för stort.

– Vi har faktiskt letat nya lokaler i flera år, säger Nina Bäckström, kontorschef på Swedbank i Säffle och Åmål.

I 55 år har Bankhuset i Åmål varit just ett bankhus. Men i juni blir det med största sannolikhet ändring på det. Just nu håller fastighetsägaren Två Stenar på att bygga om Nordeas gamla lokaler på Torggatan 10 i Åmål för Swedbanks räkning som planerar inflyttningen till början av sommaren.

– Vi behövde en mindre lokal, säger Nina Bäckström. Den vi har nu är på drygt 700 kvadratmeter i tre våningar. Översta våningen använder vi inte längre, där förvarar vi gamla möbler.

Behöver anpassad lokal

En stor anledning till att verksamheten krympt i ren yta är att så många av bankens tjänster i dag är digitaliserade.

– Våra kunder sköter mer och mer själva, säger Bäckström. Vi behöver en anpassad lokal och Nordea har varit i den nya lokalen före oss så den var ju redan anpassad för bank. Och nu kan vi bygga nytt för 2015. De gamla kontoren var välskötta men de är otidsenliga.

Vill ligga centralt

Swedbank har letat nytt under lång tid, men det fanns inte så mycket att välja på.

– Det finns inte så mycket lediga lokaler i Åmål. Fastighetsägarna är bra på att fylla upp de som finns. Vi ville ha kontoret centralt och den här passade väldigt bra. Det är ju bara ett stenkast från där vi sitter nu.

Nu är väggarna på plats och det kommer att bli en öppen yta för kundmottagning, två stora mötesrum och även en lounge för kunder som väntar på möten. Hela lokalen mäter 120 kvadratmeter i ett plan.

– De stora delarna som är kvar nu är ytskikt, tak och ventilation, säger Nina Bäckström. Förhoppningsvis kommer vi att få en handikappramp på utsidan också.

Hon tror att flytten kommer att medföra en del positivt för kunderna.

– Det kommer att bli väldigt mycket smidigare för oss att arbeta, säger hon. Och om inte annat blir det lättare att se oss på 120 kvadratmeter än på 700.

Säffle flyttar med

Även Swedbanks Säfflekontor kommer med största sannolikhet att flytta med till Torggatan under en kort period. Det finns för närvarande i det stora bankhuset i Åmål sedan man upptäckt mögelskador i lokalerna i Säffle.

– De har fått ny lokal vid Stortorget i Säffle, säger Bäckström. Men det måste göras i ordning och byggstart har inte skett än, så jag tror att de kommer hinna med hit en kort sväng tyvärr. Vi vill att det ska bli klart så fort som möjligt. Vi vill verkligen finnas på orten för kunderna.

I 55 år har Bankhuset i Åmål varit just ett bankhus. Men i juni blir det med största sannolikhet ändring på det. Just nu håller fastighetsägaren Två Stenar på att bygga om Nordeas gamla lokaler på Torggatan 10 i Åmål för Swedbanks räkning som planerar inflyttningen till början av sommaren.

– Vi behövde en mindre lokal, säger Nina Bäckström. Den vi har nu är på drygt 700 kvadratmeter i tre våningar. Översta våningen använder vi inte längre, där förvarar vi gamla möbler.

Behöver anpassad lokal

En stor anledning till att verksamheten krympt i ren yta är att så många av bankens tjänster i dag är digitaliserade.

– Våra kunder sköter mer och mer själva, säger Bäckström. Vi behöver en anpassad lokal och Nordea har varit i den nya lokalen före oss så den var ju redan anpassad för bank. Och nu kan vi bygga nytt för 2015. De gamla kontoren var välskötta men de är otidsenliga.

Vill ligga centralt

Swedbank har letat nytt under lång tid, men det fanns inte så mycket att välja på.

– Det finns inte så mycket lediga lokaler i Åmål. Fastighetsägarna är bra på att fylla upp de som finns. Vi ville ha kontoret centralt och den här passade väldigt bra. Det är ju bara ett stenkast från där vi sitter nu.

Nu är väggarna på plats och det kommer att bli en öppen yta för kundmottagning, två stora mötesrum och även en lounge för kunder som väntar på möten. Hela lokalen mäter 120 kvadratmeter i ett plan.

– De stora delarna som är kvar nu är ytskikt, tak och ventilation, säger Nina Bäckström. Förhoppningsvis kommer vi att få en handikappramp på utsidan också.

Hon tror att flytten kommer att medföra en del positivt för kunderna.

– Det kommer att bli väldigt mycket smidigare för oss att arbeta, säger hon. Och om inte annat blir det lättare att se oss på 120 kvadratmeter än på 700.

Säffle flyttar med

Även Swedbanks Säfflekontor kommer med största sannolikhet att flytta med till Torggatan under en kort period. Det finns för närvarande i det stora bankhuset i Åmål sedan man upptäckt mögelskador i lokalerna i Säffle.

– De har fått ny lokal vid Stortorget i Säffle, säger Bäckström. Men det måste göras i ordning och byggstart har inte skett än, så jag tror att de kommer hinna med hit en kort sväng tyvärr. Vi vill att det ska bli klart så fort som möjligt. Vi vill verkligen finnas på orten för kunderna.