2015-04-09 16:35

2015-04-09 16:35

Stjärnkock visade vägen

ÅMÅL: Kommunal kökspersonal fick inspiration och tips

I onsdags gästades Åmål av den prisbelönte nobelkocken Andreas Hedlund, som höll en inspirationsdag med kommunens kökspersonal.
– Det är viktigt att bryta med vardagen ibland, säger kostchefen Elisabeth Eskfeldt.

Medan eleverna firade påsklov lagades det mat som aldrig förr i Karlbergsgymnasiets kök. Vid spisarna stod tolv av kommunala kockar och matkonstnären Andreas Hedlund, som hade bjudits för att inspirera och dela med sig av handfasta tips.

Bland annat fick deltagarna lära sig hur man kan laga storköksmat hemifrån, utan att rucka på de ordinarie arbetstiderna.

– Med teknisk hjälp går det att tillaga en köttgryta under natten, så den är färdig när man kommer till jobbet, säger Elisabeth Eskfefeldt, som är kostchef i Åmåls kommun.

Vegetariskt i fjol

Kostenheten brukar försöka anordna någon form av utbildnings- och inspirationsdag varje år. I fjol fick de kommunala kockarna bland annat lära sig vilka variationsmöjligheter det faktiskt finns inom vegetarisk kosthållning.

– Det är viktigt att bryta lite med vardagen ibland. Dels för att träffa folk som har samma jobb, dels för att lära av hur andra gör, säger Elisabeth Eskfeldt.

Blev Årets kock

Dagens gästlärare var stjärnkocken Andreas Hedlund, som till vardags är gastronomiskt ansvarig på restaurangen Stadshuskällaren i Stockholm. Bland annat har han utsetts till Årets kock (2002) och varit huvudansvarig för Nobelmenyn (2012 och 2013). Men till Åmål kom han framförallt i egenskap av utbildare på Restaurangakademin.

– Ett bra tips handlade om att tillaga maten på rätt sätt, för att få ut mesta möjliga av näringsinnehållet, säger Elisabeth Eskfeldt.

Medan eleverna firade påsklov lagades det mat som aldrig förr i Karlbergsgymnasiets kök. Vid spisarna stod tolv av kommunala kockar och matkonstnären Andreas Hedlund, som hade bjudits för att inspirera och dela med sig av handfasta tips.

Bland annat fick deltagarna lära sig hur man kan laga storköksmat hemifrån, utan att rucka på de ordinarie arbetstiderna.

– Med teknisk hjälp går det att tillaga en köttgryta under natten, så den är färdig när man kommer till jobbet, säger Elisabeth Eskfefeldt, som är kostchef i Åmåls kommun.

Vegetariskt i fjol

Kostenheten brukar försöka anordna någon form av utbildnings- och inspirationsdag varje år. I fjol fick de kommunala kockarna bland annat lära sig vilka variationsmöjligheter det faktiskt finns inom vegetarisk kosthållning.

– Det är viktigt att bryta lite med vardagen ibland. Dels för att träffa folk som har samma jobb, dels för att lära av hur andra gör, säger Elisabeth Eskfeldt.

Blev Årets kock

Dagens gästlärare var stjärnkocken Andreas Hedlund, som till vardags är gastronomiskt ansvarig på restaurangen Stadshuskällaren i Stockholm. Bland annat har han utsetts till Årets kock (2002) och varit huvudansvarig för Nobelmenyn (2012 och 2013). Men till Åmål kom han framförallt i egenskap av utbildare på Restaurangakademin.

– Ett bra tips handlade om att tillaga maten på rätt sätt, för att få ut mesta möjliga av näringsinnehållet, säger Elisabeth Eskfeldt.