2015-04-01 06:00

2015-04-06 09:31

Påskparad i sambatakt

ÅMÅL/TÖSSE: Festliga förklädnader och brasilianskt sväng

Tusentals barn, ungdomar och vuxna samlas på lördag för att delta i en av landets största påskparader genom Åmåls centrum. För första gången toppas folkfesten av en hemvävd sambaorkester. I Tösse firas det påsk med parad redan i morgon.

Det är svårt att veta varför påskparaden i Åmål brukar locka mer folk än i många betydligt större städer, men traditionens makt är som bekant stor. Redan på 1950-talet gick folk man ur huse för att för att ta del av feststämningen, fast sedan har intresset gått i vågor. Först i början av 1980-talet när Inga-Britt Jonsson dammade av och blåste nytt liv i traditionen efter några år i malpåse började det återigen hända saker kring påskfirandet i Åmål. Nuförtiden lockar paraden årligen flera tusen deltagare.

Lördagens samling sker som vanligt vid södra skolan, där också marschen startar ned mot torget. Den enda egentliga förändringen jämfört med i fjol är att tåget leds av en sambaorkester. För ackompanjemanget svarar musikskolan, stadsmusikkåren samt medlemmar i Åmål Concert Band.

– Musikläraren Dennis Friberg har lagt ned mycket på att skriva noter och göra passande arrangemang. Tanken med sambatemat är att paraden inte ska bli så strikt som vanligt, säger Birgitta Andersson, som ingår i arrangörsgruppen.

Vädret bestämmer

Sammanlagt rör det sig om drygt 50 musiker, men det är långt ifrån säkert att alla kan delta.

– Om det blir så kallt som meteorologerna säger, då går det inte att spela blåsinstrument. Dels blir fingrarna för kalla, dels låter inte instrumenten som de ska. Men slagverkarna ska i vilket fall gå med i paraden, oavsett lufttemperatur, säger Birgitta Andersson, som själv är medlem i stadsmusikkåren.

Som vanligt kommer en jury bestående av medlemmar från Lions Club att utse de tio bäst utklädda deltagarna. Vinnarna belönas med en liten penninggåva på scenen vid torget. Därefter anordnar föreningen Hem och Samhälle saftkalas i Kulturhuset. Utanför ingången delas det även ut godispåsar till utklädda pojkar och flickor.

Godis och hästar

I Tösse anordnar den lokala idrottsföreningen en egen påskparad på långfredagen, det vill säga i morgon. Tåget samlas och avgår från Tösse IF:s klubbstuga, där det också delas ut godispåsar till barnen. Om vädret tillåter ges det även chans till provridning av islandshästar.

På påskafton är det också påskparad i Fengersfors, med start från lanthandeln.

Till Knarrbysjön

Paraden går en sväng genom samhället för att stanna vid Knarrbysjön där barnen traditionesenligt byter påskbrev med varandra.

Det är svårt att veta varför påskparaden i Åmål brukar locka mer folk än i många betydligt större städer, men traditionens makt är som bekant stor. Redan på 1950-talet gick folk man ur huse för att för att ta del av feststämningen, fast sedan har intresset gått i vågor. Först i början av 1980-talet när Inga-Britt Jonsson dammade av och blåste nytt liv i traditionen efter några år i malpåse började det återigen hända saker kring påskfirandet i Åmål. Nuförtiden lockar paraden årligen flera tusen deltagare.

Lördagens samling sker som vanligt vid södra skolan, där också marschen startar ned mot torget. Den enda egentliga förändringen jämfört med i fjol är att tåget leds av en sambaorkester. För ackompanjemanget svarar musikskolan, stadsmusikkåren samt medlemmar i Åmål Concert Band.

– Musikläraren Dennis Friberg har lagt ned mycket på att skriva noter och göra passande arrangemang. Tanken med sambatemat är att paraden inte ska bli så strikt som vanligt, säger Birgitta Andersson, som ingår i arrangörsgruppen.

Vädret bestämmer

Sammanlagt rör det sig om drygt 50 musiker, men det är långt ifrån säkert att alla kan delta.

– Om det blir så kallt som meteorologerna säger, då går det inte att spela blåsinstrument. Dels blir fingrarna för kalla, dels låter inte instrumenten som de ska. Men slagverkarna ska i vilket fall gå med i paraden, oavsett lufttemperatur, säger Birgitta Andersson, som själv är medlem i stadsmusikkåren.

Som vanligt kommer en jury bestående av medlemmar från Lions Club att utse de tio bäst utklädda deltagarna. Vinnarna belönas med en liten penninggåva på scenen vid torget. Därefter anordnar föreningen Hem och Samhälle saftkalas i Kulturhuset. Utanför ingången delas det även ut godispåsar till utklädda pojkar och flickor.

Godis och hästar

I Tösse anordnar den lokala idrottsföreningen en egen påskparad på långfredagen, det vill säga i morgon. Tåget samlas och avgår från Tösse IF:s klubbstuga, där det också delas ut godispåsar till barnen. Om vädret tillåter ges det även chans till provridning av islandshästar.

På påskafton är det också påskparad i Fengersfors, med start från lanthandeln.

Till Knarrbysjön

Paraden går en sväng genom samhället för att stanna vid Knarrbysjön där barnen traditionesenligt byter påskbrev med varandra.