2015-03-30 08:58

2015-03-30 08:58

Skrattet fastnade i halsen

ÅMÅL: Kjell Åke i Myra fyllde Karlbergsteatern

Med Värmlands bonnigaste smeknamn och en granskogsdoftande dialekt har Kjell Åke Axelsson satt Metbäcken på Sveriges humorkarta. Fredagens föreställning på Karlbergsteatern i Åmål gav publiken många skratt för pengarna, men det var allvarsorden på slutet som fastnade.

Det börjar med lite fågelkvitter och en kort introduktion av Sissela Kyle, sedan kliver huvudpersonen ut på scenen och äger den fullsatta teatersalongen i över 90 minuter. Alla kan se att Kjell Åke Axelsson född för att stå på scenen, men utan sin hembygd skulle han knappast dra fullt hus, oavsett var turnébussen stannar.

– Jag tycker om att bo i Metbäcken. I vartenda hus bor det en gubbe eller kärring som jag har en berättelse om, säger Kjell Åke Axelsson.

Originella bybor

Nu handlar det i och för sig om en by som bara är marginellt mindre än en kvarting delat på tre, men färgstarka original verkar det finnas gott om. Exempelvis Janne i Bleckskär, mannen som brukar ta hand om grannarnas skrot. De mest värdelösa sakerna säljer han på sin loppis.

– Tänk vad norrmännen kommer och köper, säger Kjell Åke Axelsson, som på lätta fötter hoppar mellan verklighet, skrönor och fräckisar.

En riktig gôbbefest

Ibland kan det gå riktigt vilt till i lilla Metbäcken. När Alfred i Pongetorp skulle fylla 75 bjöd han in till en riktig gôbbfest. Gästerna välkomnades med stabila groggar och grisfötter serverat i hink.

– Vi skulle ha mingel – som i Stockholm – men i Värmland kallar vi det för stå och stri. Och då är det historier som gäller, säger Kjell Åke Axelsson, och berättar om metbäckingen som åkte till Arvika för att sätta in en kontaktannons i lokaltidningen.

– När de var färdiga frågade redaktören: ”Vill du stoppa in den på lördag?”. ”Ja”, svarade han, ”men kan man skriva det i annonsen?”, säger Axelsson.

Mycket av materialet i ”Härifrån te Metbäcken” har grillats, kryddats och finputsats under långa, blöta nätter. Sådana har upphovsmannen upplevt fler av än de flesta, visade det sig framåt slutet på Karlbergsteatern.

– Jag har varit draftad till A-laget i spritens högsta division. Men jag satt inte på bänken, utan var upp på topp och spelade hela tiden, säger Kjell Åke Axelsson.

Jobbar som lärare

När hans mamma gick bort visade det sig att hon hade fört dagbok över sonens liv. Varje notering under de sista åren är i stort sett identisk: ”Min söte, rare pojke kommer hem full som vanligt. Är på väg att bli alkoholist”.

– Ja, jag hade åkt dit på spriten. Det enda jag tänkte på var nästa grogg, säger Kjell Åke Axelsson, som i dag får sina kickar som speciallärare i Torsby och fullsatta teatersalonger.

I lördags avslutades vårturnén med två föreställningar i Kil och tack vare publikintresset ser det ut att bli en ny sväng till hösten med ”Härifrån te Metbäcken”.

Det börjar med lite fågelkvitter och en kort introduktion av Sissela Kyle, sedan kliver huvudpersonen ut på scenen och äger den fullsatta teatersalongen i över 90 minuter. Alla kan se att Kjell Åke Axelsson född för att stå på scenen, men utan sin hembygd skulle han knappast dra fullt hus, oavsett var turnébussen stannar.

– Jag tycker om att bo i Metbäcken. I vartenda hus bor det en gubbe eller kärring som jag har en berättelse om, säger Kjell Åke Axelsson.

Originella bybor

Nu handlar det i och för sig om en by som bara är marginellt mindre än en kvarting delat på tre, men färgstarka original verkar det finnas gott om. Exempelvis Janne i Bleckskär, mannen som brukar ta hand om grannarnas skrot. De mest värdelösa sakerna säljer han på sin loppis.

– Tänk vad norrmännen kommer och köper, säger Kjell Åke Axelsson, som på lätta fötter hoppar mellan verklighet, skrönor och fräckisar.

En riktig gôbbefest

Ibland kan det gå riktigt vilt till i lilla Metbäcken. När Alfred i Pongetorp skulle fylla 75 bjöd han in till en riktig gôbbfest. Gästerna välkomnades med stabila groggar och grisfötter serverat i hink.

– Vi skulle ha mingel – som i Stockholm – men i Värmland kallar vi det för stå och stri. Och då är det historier som gäller, säger Kjell Åke Axelsson, och berättar om metbäckingen som åkte till Arvika för att sätta in en kontaktannons i lokaltidningen.

– När de var färdiga frågade redaktören: ”Vill du stoppa in den på lördag?”. ”Ja”, svarade han, ”men kan man skriva det i annonsen?”, säger Axelsson.

Mycket av materialet i ”Härifrån te Metbäcken” har grillats, kryddats och finputsats under långa, blöta nätter. Sådana har upphovsmannen upplevt fler av än de flesta, visade det sig framåt slutet på Karlbergsteatern.

– Jag har varit draftad till A-laget i spritens högsta division. Men jag satt inte på bänken, utan var upp på topp och spelade hela tiden, säger Kjell Åke Axelsson.

Jobbar som lärare

När hans mamma gick bort visade det sig att hon hade fört dagbok över sonens liv. Varje notering under de sista åren är i stort sett identisk: ”Min söte, rare pojke kommer hem full som vanligt. Är på väg att bli alkoholist”.

– Ja, jag hade åkt dit på spriten. Det enda jag tänkte på var nästa grogg, säger Kjell Åke Axelsson, som i dag får sina kickar som speciallärare i Torsby och fullsatta teatersalonger.

I lördags avslutades vårturnén med två föreställningar i Kil och tack vare publikintresset ser det ut att bli en ny sväng till hösten med ”Härifrån te Metbäcken”.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.