2015-03-27 09:25

2015-03-27 09:25

Naturmystik i konsthallen

ÅMÅL: Mörka vinternätter fascinerar Elisabeth Wennberg

Världsvan. Som före detta tv-producent har konstnären Elisabeth Wennberg besökt både Afrika och Sibirien, men ingen plats inspirerar henne mer än skogen utanför hemmet i Edsleskog.
– Det är spännande att måla natten, säger hon inför dagens vernissage i Åmåls konsthall.

Som konstnär är det lätt hänt att bli blind för sina egna skapelser. Därför bad Elisabeth Wennberg sin vän och kollegan Lars-Erik Ohlsson om hjälp med hängningen. Tillsammans har de spikat upp ett 40-tal verk på bästa möjliga sätt i den alltid lika vitmålade konsthallen.

– När man har så här bra hjälp och kommer i gång så blir hängningen verkligen ett rytmbygge, säger Elisabeth Wennberg.

Harmoniska rytmer blir det också vid dagens vernissage, då Bouba Band från Bengtsfors spelar afrikanska trummor. Bakom ett av instrumenten återfinns konstnären själv.

– Det var roligt att hitta lite Afrika där man minst anar det, säger Elisabeth Wennberg, som under tio år (1971–1981) var producent på SVT, vilket innebar att hon fick göra omfattande resor i Europa, Asien, USA och på den afrikanska kontinenten.

Jobbresorna har inspirerat till många tavlor, men i konsthallen är det nya alster som dominerar. Mest i ögonfallande är en rad stora, suggestiva oljemålningar, varav de flesta färdigställdes i slutet av förra året.

– Eftersom vi hade en så mörk vinter tyckte jag att det kunde vara spännande att försöka måla natten. Det finns inga gatuljus på Linheden där jag bor, så när det är mörkt, då är det verkligen mörkt, säger Elisabeth Wennberg.

Krispiga färgklickar

Tanken är att varje dunkel duk ska betraktas som ett enskilt väsen, utan att rakt ut berätta vad motivet föreställer.

– Som filmfotograf arbetade jag med föreställande bilder, men numera letar jag snarare efter stämningar och intryck, säger Elisabeth Wennberg.

Som kontrast till målningarna har hon tagit med ett antal nygjorda collage. Krispiga färgklickar av vaxkrita och annat material har applicerats på tjockt handgjort indiskt papper. Mitt i virrvarret skymtar fantasifulla landskap.

– Naturen har varit mitt tillhåll sedan jag flyttade till Dalsland som sjuåring, säger Elisabeth Wennberg.

Som konstnär är det lätt hänt att bli blind för sina egna skapelser. Därför bad Elisabeth Wennberg sin vän och kollegan Lars-Erik Ohlsson om hjälp med hängningen. Tillsammans har de spikat upp ett 40-tal verk på bästa möjliga sätt i den alltid lika vitmålade konsthallen.

– När man har så här bra hjälp och kommer i gång så blir hängningen verkligen ett rytmbygge, säger Elisabeth Wennberg.

Harmoniska rytmer blir det också vid dagens vernissage, då Bouba Band från Bengtsfors spelar afrikanska trummor. Bakom ett av instrumenten återfinns konstnären själv.

– Det var roligt att hitta lite Afrika där man minst anar det, säger Elisabeth Wennberg, som under tio år (1971–1981) var producent på SVT, vilket innebar att hon fick göra omfattande resor i Europa, Asien, USA och på den afrikanska kontinenten.

Jobbresorna har inspirerat till många tavlor, men i konsthallen är det nya alster som dominerar. Mest i ögonfallande är en rad stora, suggestiva oljemålningar, varav de flesta färdigställdes i slutet av förra året.

– Eftersom vi hade en så mörk vinter tyckte jag att det kunde vara spännande att försöka måla natten. Det finns inga gatuljus på Linheden där jag bor, så när det är mörkt, då är det verkligen mörkt, säger Elisabeth Wennberg.

Krispiga färgklickar

Tanken är att varje dunkel duk ska betraktas som ett enskilt väsen, utan att rakt ut berätta vad motivet föreställer.

– Som filmfotograf arbetade jag med föreställande bilder, men numera letar jag snarare efter stämningar och intryck, säger Elisabeth Wennberg.

Som kontrast till målningarna har hon tagit med ett antal nygjorda collage. Krispiga färgklickar av vaxkrita och annat material har applicerats på tjockt handgjort indiskt papper. Mitt i virrvarret skymtar fantasifulla landskap.

– Naturen har varit mitt tillhåll sedan jag flyttade till Dalsland som sjuåring, säger Elisabeth Wennberg.