2015-03-24 06:00

2015-03-24 06:00

Klassiska kompositioner och arenarock

MUSIK: Förnyelse i orkesterbranschen

I söndags visade Åmåls Concert Band att de kämpar för förnyelse inom orkesterbranschen. Med sina blås- och stråkinstrument vävde de samman sina stämmor till likväl Albert William Ketélbeys ”Persisk marknad” som Pharrell Williams ”Happy”.

Åmål Concert Band satsar på att locka till sig även yngre åskådare. Under söndagens vårkonsert hade rollen som konferencier tilldelats två ungdomar, blandades klassiska kompositioner med musik från Hobbitfilmerna och medleyn från arenarockbandet Coldplay.

– Ända sedan Åmåls stadsmusikkår och musikskolan slog sig samman för fyra år sedan, har kåren gått från klarhet till klarhet, säger dirigenten Fredrik Myrén under konserten.

Folkrock

Efter pausen, där publiken bjöds på hembakta kakor i Karlbergs matsal, var det dags för konsertens första gästartister, folkrockbandet Ruins. Vanligtvis är de en kvintett bestående av forna Säffle och Åmålsbor. Under söndagen kunde dock bara fyra dyka upp. De skriver sina egna låtar och inspireras framförallt av 1960- och sjuttiotalet. Temat på låtarna handlar oftast om viljan av att bli förstådd.

Konsertens andra grupp med gästartister var musikskolans Magic Players. De är 17 ungdomar som till hösten kommer ansluta sig till Åmål Concert Band. Tillsammans blir de ett femtiotal musiker och för att känna på hur det är att spela ihop avslutade de konserten gemensamt.

Vinster till publiken

Under konsertens första akt kunde publiken delta i ett musikquiz. Av de som hade alla rätt lottades tre vinnare fram. De som vann var Morgan Åhl, Kristin Günther och Tor Persson.

Åmål Concert Band satsar på att locka till sig även yngre åskådare. Under söndagens vårkonsert hade rollen som konferencier tilldelats två ungdomar, blandades klassiska kompositioner med musik från Hobbitfilmerna och medleyn från arenarockbandet Coldplay.

– Ända sedan Åmåls stadsmusikkår och musikskolan slog sig samman för fyra år sedan, har kåren gått från klarhet till klarhet, säger dirigenten Fredrik Myrén under konserten.

Folkrock

Efter pausen, där publiken bjöds på hembakta kakor i Karlbergs matsal, var det dags för konsertens första gästartister, folkrockbandet Ruins. Vanligtvis är de en kvintett bestående av forna Säffle och Åmålsbor. Under söndagen kunde dock bara fyra dyka upp. De skriver sina egna låtar och inspireras framförallt av 1960- och sjuttiotalet. Temat på låtarna handlar oftast om viljan av att bli förstådd.

Konsertens andra grupp med gästartister var musikskolans Magic Players. De är 17 ungdomar som till hösten kommer ansluta sig till Åmål Concert Band. Tillsammans blir de ett femtiotal musiker och för att känna på hur det är att spela ihop avslutade de konserten gemensamt.

Vinster till publiken

Under konsertens första akt kunde publiken delta i ett musikquiz. Av de som hade alla rätt lottades tre vinnare fram. De som vann var Morgan Åhl, Kristin Günther och Tor Persson.