2015-03-11 12:34

2015-03-11 12:34

Rocktjej möter hästman

ÅMÅL: Två toppnamn klara för Åmåls fotofest

Stjärnfotografen Emma Svensson och dokumentärfilmaren Peter Gerdehag är klara för årets upplaga av Åmåls fotofest, som hålls den 2–9 maj.
Svensson har ofta fokuserat på rockhjältar, medan Gerdehag har plåtat Hästmannen och Kokvinnan.

Programmet inför fotofesten är långt ifrån spikat, men nu har arrangörerna i alla fall två intressanta affischnamn att bygga vidare på.

Frändeforsbördiga Emma Svensson började fotografera när hon gick på gymnasiet i Uddevalla. Numera är hon mest känd under artistnamnet Rockfotoemma. Namnet kommer från en hemsida hon startade i 20-årsåldern och som i dag är landets största när det gäller nytagna konsertbilder.

Det första bandet som Emma Svensson fotograferade själv var Borlängerockarna Mando Diao. Sedan dess har hon gjort sitt bästa för att fånga rätt känsla från konserter med Veronica Maggio, The Ark och First Aid Kit, bland många andra. Ett av hennes mest uppmärksammade projekt hittills var att följa och dokumentera sin vän Kristian Gidlunds sista tid i livet. Gidlund, som var trumslagare i Sugar Plum Fairys, gick bort i cancer september 2013.

Förutom att fotografera artister och konserter är Emma Svensson en flitig arrangör av kurser och fotoresor. Hon har också varit chefredaktör för ungdomstidningen Okej.

Kor och hästar

Det andra toppnamnet som är klart för Åmåls fotofest, Peter Gerdehag, är ännu mer mångsidig. Filmare, fotograf och författare är bara några av alla titlar som förekommer på hans långa meritlista. Mest känd är han för sina finstämda porträtt av jordnära människor. I den skaran ingår bland andra Hästmannen, Stig-Anders Svensson, som njuter av de enkla vardagssysslorna hemma på gården och älskar att arbeta på sina marker. Berättelsen om Hästmannen har resulterat i två dokumentärfilmer, varav den senaste har startat en debatt om djurskydd och myndighetsutövning.

En annan person Peter Gerdehag har följt på nära håll är Kokvinnan Britt Georgsson, som lever av och för att handmjölka sina kossor.

– Jag vill med mina bilder visa att det finns värden i livet som allt mer glömts bort på rationalitetens altare, har Gerdehag sagt om sitt arbete.

Programmet inför fotofesten är långt ifrån spikat, men nu har arrangörerna i alla fall två intressanta affischnamn att bygga vidare på.

Frändeforsbördiga Emma Svensson började fotografera när hon gick på gymnasiet i Uddevalla. Numera är hon mest känd under artistnamnet Rockfotoemma. Namnet kommer från en hemsida hon startade i 20-årsåldern och som i dag är landets största när det gäller nytagna konsertbilder.

Det första bandet som Emma Svensson fotograferade själv var Borlängerockarna Mando Diao. Sedan dess har hon gjort sitt bästa för att fånga rätt känsla från konserter med Veronica Maggio, The Ark och First Aid Kit, bland många andra. Ett av hennes mest uppmärksammade projekt hittills var att följa och dokumentera sin vän Kristian Gidlunds sista tid i livet. Gidlund, som var trumslagare i Sugar Plum Fairys, gick bort i cancer september 2013.

Förutom att fotografera artister och konserter är Emma Svensson en flitig arrangör av kurser och fotoresor. Hon har också varit chefredaktör för ungdomstidningen Okej.

Kor och hästar

Det andra toppnamnet som är klart för Åmåls fotofest, Peter Gerdehag, är ännu mer mångsidig. Filmare, fotograf och författare är bara några av alla titlar som förekommer på hans långa meritlista. Mest känd är han för sina finstämda porträtt av jordnära människor. I den skaran ingår bland andra Hästmannen, Stig-Anders Svensson, som njuter av de enkla vardagssysslorna hemma på gården och älskar att arbeta på sina marker. Berättelsen om Hästmannen har resulterat i två dokumentärfilmer, varav den senaste har startat en debatt om djurskydd och myndighetsutövning.

En annan person Peter Gerdehag har följt på nära håll är Kokvinnan Britt Georgsson, som lever av och för att handmjölka sina kossor.

– Jag vill med mina bilder visa att det finns värden i livet som allt mer glömts bort på rationalitetens altare, har Gerdehag sagt om sitt arbete.