2015-03-10 16:48

2015-03-10 16:48

Sju författare i Sagabion

ÅMÅL: Färdigbokat till nordisk novelldag

Nordisk novellkonst är temat när Bokdagar i Dalsland anordnar en minifestival med sju författare på Sagabiografen i Åmål den 16 maj. Bland andra uppträder Aino Trosell, Katarina Mazetti och islänningen Einar Már Gudmundsson, som får sällskap från Norge och Finland.

Det är åttonde gången som Bokdagar i Dalsland arrangerar en nordisk novellfestival. Tidigare har arrangemanget bland annat hållits på ett hotell i Dals Ed och vid Baldersnäs herrgård i Dals Långed, men den här gången är det alltså Bio Saga i Åmål som gäller. Med sina röda sammetsfåtöljer och vägglampetter anser arrangörerna att den intima salongen är som gjord för skönlitteratur i kortformat.

De mest kända namnen i startuppställningen är svenskorna Aino Trosell och Katarina Mazetti, som försvarar de blågula färgerna ihop med Jerker Virdborg och Anna Karin Palm.

Har vunnit många priser

Från Finland kommer Mårten Westö, som i fjol släppte novellsamlingen ”Som du såg mig då”, och Norge representeras av Hanne Örstavik, som har mottagit flera prestigefulla utmärkelser i hemlandet genom åren. Den mest långväga och prisade författaren som uppträder i Åmål är ändå islänningen Einar Már Gudmundsson, som har vunnit både Nordiska rådets och Svenska Akademins litteraturpris.

Det är åttonde gången som Bokdagar i Dalsland arrangerar en nordisk novellfestival. Tidigare har arrangemanget bland annat hållits på ett hotell i Dals Ed och vid Baldersnäs herrgård i Dals Långed, men den här gången är det alltså Bio Saga i Åmål som gäller. Med sina röda sammetsfåtöljer och vägglampetter anser arrangörerna att den intima salongen är som gjord för skönlitteratur i kortformat.

De mest kända namnen i startuppställningen är svenskorna Aino Trosell och Katarina Mazetti, som försvarar de blågula färgerna ihop med Jerker Virdborg och Anna Karin Palm.

Har vunnit många priser

Från Finland kommer Mårten Westö, som i fjol släppte novellsamlingen ”Som du såg mig då”, och Norge representeras av Hanne Örstavik, som har mottagit flera prestigefulla utmärkelser i hemlandet genom åren. Den mest långväga och prisade författaren som uppträder i Åmål är ändå islänningen Einar Már Gudmundsson, som har vunnit både Nordiska rådets och Svenska Akademins litteraturpris.