2015-03-05 17:08

2015-03-05 17:08

Lerigt och sparsmakat

ÅMÅL: Elisabet Hallgren ställer ut i Hantverksmagasinet

Ett bruksföremål behöver inte vara någonting tråkigt som ställs undan i skåpet. Det vet keramikern Elisabet Hallgren, som från och med i dag ställer ut i Hanverksmagasinet i Åmål.
– Varje objekt är en unik skulptur, som är omöjlig att masstillverka, säger hon.

Efter många år med fast bas i porslinsorten Gustavsberg utanför Stockholm flyttade Elisabet Hallgren till Steneby i höstas. Utställningen på Hantverksmagasinet blir ett slags presentation på den dalsländska konstscenen, som hon har tänkt engagera sig i. Senare i vår välkomnas besökare till hennes nya ateljé på Lästviks säteri under den traditionella konstvandringen.

– Jag tycker om att se leran som ett material i sig och arbetar inte så jättemycket med glasyrer, säger Elisabet Hallgren.

Till Åmål har hon tagit med sig ett medvetet sparsmakat urval av kannor, fat, ljusstakar och krukor. Även om användningsområdena är vardagliga, så vill hon att varje föremål ska kunna betraktas som en unik skulptur i sig.

– Det är omöjligt att masstillverka mina saker. De är alldeles för komplicerade att få till, säger Elisabet Hallgren, som är utbildad på HDK i Göteborg.

Förutom att skapa skulpturala bruksföremål undervisar hon regelbundet på Konstfack och anordnar kurser i keramiska tekniker. Hon har också varit involverad i en stor skulpturtävling i Lysekil och föreläst på porslinsmuseet i Gustavsberg, bland mycket annat.

Efter många år med fast bas i porslinsorten Gustavsberg utanför Stockholm flyttade Elisabet Hallgren till Steneby i höstas. Utställningen på Hantverksmagasinet blir ett slags presentation på den dalsländska konstscenen, som hon har tänkt engagera sig i. Senare i vår välkomnas besökare till hennes nya ateljé på Lästviks säteri under den traditionella konstvandringen.

– Jag tycker om att se leran som ett material i sig och arbetar inte så jättemycket med glasyrer, säger Elisabet Hallgren.

Till Åmål har hon tagit med sig ett medvetet sparsmakat urval av kannor, fat, ljusstakar och krukor. Även om användningsområdena är vardagliga, så vill hon att varje föremål ska kunna betraktas som en unik skulptur i sig.

– Det är omöjligt att masstillverka mina saker. De är alldeles för komplicerade att få till, säger Elisabet Hallgren, som är utbildad på HDK i Göteborg.

Förutom att skapa skulpturala bruksföremål undervisar hon regelbundet på Konstfack och anordnar kurser i keramiska tekniker. Hon har också varit involverad i en stor skulpturtävling i Lysekil och föreläst på porslinsmuseet i Gustavsberg, bland mycket annat.