2015-02-27 18:28

2015-02-27 18:28

Målningar gifter sig med jazztrombon

ÅMÅL: Högljudd vernissage i konsthallen

God kommunikation handlar inte om ord och regler. Det upptäckte konstnären Ulla Kollind när hennes abstrakta måleri visade sig vara som gjort för tromonisten Håkan Stränbergs jazzimprovisationer.
Från och med i dag visas några av duons färgstarka kärleksbarn i Åmåls konsthall.

Kaos är granne med gud, konstaterar dramatikern Lars Norén i en av sina mest kända pjäser. Det är också en ganska passande beskrivning av samarbetet mellan Göteborgarna Ulla Kollind och Håkan Strängberg. Ingen har full koll på vad som händer när duon går in i ateljén tillsammans, men ofta utmynnar det i någonting som båda känner sig nöjda med.

– Det handlar om ett givande och ett tagande, fast på väldigt olika sätt. Jag använder ett helt batteri med färger medan han bara har med sig sitt instrument, säger Ulla Kollind, och utvecklar:

– Det är inte meningen att målningarna ska gestalta någonting i sig, utan fånga en snabb och direkt känsla av musiken. Trombon är ett otroligt kraftfullt och intressant instrument.

Som Emma Green

Projektet, som går under det Göteborsvitsiga namnet Ton-Art, inleddes för tre–fyra år sedan och är under ständig utveckling. Tillsammans har Ulla Kollind och Håkan Stränberg bland annat skapat konst live inför över 300 personer vid en miljökonferens på Chalmers. De brukar också medverka på den årliga vetenskapsfestivalen.

– Vi brukar jämföra våra sessioner med idrottsprestationer. Ibland hoppas Emma Green över ribban, och ibland misslyckas hon helt. Så är det för oss också. Det är en oerhörd utmaning varje gång, säger Ulla Kollind, som har tagit med sig massor av oljemålningar och två kolförstärkta akrylmotiv till Åmål.

För att besökarna ska komma i rätt stämning inleds dagens vernissage med ett improviserat uppträdande av Håkan Strängberg.

Kaos är granne med gud, konstaterar dramatikern Lars Norén i en av sina mest kända pjäser. Det är också en ganska passande beskrivning av samarbetet mellan Göteborgarna Ulla Kollind och Håkan Strängberg. Ingen har full koll på vad som händer när duon går in i ateljén tillsammans, men ofta utmynnar det i någonting som båda känner sig nöjda med.

– Det handlar om ett givande och ett tagande, fast på väldigt olika sätt. Jag använder ett helt batteri med färger medan han bara har med sig sitt instrument, säger Ulla Kollind, och utvecklar:

– Det är inte meningen att målningarna ska gestalta någonting i sig, utan fånga en snabb och direkt känsla av musiken. Trombon är ett otroligt kraftfullt och intressant instrument.

Som Emma Green

Projektet, som går under det Göteborsvitsiga namnet Ton-Art, inleddes för tre–fyra år sedan och är under ständig utveckling. Tillsammans har Ulla Kollind och Håkan Stränberg bland annat skapat konst live inför över 300 personer vid en miljökonferens på Chalmers. De brukar också medverka på den årliga vetenskapsfestivalen.

– Vi brukar jämföra våra sessioner med idrottsprestationer. Ibland hoppas Emma Green över ribban, och ibland misslyckas hon helt. Så är det för oss också. Det är en oerhörd utmaning varje gång, säger Ulla Kollind, som har tagit med sig massor av oljemålningar och två kolförstärkta akrylmotiv till Åmål.

För att besökarna ska komma i rätt stämning inleds dagens vernissage med ett improviserat uppträdande av Håkan Strängberg.