2015-02-25 14:54

2015-02-25 14:54

Hårt om platserna till disco-EM i örebro

ÅMÅL: Sista tävlingen inför landslagsuttagningen

Rikstävlingen i Lindesberg i helgen var den sista inför uttagningen till disco-EM i Örebro i sommar.
Truppen från Danscenter Sofia Westlund har fortfarande problem med sjukdomar och skador och det kan hota landslagsplatserna.
– Det är jätteolyckligt för dansarnas skull att tävlingarna kommer så tätt, säger tränaren Sofia Westlund Englund.

Ett av discodansarnas stora mål den här säsongen är sommarens EM, som arrangeras i Örebro. Stor mästerskapstävling på hemmaplan ger goda möjligheter till uppladdning, förutom att resan inte blir så dyr.

Helgens rikstävling i Lindesberg var den sista av de tre tävlingar som ligger till grund för landslagsuttagningen till EM. De två bästa resultaten räknas och eftersom många Åmålsdansare strök sig på grund av skador och sjukdomar vid den senaste tävlingen, elittävlingen i Västerås för två veckor sedan, blev pressen hård den här gången för de landslagsaktuella dansarna.

Tvungen att tävla

Josefine Karlsson, som varit långtidsskadad, var inte med senast och hörde till de dansare som var tvungna att tävla i Lindesberg för att överhuvudtaget vara aktuella för EM. Hon fick stryka delar av sitt tävlingsprogram för att klara genomföra det, men lyckades ändå bli trea i den högsta singeldiscoklassen för juniorer. Med två tredjeplatser som grund för rankningen, har hon goda chanser att bli uttagen i landslaget.

”Det blir tufft”

Det blir en nervös väntan för dansarna den kommande veckan.

– Det blir tufft, för första gången på väldigt många år känns det inte så säkert. Alla andra landslagsuttagningar har det känts som att vi blir ett ordentligt gäng från Åmål, men nu är det inte alls säkert, säger tränaren Sofia Westlund Englund.

Flera dansare har bytt åldersklass inför den här säsongen.

I pardisco har Elvira Martinsson Björk och Moa Andersson flyttat upp i vuxenklassen, även om Moa Andersson fortfarande är junior. De imponerade i det tuffare motståndet och kunde vinna den högsta championklassen även som seniorer. Men tyvärr har de inga rankningspoäng med sig från de tidigare tävlingarna.

Lova Fransisco, som i superstar ifjol tävlade i den lilla barnklassen med få dansare, har klivit upp i den stora juniorklassen, med deltagare upp till 15 år. I sin första tävling som junior, i Västerås, hade hon svårt att hävda sig och slutade på plats 13. Men nu var respekten för de äldre dansarna helt bortblåst och hon fick ställa sig överst på prispallen.

– Det var oväntat och fantastiskt bra gjort, säger Sofia Westlund Englund.

Ny championdansare

I samma klass tog Alva Andersson genom en semifinalplats sin fjärde och sista uppflyttningsprick. Hon kommer därmed framöver att tävla i den högsta klassen, champion.

Elin Elgh är en stabil finalist i championklassen för vuxna, och för tredje tävlingen i rad blev hon trea. Amanda Karlsson missade finalen med en hårsmån och kommer att få räkna två femteplatser i rankningen.

Högst rankad

I gruppdisco är Discolicious högst rankad av Åmålsgrupperna. Men sjukdomar, skador och medlemmar som bor och studerar på annan ort, har gjort det svårt att få till träningarna.

Den här gången blev det en femteplats, men gruppen har en tredje- och fjärdeplats med sig sedan tidigare i rankningen.

Ett av discodansarnas stora mål den här säsongen är sommarens EM, som arrangeras i Örebro. Stor mästerskapstävling på hemmaplan ger goda möjligheter till uppladdning, förutom att resan inte blir så dyr.

Helgens rikstävling i Lindesberg var den sista av de tre tävlingar som ligger till grund för landslagsuttagningen till EM. De två bästa resultaten räknas och eftersom många Åmålsdansare strök sig på grund av skador och sjukdomar vid den senaste tävlingen, elittävlingen i Västerås för två veckor sedan, blev pressen hård den här gången för de landslagsaktuella dansarna.

Tvungen att tävla

Josefine Karlsson, som varit långtidsskadad, var inte med senast och hörde till de dansare som var tvungna att tävla i Lindesberg för att överhuvudtaget vara aktuella för EM. Hon fick stryka delar av sitt tävlingsprogram för att klara genomföra det, men lyckades ändå bli trea i den högsta singeldiscoklassen för juniorer. Med två tredjeplatser som grund för rankningen, har hon goda chanser att bli uttagen i landslaget.

”Det blir tufft”

Det blir en nervös väntan för dansarna den kommande veckan.

– Det blir tufft, för första gången på väldigt många år känns det inte så säkert. Alla andra landslagsuttagningar har det känts som att vi blir ett ordentligt gäng från Åmål, men nu är det inte alls säkert, säger tränaren Sofia Westlund Englund.

Flera dansare har bytt åldersklass inför den här säsongen.

I pardisco har Elvira Martinsson Björk och Moa Andersson flyttat upp i vuxenklassen, även om Moa Andersson fortfarande är junior. De imponerade i det tuffare motståndet och kunde vinna den högsta championklassen även som seniorer. Men tyvärr har de inga rankningspoäng med sig från de tidigare tävlingarna.

Lova Fransisco, som i superstar ifjol tävlade i den lilla barnklassen med få dansare, har klivit upp i den stora juniorklassen, med deltagare upp till 15 år. I sin första tävling som junior, i Västerås, hade hon svårt att hävda sig och slutade på plats 13. Men nu var respekten för de äldre dansarna helt bortblåst och hon fick ställa sig överst på prispallen.

– Det var oväntat och fantastiskt bra gjort, säger Sofia Westlund Englund.

Ny championdansare

I samma klass tog Alva Andersson genom en semifinalplats sin fjärde och sista uppflyttningsprick. Hon kommer därmed framöver att tävla i den högsta klassen, champion.

Elin Elgh är en stabil finalist i championklassen för vuxna, och för tredje tävlingen i rad blev hon trea. Amanda Karlsson missade finalen med en hårsmån och kommer att få räkna två femteplatser i rankningen.

Högst rankad

I gruppdisco är Discolicious högst rankad av Åmålsgrupperna. Men sjukdomar, skador och medlemmar som bor och studerar på annan ort, har gjort det svårt att få till träningarna.

Den här gången blev det en femteplats, men gruppen har en tredje- och fjärdeplats med sig sedan tidigare i rankningen.