2015-02-02 17:14

2015-02-02 17:14

Edwardson ersätter Grimsrud på XO

ÅMÅL: Årets första författarkväll

På torsdag hålls säsongens första författarkväll på Café XO i Åmål. Eftersom det tänkta toppnamnet Beate Grimsrud inte kan komma har Bokdagar i Dalsland bjudit in Åke Edwardson, som får sällskap av poeten Linus Gårdfeldt.

Ingen som har följt morgontidningarnas kulturbevakning de senaste veckorna kan ha missat att Beate Grimsrud är högaktuell med en rykande färsk roman. Dessvärre meddelade hon under gårdagen att veckans Åmålsbesök måste ställas in på grund av sjukdom. I stället blir det Åke Edwardson som toppar säsongspremiären på Café XO.

– Att det blev Åke Edwardson beror dels på att han fanns nära till hands, dels på att han alltid brukar ställa upp när vi frågar, säger Anita K Alexanderson, huvudansvarig för Bokdagar i Dalsland.

Som väntat behövde den omtyckte deckarförfattaren bara någon timmes betänketid innan han tackade ja till att fylla luckan efter Beate Grimsrud.

Mest känd är Åke Edwardson för sina böcker om kriminalpolisen Erik Winter, som introducerades 1997. Serien har filmatiserats med både Magnus Krepper och Johan Gry i huvudrollen.

Flyttade till Värmland

Den andra författaren som gästar Café XO på torsdagskvällen är poeten Linus Gårdfeldt. Han debuterade 2009 med diktsamlingen ”Men golvet har ingen mun” och fick ett varmt mottagande av kritikerna. Sedan dess har det blivit ytterligare två samlingar varav den senaste, ”Lys med apan”, släpptes strax efter årsskiftet.

I samma veva återvände Linus Gårdfeldt till barndomstrakterna i Värmland efter längre sejourer i Göteborg och Malmö. Flytten avspeglar sig delvis i hans författarskap, där ett nytt hem börjar ta form mitt i en ström av intryck.

Ingen som har följt morgontidningarnas kulturbevakning de senaste veckorna kan ha missat att Beate Grimsrud är högaktuell med en rykande färsk roman. Dessvärre meddelade hon under gårdagen att veckans Åmålsbesök måste ställas in på grund av sjukdom. I stället blir det Åke Edwardson som toppar säsongspremiären på Café XO.

– Att det blev Åke Edwardson beror dels på att han fanns nära till hands, dels på att han alltid brukar ställa upp när vi frågar, säger Anita K Alexanderson, huvudansvarig för Bokdagar i Dalsland.

Som väntat behövde den omtyckte deckarförfattaren bara någon timmes betänketid innan han tackade ja till att fylla luckan efter Beate Grimsrud.

Mest känd är Åke Edwardson för sina böcker om kriminalpolisen Erik Winter, som introducerades 1997. Serien har filmatiserats med både Magnus Krepper och Johan Gry i huvudrollen.

Flyttade till Värmland

Den andra författaren som gästar Café XO på torsdagskvällen är poeten Linus Gårdfeldt. Han debuterade 2009 med diktsamlingen ”Men golvet har ingen mun” och fick ett varmt mottagande av kritikerna. Sedan dess har det blivit ytterligare två samlingar varav den senaste, ”Lys med apan”, släpptes strax efter årsskiftet.

I samma veva återvände Linus Gårdfeldt till barndomstrakterna i Värmland efter längre sejourer i Göteborg och Malmö. Flytten avspeglar sig delvis i hans författarskap, där ett nytt hem börjar ta form mitt i en ström av intryck.