2015-01-28 09:30

2015-01-28 09:35

Blåljusyrken lockar många tonåringar

ÅMÅL: 18 framtidsyrken presenterades på Karlbergsgymnasiet

Temadag. Inom vilka yrken är det lättast att få jobb? Och vad har folk studerat för att slå sig in på arbetsmarknaden? Det och mycket mer fick elever på Karlbergsgymnasiet lära sig i tisdags, då schemat fylldes av korta yrkesintroduktioner.

– Jag har inget direkt drömyrke, säger musikesteten Ida Kallenius, och sätter därmed ord på en vilsenhet som hon verkar dela med många jämnåriga. Få elever som PD pratar med i korridorerna på Karlbergsgymnasiet kan (eller vill) berätta om sina karriärplaner.

Kanske har bilden klarnat något efter veckans temadag. Programmet innehöll närmare 40 korta föreläsningar och alla handlade om att ge inblick i olika yrken. På så vis hoppas skolan och medarrangören Rotary att underlätta för ungdomar som siktar på vidare studier.

För fjärde gången

– Det är viktigt att folk utbildas till yrken där det går att få jobb. Allt för många ägnar inte någon tanke åt hur arbetsmarknaden faktiskt ser ut, säger Rotarymedlemmen Bengt Olsson, som tog initiativ till temadagen för fyra år sedan. Gymnasiet högg direkt och nu har konceptet blivit en tradition.

– Vi brukar ta fram en lista med yrken där det tros finnas extra god chans till jobb inom fem år. Utifrån den väljer vi sedan vilka föreläsare som ska bjudas in, berättar Bengt Olsson.

I år var cirka 20 yrkesgrupper representerade på skolan. Störst publik lockade som vanligt poliserna (totalt 131 föranmälningar) och brandmännen, men det var också ganska välfyllt i Lindgrensalen när personal inom social omsorg redogjorde för sina arbetsuppgifter.

– Jag gillar att hitta lösningar, det är nog en gemensam egenskap för oss alla, säger biståndshandläggaren Ulrika Sundfält.

Följde sitt intresse

Byggingenjören Carl-Gustav Bergenholtz inledde sitt föredrag med en kortfattad summering av sin utbildning på Chalmers och på anrika Illinois Institute of Technology i Chicago.

– Jag har alltid varit intresserad av konstruktioner, men jag vet inte varför jag började plugga teknik på högskolan, säger han.

Utifrån den erfarenheten drogs slutsatsen att det i bland är bäst att följa sin egen magkänsla efter studenten.

– Har du ett stort intresse så gäller det att följa det fullt ut. Jag har sett många studiekamrater falla av längst vägen för att de saknar den rätta glöden, säger Carl-Gustav Bergenholtz.

– Jag har inget direkt drömyrke, säger musikesteten Ida Kallenius, och sätter därmed ord på en vilsenhet som hon verkar dela med många jämnåriga. Få elever som PD pratar med i korridorerna på Karlbergsgymnasiet kan (eller vill) berätta om sina karriärplaner.

Kanske har bilden klarnat något efter veckans temadag. Programmet innehöll närmare 40 korta föreläsningar och alla handlade om att ge inblick i olika yrken. På så vis hoppas skolan och medarrangören Rotary att underlätta för ungdomar som siktar på vidare studier.

För fjärde gången

– Det är viktigt att folk utbildas till yrken där det går att få jobb. Allt för många ägnar inte någon tanke åt hur arbetsmarknaden faktiskt ser ut, säger Rotarymedlemmen Bengt Olsson, som tog initiativ till temadagen för fyra år sedan. Gymnasiet högg direkt och nu har konceptet blivit en tradition.

– Vi brukar ta fram en lista med yrken där det tros finnas extra god chans till jobb inom fem år. Utifrån den väljer vi sedan vilka föreläsare som ska bjudas in, berättar Bengt Olsson.

I år var cirka 20 yrkesgrupper representerade på skolan. Störst publik lockade som vanligt poliserna (totalt 131 föranmälningar) och brandmännen, men det var också ganska välfyllt i Lindgrensalen när personal inom social omsorg redogjorde för sina arbetsuppgifter.

– Jag gillar att hitta lösningar, det är nog en gemensam egenskap för oss alla, säger biståndshandläggaren Ulrika Sundfält.

Följde sitt intresse

Byggingenjören Carl-Gustav Bergenholtz inledde sitt föredrag med en kortfattad summering av sin utbildning på Chalmers och på anrika Illinois Institute of Technology i Chicago.

– Jag har alltid varit intresserad av konstruktioner, men jag vet inte varför jag började plugga teknik på högskolan, säger han.

Utifrån den erfarenheten drogs slutsatsen att det i bland är bäst att följa sin egen magkänsla efter studenten.

– Har du ett stort intresse så gäller det att följa det fullt ut. Jag har sett många studiekamrater falla av längst vägen för att de saknar den rätta glöden, säger Carl-Gustav Bergenholtz.