2015-01-23 15:48

2015-01-23 16:32

Svensson återvänder för internationell temadag

ÅMÅL

Richard W. LaRoche från USA:s ambassad i Sverige håller sitt löfte och återvänder till Åmål för en internationell temadag.

Medverkar gör också utrikeskorrespondenten Stefan Borg och Åmålsjournalisten Frida Svensson.

2014 inleddes ett samarbete mellan Åmåls kommun och AFS Interkulturell utbildning, som bland annat innefattar möjligheten för ungdomar att söka kommunens internationella utbytesstipendium. I projektet ingår också en årligen återkommande temadag – som hålls nu på torsdag.

Urikeskorre kommer

För alla gymnasiets elever innebär det att de kommer att få ta del av en dag med workshops, föreläsningar och andra aktiviteter som kretsar kring internationellt arbete, kulturmöten och mänskliga rättigheter.

Dragplåstren till årets arrangemang är Stefan Borg, utrikeskorrespondent på TV4, samt Richard W. LaRoche från USA:s ambassad. LaRoche besökte Åmål förra våren.

Dessutom kommer Frida Svensson, före detta Karlbergselev och medarbetare på Provinstidningen, till den internationella temadagen. Hon har tidigare vikarierat på Svenska Dagbladet och i början av februari tillträder hon en fast tjänst på SvD.

– I november jobbade jag och en kompis som frilansare från Uganda. Bland annat gjorde vi ett inslag om landets anti gay-lagstiftning för Sveriges Radio. Vi gjorde också jobb om Ugandas framgångsrika hantering av ebola och om flyktingarna från Sydsudan. Det är med utgångspunkt från mina erfarenheter från Uganda som jag ska prata på Karlbergsgymnasiet. Det skall bli jätteroligt att komma tillbaka till skolan, säger Frida Svensson.

Viktig historia

Månaden i Uganda var intensiv och gav många intryck.

– Jag intervjuade gaypersoner i Uganda som får utstå hot, våld och trakasserier, som måste fly eller hålla sig gömda. Jag tycker det är viktigt att lyfta fram deras svåra situation, säger Frida Svensson.

2014 inleddes ett samarbete mellan Åmåls kommun och AFS Interkulturell utbildning, som bland annat innefattar möjligheten för ungdomar att söka kommunens internationella utbytesstipendium. I projektet ingår också en årligen återkommande temadag – som hålls nu på torsdag.

Urikeskorre kommer

För alla gymnasiets elever innebär det att de kommer att få ta del av en dag med workshops, föreläsningar och andra aktiviteter som kretsar kring internationellt arbete, kulturmöten och mänskliga rättigheter.

Dragplåstren till årets arrangemang är Stefan Borg, utrikeskorrespondent på TV4, samt Richard W. LaRoche från USA:s ambassad. LaRoche besökte Åmål förra våren.

Dessutom kommer Frida Svensson, före detta Karlbergselev och medarbetare på Provinstidningen, till den internationella temadagen. Hon har tidigare vikarierat på Svenska Dagbladet och i början av februari tillträder hon en fast tjänst på SvD.

– I november jobbade jag och en kompis som frilansare från Uganda. Bland annat gjorde vi ett inslag om landets anti gay-lagstiftning för Sveriges Radio. Vi gjorde också jobb om Ugandas framgångsrika hantering av ebola och om flyktingarna från Sydsudan. Det är med utgångspunkt från mina erfarenheter från Uganda som jag ska prata på Karlbergsgymnasiet. Det skall bli jätteroligt att komma tillbaka till skolan, säger Frida Svensson.

Viktig historia

Månaden i Uganda var intensiv och gav många intryck.

– Jag intervjuade gaypersoner i Uganda som får utstå hot, våld och trakasserier, som måste fly eller hålla sig gömda. Jag tycker det är viktigt att lyfta fram deras svåra situation, säger Frida Svensson.