2017-02-14 12:10

2017-02-14 12:10

Så får du gott automatkaffe på jobbet

KARLSTAD: Kaffeexperten tipsar

Varför smakar automatkaffet på jobbet inte lika gott som det man gör hemma?
– Ofta har det med rengöring eller inställningar att göra, säger kaffeexperten Anna Nordström på Löfbergs.

På kaffeföretaget i Karlstad har man precis som på de flesta andra arbetsplatser en kaffeautomat.

Men trots att det finns många sorter att välja mellan i den där automaten är det ofta man går därifrån med en känsla av – besvikelse.

Serveras det bara något slags fulkaffe i automaterna?

– Nej, kaffet får ofta oförskyllt skulden när det egentligen handlar om dålig rengöring eller inställningar av maskinen, säger Anna Nordström.

Och hon bedyrar att hon inte säger detta som representant för ett kaffebolag:

– Det gäller ju även våra konkurrenter.

Nej, det man ska göra, tipsar Anna Nordström, är att ställa krav när automatteknikern kommer för att underhålla kaffemaskinen:

– Så att det verkligen smakar gott.

Om man är ”mellan automattekniker” finns det också en del man kan göra själv:

– Som att inte hoppa över rengöringen – moderna maskiner säger ju ofta till när de ska rengöras och ibland hoppar man över det för att få sin kopp, säger Anna Nordström.

Ett annat tips är att undvika första måndagskoppen:

– Vi vill visserligen slå ett slag för hållbarhet. Men det kan löna sig att trycka ut några koppar på måndag morgon så att man inte får sånt som kan ha stått still i systemet, säger Anna Nordström.

Många av oss trycker för säkerhets skull på plusknappen – flera gånger! – för att få så gott kaffe som möjligt.

Kan var dålig idé, säger Anna Nordström:

– Ju fler tryck på plusknappen – desto mer bitterhet i kaffet, säger Anna Nordström.

Det är nämligen inte säkert att kaffe och vatten hinner blandas tillräckligt på den korta bryggningstid en maskin på jobbet erbjuder. Och då hinner inte vattnet dra ut de smakämnen man vill ha i kaffet.

– Våga i alla fall testa! säger Anna Nordström.

Om man ändå tror att det är något mysko med kaffebönorna i jobbautomaten har hon ett tips:

– Ta lite av bönorna och brygg dem på vanligt sätt. Då känner du vad råvaran smakar och kan börja där.

På kaffeföretaget i Karlstad har man precis som på de flesta andra arbetsplatser en kaffeautomat.

Men trots att det finns många sorter att välja mellan i den där automaten är det ofta man går därifrån med en känsla av – besvikelse.

Serveras det bara något slags fulkaffe i automaterna?

– Nej, kaffet får ofta oförskyllt skulden när det egentligen handlar om dålig rengöring eller inställningar av maskinen, säger Anna Nordström.

Och hon bedyrar att hon inte säger detta som representant för ett kaffebolag:

– Det gäller ju även våra konkurrenter.

Nej, det man ska göra, tipsar Anna Nordström, är att ställa krav när automatteknikern kommer för att underhålla kaffemaskinen:

– Så att det verkligen smakar gott.

Om man är ”mellan automattekniker” finns det också en del man kan göra själv:

– Som att inte hoppa över rengöringen – moderna maskiner säger ju ofta till när de ska rengöras och ibland hoppar man över det för att få sin kopp, säger Anna Nordström.

Ett annat tips är att undvika första måndagskoppen:

– Vi vill visserligen slå ett slag för hållbarhet. Men det kan löna sig att trycka ut några koppar på måndag morgon så att man inte får sånt som kan ha stått still i systemet, säger Anna Nordström.

Många av oss trycker för säkerhets skull på plusknappen – flera gånger! – för att få så gott kaffe som möjligt.

Kan var dålig idé, säger Anna Nordström:

– Ju fler tryck på plusknappen – desto mer bitterhet i kaffet, säger Anna Nordström.

Det är nämligen inte säkert att kaffe och vatten hinner blandas tillräckligt på den korta bryggningstid en maskin på jobbet erbjuder. Och då hinner inte vattnet dra ut de smakämnen man vill ha i kaffet.

– Våga i alla fall testa! säger Anna Nordström.

Om man ändå tror att det är något mysko med kaffebönorna i jobbautomaten har hon ett tips:

– Ta lite av bönorna och brygg dem på vanligt sätt. Då känner du vad råvaran smakar och kan börja där.