2016-07-27 11:56

2016-07-27 12:07

Högsäsong för bakterier

VÄRMLAND: Färre fall av Campylobacter i länet

Det är varmt, vi är ute mycket, grillar, reser och rör oss lättklätt i gräs och skog. Under sommarmånaderna ökar risken att drabbas av både magsjuka och fästingbesök. Men med enkla tips och vaksamhet kan sommaren avnjutas utan sjukdomar.

De vanligaste bakterierna vid magsjuka på grund av bakterier är Campylobacter och Salmonella. Det är tarmbakterier som liksom andra bakterier förökar sig och frodas när det blir varmare ute.

– Desto närmare kroppstemperatur det är desto bättre trivs de, säger Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare och vårdhygienläkare i Värmland.

Grilla noga

Förra året rapporterades 67 fall av Campylobacter till smittskyddet Värmland mellan 1 maj och 26 juli. I år, under samma tidsperiod, har 38 falla av Campylobacter rapporterats, vilket är nära en halvering.

Hur undviker man bakterierna som orsakar magsjuka?

– Genom att grilla kött och kyckling ordentligt, annars kan det finnas bakterier från djuret kvar, alltså Campylobacter eller Salmonella. Var noga med handhygien, och skär aldrig grönsaker på samma skärbräda som du skar köttet på. Det kan också vara bra att undvika bufféer som stått framme länge, där frodas bakterierna.

I de allra flesta fall är majsjukor av detta slag självläkande och de vanligaste restrektionerna är vila.

– Men har man långvariga eller svåra besvär kan det behövas antibiotika.

Hur ser det ut på fästingfronten?

– I Värmland har vi bara ett litet geografiskt område vid Segmon som bedöms som ett riskområde, där har vi aktivt uppmanat boende att vaccinera sig. Men man kan drabbas av TBE även utanför riskområden.

TBE- fall

Hittills har endast ett fall av virussjukdomen TBE, som sprids av fästingar, rapporterats i Värmland under perioden maj till och med juli i år. Förra året vid samma period hade tre fall rapporterats.

– Fler och fler vaccinerar sig, konstaterar Anna.

Risken att drabbas av borrelia är betydligt högre och är inte begränsat till några speciella riskområden.

Hur skyddar man sig mot TBE och borrelia?

– Först och främst, undvik fästingbett. Använd heltäckande kläder om du rör dig i skog, mark eller i högt gräs och tät vegetation, där det finns mycket fästingar. Använd helst ljusa kläder för att hitta fästingarna lättare när de kryper på kläderna, säger Anna Skogstam.

De vanligaste bakterierna vid magsjuka på grund av bakterier är Campylobacter och Salmonella. Det är tarmbakterier som liksom andra bakterier förökar sig och frodas när det blir varmare ute.

– Desto närmare kroppstemperatur det är desto bättre trivs de, säger Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare och vårdhygienläkare i Värmland.

Grilla noga

Förra året rapporterades 67 fall av Campylobacter till smittskyddet Värmland mellan 1 maj och 26 juli. I år, under samma tidsperiod, har 38 falla av Campylobacter rapporterats, vilket är nära en halvering.

Hur undviker man bakterierna som orsakar magsjuka?

– Genom att grilla kött och kyckling ordentligt, annars kan det finnas bakterier från djuret kvar, alltså Campylobacter eller Salmonella. Var noga med handhygien, och skär aldrig grönsaker på samma skärbräda som du skar köttet på. Det kan också vara bra att undvika bufféer som stått framme länge, där frodas bakterierna.

I de allra flesta fall är majsjukor av detta slag självläkande och de vanligaste restrektionerna är vila.

– Men har man långvariga eller svåra besvär kan det behövas antibiotika.

Hur ser det ut på fästingfronten?

– I Värmland har vi bara ett litet geografiskt område vid Segmon som bedöms som ett riskområde, där har vi aktivt uppmanat boende att vaccinera sig. Men man kan drabbas av TBE även utanför riskområden.

TBE- fall

Hittills har endast ett fall av virussjukdomen TBE, som sprids av fästingar, rapporterats i Värmland under perioden maj till och med juli i år. Förra året vid samma period hade tre fall rapporterats.

– Fler och fler vaccinerar sig, konstaterar Anna.

Risken att drabbas av borrelia är betydligt högre och är inte begränsat till några speciella riskområden.

Hur skyddar man sig mot TBE och borrelia?

– Först och främst, undvik fästingbett. Använd heltäckande kläder om du rör dig i skog, mark eller i högt gräs och tät vegetation, där det finns mycket fästingar. Använd helst ljusa kläder för att hitta fästingarna lättare när de kryper på kläderna, säger Anna Skogstam.