2016-06-27 18:27

2016-06-27 18:27

Strider för att unga ska få schysta villkor på jobbet

VÄRMLAND: Nu startar LO sin sommarkampanj

Under sommaren tar många ungdomar sina första steg ut på arbetsmarknaden. I värsta fall kan sommarjobbet bli en mardrömslik upplevelse med uteblivna anställningsbevis och otydliga arbetsförhållanden.
Därför startar nu fackförbundet LO sin årliga sommarkampanj.

”Facket på sommarjobbet”, som startade på 90-talet och vänder sig till unga sommarjobbare, är i dag LO:s största kampanj. Förra sommaren besökte LO-distriktet i Örebro och Värmland runt 900 arbetsplatser och träffade cirka 3 500 ungdomar. I år hoppas LO på att nå ännu fler sommarjobbande ungdomar, berättar André Schwenk, kampanjansvarig på LO-distriktet Örebro och Värmland. Enligt LO är antalet sommarjobbare större än vanligt i år, vilket gör kampanjen mer aktuell än någonsin.

Vad innebär kampanjen?

– Vi fokuserar på att informera unga sommarjobbare om deras rättigheter, och skyldigheter på jobbet. Det brukar generera i positiv respons från såväl arbetsgivarna som sommarjobbarna när vi besöker arbetsplatser under dessa veckor.

Vilket är det vanligaste problemet för unga sommarjobbare?

– Ett av de vanligaste problemen som unga sommarjobbare är saknaden av ett anställningsbevis och att arbetsplatsen saknar kollektivavtal. Om ett anställningsbevis saknas kan det leda till stora problem om något i anställningen skulle gå fel.

Vem kan få hjälp av er?

– Alla ungdomar som sommarjobbar är välkomna, oavsett om du är ny på jobbet eller har sommarjobbat tidigare.

Hur kan unga komma i kontakt med LO?

– Vi har en hjälptelefon som är en stor del av kampanjen och det är helt gratis att ringa dit. Man kan också vända sig till hemsidan lo.se/ung och ställa frågor.

”Facket på sommarjobbet”, som startade på 90-talet och vänder sig till unga sommarjobbare, är i dag LO:s största kampanj. Förra sommaren besökte LO-distriktet i Örebro och Värmland runt 900 arbetsplatser och träffade cirka 3 500 ungdomar. I år hoppas LO på att nå ännu fler sommarjobbande ungdomar, berättar André Schwenk, kampanjansvarig på LO-distriktet Örebro och Värmland. Enligt LO är antalet sommarjobbare större än vanligt i år, vilket gör kampanjen mer aktuell än någonsin.

Vad innebär kampanjen?

– Vi fokuserar på att informera unga sommarjobbare om deras rättigheter, och skyldigheter på jobbet. Det brukar generera i positiv respons från såväl arbetsgivarna som sommarjobbarna när vi besöker arbetsplatser under dessa veckor.

Vilket är det vanligaste problemet för unga sommarjobbare?

– Ett av de vanligaste problemen som unga sommarjobbare är saknaden av ett anställningsbevis och att arbetsplatsen saknar kollektivavtal. Om ett anställningsbevis saknas kan det leda till stora problem om något i anställningen skulle gå fel.

Vem kan få hjälp av er?

– Alla ungdomar som sommarjobbar är välkomna, oavsett om du är ny på jobbet eller har sommarjobbat tidigare.

Hur kan unga komma i kontakt med LO?

– Vi har en hjälptelefon som är en stor del av kampanjen och det är helt gratis att ringa dit. Man kan också vända sig till hemsidan lo.se/ung och ställa frågor.

  • Johanna Lindholm