2016-06-27 16:09

2016-06-27 20:49

Efter solsken kommer regn – om bönderna får välja

VÄRMLAND: Värmlands bönder längtar efter regn

För landets bönder börjar avsaknaden av regn ställa till problem. Om de fick styra vädret skulle ett fint regn utgöra prognosen för de närmaste dagarna.

De senaste veckorna har bjudit på härligt sommarväder, men det är inte alla som enbart njuter av solen och värmen. För bönderna i länet skapar saknaden av regn problem. Grödorna torkar och delar av den tänkta skörden kan gå förlorad. Balansgången mellan torka och regn är inte enkel, många bönder längtar efter nederbörd, men för mycket regn kan göra mer skada än nytta.

– Lagom med regn nu i en period är bäst, sen kan det bli fint igen, då mår skörden bra, säger Erik Forsberg på Nolby gård. Han är halvvägs genom vallskörden, som har klarat sig trots den torra perioden. Värre ser det ut med insådden, som är i stort behov av regn för att klara sig.

En bra första skörd

Ute på Värmlandsnäs har Christian Hidén redan hunnit med en skörd av gräsvallarna. Han hoppas dock på att hinna med minst en till grässkörd. För att gräset ska hinna växa till sig ordentligt behövs regn, helst i mängder.

– Första skörden var fin, men för att återväxten ska ta fart behövs det regn, mycket regn, berättar Christian. Ute på Forsviks Säteri växter höstgrödorna fint och klarar torkan bra då de har så pass djupa rötter.

Regnet är på väg

Något de båda bönderna är överens om är att det som behövs nu är en lagom mängd regn, följt av fint väder igen för att skörden ska klara sig.

De senaste veckorna har bjudit på härligt sommarväder, men det är inte alla som enbart njuter av solen och värmen. För bönderna i länet skapar saknaden av regn problem. Grödorna torkar och delar av den tänkta skörden kan gå förlorad. Balansgången mellan torka och regn är inte enkel, många bönder längtar efter nederbörd, men för mycket regn kan göra mer skada än nytta.

– Lagom med regn nu i en period är bäst, sen kan det bli fint igen, då mår skörden bra, säger Erik Forsberg på Nolby gård. Han är halvvägs genom vallskörden, som har klarat sig trots den torra perioden. Värre ser det ut med insådden, som är i stort behov av regn för att klara sig.

En bra första skörd

Ute på Värmlandsnäs har Christian Hidén redan hunnit med en skörd av gräsvallarna. Han hoppas dock på att hinna med minst en till grässkörd. För att gräset ska hinna växa till sig ordentligt behövs regn, helst i mängder.

– Första skörden var fin, men för att återväxten ska ta fart behövs det regn, mycket regn, berättar Christian. Ute på Forsviks Säteri växter höstgrödorna fint och klarar torkan bra då de har så pass djupa rötter.

Regnet är på väg

Något de båda bönderna är överens om är att det som behövs nu är en lagom mängd regn, följt av fint väder igen för att skörden ska klara sig.

  • Johanna Lindholm