2016-06-17 20:34

2016-06-17 20:39

Midsommarvärme på gång

VÄRMLAND: "Kommer i alla fall bli varmare än fjolåret"

Det råder osäkerheter kring årets midsommarväder, i alla fall gällande nederbörden. Temperaturen däremot ser något stabilare ut och mycket talar för att midsommarfirarnas dröm om värme kan bli sann.

Maj bjöd på högsommarvärme på flera håll runtom i landet, till och med i flera dagar i sträck. I Värmland nådde månaden sin värmetopp i Karlstad den 31 maj när termometern visade nära 27 grader. Enligt SMHI:s meteorolog Marcus Sjöstedt hör de höga temperaturerna i maj inte till ovanligheterna, men att värmen höll sig såpass länge som den gjorde var mer anmärkningsvärt. Början av juni innebar även den flera sköna försommardagar med temperaturer av det somriga slaget och det verkar inte helt omöjligt att sommarvärmen kommer att vara närvarande även under midsommarhelgen.

– Det är några dagar kvar, så det är osäkert att lova något eftersom det skiftar mycket. Men med tanke på den varmare luftmassa som dragit över Sverige och Skandinavien talar mycket för att årets midsommar i alla fall kommer att bli varmare än fjolårets midsommarafton som bara bjöd på cirka 15 grader, säger Marcus Sjöstedt.

Lågryck

Dock finns ett oroväckande lågtryck över Atlanten som trycker mot norra Europa och som skulle kunna resultera i förbipasserande regn under midsommarhelgen. Men om regnet håller sig borta och molnen låter solen titta fram tros hela landet kunna räkna med upp till över 20 grader. I jämförelse med förra året vid samma tidpunkt så var både gradantalet lägre och millimetrarna med regn flera, vilket gjorde att perioden hamnade under den normala temperaturen för årstiden.

Maj bjöd på högsommarvärme på flera håll runtom i landet, till och med i flera dagar i sträck. I Värmland nådde månaden sin värmetopp i Karlstad den 31 maj när termometern visade nära 27 grader. Enligt SMHI:s meteorolog Marcus Sjöstedt hör de höga temperaturerna i maj inte till ovanligheterna, men att värmen höll sig såpass länge som den gjorde var mer anmärkningsvärt. Början av juni innebar även den flera sköna försommardagar med temperaturer av det somriga slaget och det verkar inte helt omöjligt att sommarvärmen kommer att vara närvarande även under midsommarhelgen.

– Det är några dagar kvar, så det är osäkert att lova något eftersom det skiftar mycket. Men med tanke på den varmare luftmassa som dragit över Sverige och Skandinavien talar mycket för att årets midsommar i alla fall kommer att bli varmare än fjolårets midsommarafton som bara bjöd på cirka 15 grader, säger Marcus Sjöstedt.

Lågryck

Dock finns ett oroväckande lågtryck över Atlanten som trycker mot norra Europa och som skulle kunna resultera i förbipasserande regn under midsommarhelgen. Men om regnet håller sig borta och molnen låter solen titta fram tros hela landet kunna räkna med upp till över 20 grader. I jämförelse med förra året vid samma tidpunkt så var både gradantalet lägre och millimetrarna med regn flera, vilket gjorde att perioden hamnade under den normala temperaturen för årstiden.