2016-05-12 14:31

2016-05-12 15:02

Värmlands bidrag i White guide

BETYG: Nio caféer på listan

Nio värmländska caféer tar plats i nya White guide café, bland dem Carli i Karlstad och Nordells i Arvika. Ny i guiden är Artisan Bread i Karlstad.

White Guide kallar sig själv för Nordens ledande guidesystem. I Sverige har restaurangguiden getts ut sedan 2005.

Varje år testas och bedöms runt 800 restauranger, varav 600 får en plats i guiden. Sedan 2013 publiceras också White guide café där Sveriges 250-300 bästa caféer presenteras och bedöms utifrån kaffe- och bakverksutbud.

Den kommande guiden för 2016-17 innehåller 336 caféer mot 316 i förra årets upplaga.

Unik roll

White guide konstaterar att café- och fikakulturen har en unik roll i Sverige, och det är en väldigt spännande och innovativ bransch att bevaka.

– Just nu ser vi i synnerhet stor utveckling inom olika typer av mer hälsosamma bakverk, raw food och glutenfritt är exempelvis på stark frammarsch. Vi ser också en branschglidning där fler caféer söker serveringstillstånd och satsar på att förlänga öppettiderna med bar- och matservering, säger caféredaktör Lena Ilkjaer.

I Arvika är Mikael Sundström, delägare till klassiska 105-årsfirande Nordells konditori, glad och stolt över att ligga kvar i guiden.

– Det är ganska viktigt. Det är ett sätt att synas och ett bevis för att vi gör ett bra jobb och att det lönar sig att vi använder riktiga råvaror. Vi är inte billigast utan tar betalt för det vi gör, sen är det upp till kunden att avgöra vad han eller hon vill ha.

Ökat omsättningen

Nordells har positiv utveckling. I november renoverades det invändiga och även trädgården fräschas till.

– Sedan renoveringen har vi ökat omsättningen med 25 procent, berättar Mikael Sundström.

På konditoriet vid torget jobbar tio personer och lika många jobbar i bageriet.

– Cafétrenden håller i sig och växer. Folk unnar sig mer och mer och branschen har också lyfts av alla tv-program om bakning och matlagning.

White Guide kallar sig själv för Nordens ledande guidesystem. I Sverige har restaurangguiden getts ut sedan 2005.

Varje år testas och bedöms runt 800 restauranger, varav 600 får en plats i guiden. Sedan 2013 publiceras också White guide café där Sveriges 250-300 bästa caféer presenteras och bedöms utifrån kaffe- och bakverksutbud.

Den kommande guiden för 2016-17 innehåller 336 caféer mot 316 i förra årets upplaga.

Unik roll

White guide konstaterar att café- och fikakulturen har en unik roll i Sverige, och det är en väldigt spännande och innovativ bransch att bevaka.

– Just nu ser vi i synnerhet stor utveckling inom olika typer av mer hälsosamma bakverk, raw food och glutenfritt är exempelvis på stark frammarsch. Vi ser också en branschglidning där fler caféer söker serveringstillstånd och satsar på att förlänga öppettiderna med bar- och matservering, säger caféredaktör Lena Ilkjaer.

I Arvika är Mikael Sundström, delägare till klassiska 105-årsfirande Nordells konditori, glad och stolt över att ligga kvar i guiden.

– Det är ganska viktigt. Det är ett sätt att synas och ett bevis för att vi gör ett bra jobb och att det lönar sig att vi använder riktiga råvaror. Vi är inte billigast utan tar betalt för det vi gör, sen är det upp till kunden att avgöra vad han eller hon vill ha.

Ökat omsättningen

Nordells har positiv utveckling. I november renoverades det invändiga och även trädgården fräschas till.

– Sedan renoveringen har vi ökat omsättningen med 25 procent, berättar Mikael Sundström.

På konditoriet vid torget jobbar tio personer och lika många jobbar i bageriet.

– Cafétrenden håller i sig och växer. Folk unnar sig mer och mer och branschen har också lyfts av alla tv-program om bakning och matlagning.

Värmländska caféer i White Guide

Artisan, Bread Karlstad

Carli, Karlstad

Esters, Långserud

Kaffekvarnen, Klässbol

Nässundets Station, Kristinehamn

Kafé Rosteriet, Karlstad

Café Råtorp, Karlstad

Swenströmskas Stenugnsbageri, Karlstad

Nordells konditori, Arvika