2016-09-25 14:37

2016-09-25 14:46

Många ville köpa närproducerat

AMBJÖRBY: Ätbart gick åt som smör i solsken

Den rökta abborren sålde slut i ett nafs. Likaså den hemlagade Värmlandskorven. Morötter, sallad och bröd var andra storsäljare på lördagens välbesökta höstmarknad i Ambjörby folkets hus.

På bordet framför Margot Stüffe låg stickade saker såsom strumpor och vantar, sådant som hon tillverkar när hon halvkollar på tv hemma i Malung.

– Allt det ätbara är slut och det gick åt riktigt snabbt. På en sådan här marknad är det mat som gäller, stickat säljer bättre på marknader med äldre besökare, säger hon.

Maria Lykkemark driver sedan tre år tillbaka gårdsbutik i Stöllet tillsammans med sin man.

– Obesprutat och närodlat ligger verkligen i tiden. Intresset ökar snabbt. Vi säljer bra här och har även mängder av kunder hos oss på gården, de älskar att tillsammans med oss få fylla en hink med grönsaker direkt från landet. Egentligen är det konstigt att inte fler odlar själva. Lägger man två timmar i veckan så kan man vara självförsörjande på grönsaker, säger Maria.

Rotsaker och säterbröd

Ulla Brodin från Sysslebäck hade precis köpt palsternackor och kålrot från Marias odlingar.

– De ska bli ingredienser i en rotsakgryta. Det känns bra att veta att grönsakerna inte besprutats med något och att de odlats här i trakten, säger Ulla.

Utanför folkets hus spreds doften av nybakat säterbröd från Norra Ny hembygdsförening tält.

– Det har varit kö hela dagen, så är det i princip alltid när vi är ute och bakar och säljer bröd, sa Agneta Nilsson.

Hanna Persson inhandlade några flaskor Konstapöl, ett lättöl som bryggs på Spishyllan i Branäs.

– Det ska bli en av vinsterna i lotteriet på älgfesten. Det är jätteroligt att det finns ett öl från trakten, det känns lite speciellt, sa Hanna Persson.

På bordet framför Margot Stüffe låg stickade saker såsom strumpor och vantar, sådant som hon tillverkar när hon halvkollar på tv hemma i Malung.

– Allt det ätbara är slut och det gick åt riktigt snabbt. På en sådan här marknad är det mat som gäller, stickat säljer bättre på marknader med äldre besökare, säger hon.

Maria Lykkemark driver sedan tre år tillbaka gårdsbutik i Stöllet tillsammans med sin man.

– Obesprutat och närodlat ligger verkligen i tiden. Intresset ökar snabbt. Vi säljer bra här och har även mängder av kunder hos oss på gården, de älskar att tillsammans med oss få fylla en hink med grönsaker direkt från landet. Egentligen är det konstigt att inte fler odlar själva. Lägger man två timmar i veckan så kan man vara självförsörjande på grönsaker, säger Maria.

Rotsaker och säterbröd

Ulla Brodin från Sysslebäck hade precis köpt palsternackor och kålrot från Marias odlingar.

– De ska bli ingredienser i en rotsakgryta. Det känns bra att veta att grönsakerna inte besprutats med något och att de odlats här i trakten, säger Ulla.

Utanför folkets hus spreds doften av nybakat säterbröd från Norra Ny hembygdsförening tält.

– Det har varit kö hela dagen, så är det i princip alltid när vi är ute och bakar och säljer bröd, sa Agneta Nilsson.

Hanna Persson inhandlade några flaskor Konstapöl, ett lättöl som bryggs på Spishyllan i Branäs.

– Det ska bli en av vinsterna i lotteriet på älgfesten. Det är jätteroligt att det finns ett öl från trakten, det känns lite speciellt, sa Hanna Persson.