2016-06-29 06:00

2016-06-29 06:00

Firande i Rikkenberget

NORDVÄRMLAND: Nära att stänga för mindre än två år sedan

Hösten 2014 var det nära att Rikkenbergets hembygdsgård stängdes för gott. Men tack vare nyfunna ideella krafter lever hembygdsföreningen vidare. På lördag firar man det nationella hembygdsförbundets 100-års jubileum.

Det var inte ekonomin som var hotade hembygdsgården i Bjurberget. I avfolkningsbygder blir det allt svårare att mobilisera ideellt engagemang.

– Många av de som nu engagerat sig i Rikkenberget är spridda över länet, även om det också självklart finns personer i Bjurberget som gör ett stort jobb, berättar Dan Jonsson, boende i Karlstad och ordförande i Rikkenbergets hembygdsförening.

Under lördagens firande bjuds det på blomster- och fjärilsvandring, musikalisk underhållning, servering och loppis. Möjligen kommer man också att tända i den nyrenoverade ugnen i rökstugan som byggdes på platsen år 1852.

– Många byggnader är i stort behov av renovering. Vi har beviljats en del men söker mer bidrag för detta, berättar Dan Jonsson.

Det var inte ekonomin som var hotade hembygdsgården i Bjurberget. I avfolkningsbygder blir det allt svårare att mobilisera ideellt engagemang.

– Många av de som nu engagerat sig i Rikkenberget är spridda över länet, även om det också självklart finns personer i Bjurberget som gör ett stort jobb, berättar Dan Jonsson, boende i Karlstad och ordförande i Rikkenbergets hembygdsförening.

Under lördagens firande bjuds det på blomster- och fjärilsvandring, musikalisk underhållning, servering och loppis. Möjligen kommer man också att tända i den nyrenoverade ugnen i rökstugan som byggdes på platsen år 1852.

– Många byggnader är i stort behov av renovering. Vi har beviljats en del men söker mer bidrag för detta, berättar Dan Jonsson.