2016-06-14 17:08

2016-06-14 17:08

Smak från Afghanistan

TORSBY: Fahim Yakubis restaurangdröm gick i uppfyllelse i Fensbol

Det har varit lanthandel och senare vägkrog med holländskt tema. Nu är det afghanska smaker som gäller på Petteråsen i Fensbol norr om Torsby.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger krögaren Fahim Yakubi.

Fahim Yakubi från Afghanistan kom till Sverige 2004. De senaste åren har spenderat på Hammarö. Nu har han och 20-årige sonen Idris, som också ska jobba i restaurangen, flyttat in i en lägenhet på övervåningen av den före detta lanthandeln i Fensbol.

– Jag har jobbat med mat i många år. Dels utomland men också i Sverige. Att få öppna en restaurang här är en fantastisk chans och något som jag drömt om i tio år. Jag är jätteglad, säger Fahim Yakubi.

Restaurangen intill E45/E16 ska dagligen servera en afghansk lunchbuffé, följt av á la carte.

– Afghansk mat innehåller mycket grönsaker, ris och kötträtter som kyckling och speciellt kryddade köttbullar. Lök, vitlök och ingefära är typexempel på smaksättare i afghansk mat, säger Fahim.

Fahim är medveten om att de orientaliska smakerna kanske inte kommer att tilltala alla de resenärer som förhoppningsvis kommer att stanna till i Fensbol.

– Jag kommer senare att ha pizza och kebab på menyn också. Jag vet att många vill ha det.

Satsningen i Fensbol har möjliggjorts av Fahims vänner Barbro och Robert Rosen från Hammarö.

– Arbetsförmedlingen sa blankt nej till starta eget-bidrag eftersom de inte trodde på affärsidén. Han skulle inte få något stöd alls. Då bestämde vi oss för att hjälpa Fahim, säger Barbro Rosen.

På tisdagen serverades den första lunchbuffén. Henrik och Inger Torstensson från Torsby var två av gästerna som provsmakade de orientaliska rätterna.

– Jättegott! Jag föredrar den mildare afghanska maten framför andra mer kryddstark orientalisk mat, sa Inger.

Fahim Yakubi från Afghanistan kom till Sverige 2004. De senaste åren har spenderat på Hammarö. Nu har han och 20-årige sonen Idris, som också ska jobba i restaurangen, flyttat in i en lägenhet på övervåningen av den före detta lanthandeln i Fensbol.

– Jag har jobbat med mat i många år. Dels utomland men också i Sverige. Att få öppna en restaurang här är en fantastisk chans och något som jag drömt om i tio år. Jag är jätteglad, säger Fahim Yakubi.

Restaurangen intill E45/E16 ska dagligen servera en afghansk lunchbuffé, följt av á la carte.

– Afghansk mat innehåller mycket grönsaker, ris och kötträtter som kyckling och speciellt kryddade köttbullar. Lök, vitlök och ingefära är typexempel på smaksättare i afghansk mat, säger Fahim.

Fahim är medveten om att de orientaliska smakerna kanske inte kommer att tilltala alla de resenärer som förhoppningsvis kommer att stanna till i Fensbol.

– Jag kommer senare att ha pizza och kebab på menyn också. Jag vet att många vill ha det.

Satsningen i Fensbol har möjliggjorts av Fahims vänner Barbro och Robert Rosen från Hammarö.

– Arbetsförmedlingen sa blankt nej till starta eget-bidrag eftersom de inte trodde på affärsidén. Han skulle inte få något stöd alls. Då bestämde vi oss för att hjälpa Fahim, säger Barbro Rosen.

På tisdagen serverades den första lunchbuffén. Henrik och Inger Torstensson från Torsby var två av gästerna som provsmakade de orientaliska rätterna.

– Jättegott! Jag föredrar den mildare afghanska maten framför andra mer kryddstark orientalisk mat, sa Inger.

Blomkålsgryta - Korme Golpe

Ingredienser: 600 gram blomkål, fyra vitlöksklyftor, en tumme ingefära, en medelstor lök, en deciliter matolja, 200 gram pressade tomater, en halv deciliter vatten.

Tillagning: Fräs finhackad lök i olja på hög temperatur i kastrull i 3–4 minuter. Sänk temperaturen till hälften och tillsätt finhackad ingefära och vitlök. Tillsätt pressade tomater och stek i tre minuter. Tillsätt vattnet och lägg 6–7 små sköljda blomkålsbuketter i kastrullen. Koka på medelstark värme tills blomkålen är mjuk. Krydda efter behag med salt, peppar, gurkmeja och curry.

Källa: