2016-07-07 17:47

2016-07-07 17:47

SM-tävlingar väntar Wilma

RIDSPORT: Stora framgångar inför årets höjdpunkt

På kort tid har Wilma Söderlund tagit sig till toppen i ponnyhoppning. Nu senast tävlade hon i en nationell tävling i Göteborg och vann tre av fyra klasser. Om tre veckor väntar SM och målet är redan satt.

Det blir tredje året med ponnyn Ballyragget Gucci och efter en tuff start tillsammans har de i år nått höga placeringar.

– I början kunde hon knappt fatta rätt galopp, så jag fick lära henne med hjälp av tränaren, berättar Wilma.

Framgångarna har radats upp efter varandra och denna säsong har hon inte lämnat en tävling utan en rosett. Men det är inte bara talang och vinnarskalle som lett till goda placeringar. Tre, fyra timmar varje dag går åt till skötsel och ridning, och relationen med hästen är en viktig pusselbit för att nå framgångar.

– Hon är ganska speciell, och det är väl jag också. Jag får vara som en mamma åt henne, för hon är ganska nervös av sig, så hon behöver någon som hon kan känna sig trygg med, förklarar Wilma.

Topplaceringar

Under helgens tävlingar i Göteborg lyckades hon ta tre förstaplatser av fyra möjliga, varav en vinst som debutant i högsta ponnyklassen. Wilma och Ballyragget Gucci hoppade i stort sett felfritt under helgen, med endast en rivning på fyra tävlingar.

I D-ponnyklassen, där de största ponnyerna tävlar, är hon rankad på 20:e plats i Sverige. Både tjejer och killar samt ungdomar upp till 20 år tävlar mot varandra. Wilma som är 15 år har därmed tuff konkurrens, men det hindrar henne inte från att ta fina placeringar. Hon har även kvalat in till SM i Malmö som startar om tre veckor, och har höga förväntningar.

– Jag vill ju helst komma till final och hoppas på en felfri ritt, säger Wilma.

Det blir tredje året med ponnyn Ballyragget Gucci och efter en tuff start tillsammans har de i år nått höga placeringar.

– I början kunde hon knappt fatta rätt galopp, så jag fick lära henne med hjälp av tränaren, berättar Wilma.

Framgångarna har radats upp efter varandra och denna säsong har hon inte lämnat en tävling utan en rosett. Men det är inte bara talang och vinnarskalle som lett till goda placeringar. Tre, fyra timmar varje dag går åt till skötsel och ridning, och relationen med hästen är en viktig pusselbit för att nå framgångar.

– Hon är ganska speciell, och det är väl jag också. Jag får vara som en mamma åt henne, för hon är ganska nervös av sig, så hon behöver någon som hon kan känna sig trygg med, förklarar Wilma.

Topplaceringar

Under helgens tävlingar i Göteborg lyckades hon ta tre förstaplatser av fyra möjliga, varav en vinst som debutant i högsta ponnyklassen. Wilma och Ballyragget Gucci hoppade i stort sett felfritt under helgen, med endast en rivning på fyra tävlingar.

I D-ponnyklassen, där de största ponnyerna tävlar, är hon rankad på 20:e plats i Sverige. Både tjejer och killar samt ungdomar upp till 20 år tävlar mot varandra. Wilma som är 15 år har därmed tuff konkurrens, men det hindrar henne inte från att ta fina placeringar. Hon har även kvalat in till SM i Malmö som startar om tre veckor, och har höga förväntningar.

– Jag vill ju helst komma till final och hoppas på en felfri ritt, säger Wilma.

  • Ola Håkansson