2016-09-02 08:46

2016-09-02 08:46

Varför så fula hus?

Sunne: Bygg för nuet och framtiden

Karlstad är på väg att bygga monstruöst fula byggnader, skriver Roland i NWT:s insändare. Debatten är i full gång från kultureliten för att förhindra bygge av fula byggnader.

Så öppnar jag FB den 26 augusti och ser ett förslag till en annan monstruöst ful byggnad. Ska fulheten spridas till Sunne?

”Så här ser ett av husen ut”, står det i Bygda med en halv sida av ett förslag på en byggnad, så gôrtråkig att jag blir upprörd och ilsken. Fasaden är ful, smaklös och tillhör det förgångna. Den ser ut som en kopia av en hyreskasern i det kommunistiska Östtyskland. Jag har själv varit där och sett. Ska man bygga i dag måste det vara modern arkitektur som är en del av framtiden.

Sunnes arkitektoniska pärla är biblioteket. Där Sveriges främste arkitekt Gert Wingårdh lyckas med trolleriet att omskapa Konsum till ett arkitektoniskt mästerverk. I den stilen måste Sunne fortsätta. Förutsättningen för god livsmiljö är vackra byggnader som med sin skönhet för ögat skapar trivsel.

Läser att exploatören själv vill knåpa ihop en ritning till ett hus som ska stå längs Järnvägsgatan. Låt en arkitekt göra detta för att garantera att det bli byggnadskonst. Det finns så många unga begåvningar som kan skapa ett mästerverk. Det är värd den blygsamma kostnaden. Jag kan rekommendera den unge begåvade arkitekten och fryksdalingen Mikael Sonnsjö. Då blir arkitekturen en prydnad för Sunne.

Alf Folmer

arkitekt SAR/MSA

Så öppnar jag FB den 26 augusti och ser ett förslag till en annan monstruöst ful byggnad. Ska fulheten spridas till Sunne?

”Så här ser ett av husen ut”, står det i Bygda med en halv sida av ett förslag på en byggnad, så gôrtråkig att jag blir upprörd och ilsken. Fasaden är ful, smaklös och tillhör det förgångna. Den ser ut som en kopia av en hyreskasern i det kommunistiska Östtyskland. Jag har själv varit där och sett. Ska man bygga i dag måste det vara modern arkitektur som är en del av framtiden.

Sunnes arkitektoniska pärla är biblioteket. Där Sveriges främste arkitekt Gert Wingårdh lyckas med trolleriet att omskapa Konsum till ett arkitektoniskt mästerverk. I den stilen måste Sunne fortsätta. Förutsättningen för god livsmiljö är vackra byggnader som med sin skönhet för ögat skapar trivsel.

Läser att exploatören själv vill knåpa ihop en ritning till ett hus som ska stå längs Järnvägsgatan. Låt en arkitekt göra detta för att garantera att det bli byggnadskonst. Det finns så många unga begåvningar som kan skapa ett mästerverk. Det är värd den blygsamma kostnaden. Jag kan rekommendera den unge begåvade arkitekten och fryksdalingen Mikael Sonnsjö. Då blir arkitekturen en prydnad för Sunne.

Alf Folmer

arkitekt SAR/MSA